– Ny forskning gir bedre forståelse av hva som forårsaker schizofreni

Ifølge forskere skyldes schizofreni forstyrrelser mellom ulike områder i hjernen.
Ifølge forskere skyldes schizofreni forstyrrelser mellom ulike områder i hjernen. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har gjort et nytt funn som kan bidra til å forstå hva som forårsaker schizofreni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som lider av schizofreni, vil i perioder ha vrangforestillinger eller hallusinere. De kan miste kontakten med virkeligheten. Tilstanden kan være skremmende og vanskelig å leve med.

Man vet per i dag ikke sikkert hvorfor noen mennesker får schizofreni, men man tror det skyldes en kombinasjon av arvelig sårbarhet og ytre påkjenninger.

Spesifikke gener

Forskere har så langt bare forstått noen deler av de biologiske mekanismene bak schizofreni. Fra tidligere vitenskapelige studier vet man at pasienter med schizofreni har mindre grå substans enn normalt. Undersøkelser av hvit substans tyder i retning av at schizofreni også er knyttet til forstyrrelser i forbindelsene mellom ulike hjerneområder, særlig mellom midtre/øvre tinninglapp (temporal cortex) og fremre pannelapp (prefrontal cortex), ifølge SNL.no.

Det forskerne ikke har forstått er hva som forårsaker den alvorlige psykiske lidelsen, men en ny studie kan bidra til å øke forståelsen, melder CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en landemerke-studie fordi den gir de mest definitive bevisene på at det finnes spesifikke gener som forårsaker schizofreni, sier professor Jeffrey Lieberman, ved Columbia University College of Physicians and Surgeons.

Han er en ledende forsker innen schizofreni-feltet og har ikke vært involvert i den ferske studien, som er publisert i tidsskriftet Nature.

Les også: Felles hjerne-eksperiment kan gi nye behandlinger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil i rengjøringsprosess i hjernen

Studiens hypotese er at mennesker med schizofreni har en spesiell variant av et gen som kalles C4, som lager to ulike proteiner: C4-A og C4-B. Ved å se på genene til 64.000 mennesker, fant de at de som lider av schizofreni hadde C4-gener som produserte en overaktiv type av C4-A-proteinet, skriver nettstedet.

Forskerne mener dette antyder at folk med sykdommen, som bærer disse genene, har problemer med en naturlig prosess i hjernen som kalles synaptisk «pruning», som er en slags rengjøringsprosess, som sørger for mer effektiv kommunikasjon mellom nervecellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man er tenåring eller ung voksen, jobber disse rengjøringscellene hardt i prefrontal cortex, en del av hjernen som blant annet er involvert i å legge planer og gjøre valg. Forskernes teori er at i hjernen til en med schizofreni, som har dette genet, er denne rengjøringen for aggressiv. Forsøk på mus støtter denne hypotesen.

Les også: Hjernen kan lagre ti ganger mer enn først antatt

– Avgjør ikke skjebnen din

Det finnes ingen kur for sykdommen, som rammer mer enn 21 millioner mennesker på verdensbasis, men behandlingen har blitt stadig bedre.

Selv om resultatene fra den nye studien gir forskere en viktig brikke i det biologiske puslespillet for lidelsen, betyr det ikke at det vil komme en kur for schizofreni med det første, ei heller vil man kunne screene for denne genvarianten og på den måten si sikkert hvem som vil utvikle sykdommen og hvem som ikke vil det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schizofreni er en mye mer komplisert lidelse enn som så, skriver CNN.

– Det å ha et gen som er knyttet til en psykisk sykdom, avgjør ikke skjebnen din. Dette er vakker forskning som hjelper oss bedre forstå, på et grunnleggende biologisk nivå, hva denne lille risikoen betyr for en hjerne i utvikling, sier doktor Daniel Weinberger, som er direktør ved Lieber Institute for Brain Development, til nettstedet.

Ifølge Center for Disease Control i USA (CDC) utvikler om lag 1 av 200 personer schizofreni. Hvis du har dette genet endres oddsen til 1 av 180, og andre faktorer spiller antagelig en rolle sammen med den genetiske predisposisjonen, ifølge Weinberger.