Du kan gå ned én kilo i uka med god mat

GROV WRAP MED TACOKRYDRET EGGERØRE. FOTO: iStock
GROV WRAP MED TACOKRYDRET EGGERØRE. FOTO: iStock

Ned i vekt med mat som metter? Prøv «Mengdedietten»!

Artikkelen er hentet fra ukebladet Hjemmet nr. 54 2015

Er du glad i å lage mat, og liker frukt, grønnsaker og supper? Da er dette dietten for deg. Den tillater deg å spise nok, men gir deg få kalorier per munnfull.

Følger du oppskriften kan du enkelt gå ned én kilo i uken.

Les også: – Insekter er den sunneste dietten

Mengdedietten

Volumetrics-dietten, eller «Mengdedietten», dreier seg i korte trekk om å spise mye supper, frukt og grønnsaker, fullkorn, magre meieriprodukter, magert kjøtt og all slags fisk.

- Denne maten vil fylle godt i magesekken og gjøre deg mindre sulten. Fet og søt mat virker helt motsatt: Den fyller mindre i magen, men inneholder mye av kalorier per munnfull, sier ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky.

Barbara J. Rolls er professor i ernæring og har skrevet boken «The Ultimate Volumetrics Diet!».

- I to tiår har hun studert hvordan metthetsfølelse i etterkant av et måltid påvirker sultfølelsen mellom måltidene, og hvordan overvekt blir et resultat av dette. Rolls lanserte dietten i USA allerede i 2003, og den har fått mange tilhengere, forteller Arsky.

- Dietten baserer seg på at du skal spise rikelig med mat, men velge mat som har færre kalorier per munnfull. På denne måten ender du opp med å føle deg god og mett — og samtidig lettere i kroppen.

Les også: Trenddiettene kan ha uheldige konsekvenser

Hemmeligheten

Volumetrics-dietten er basert på et enkelt prinsipp: Begrens mengden av mat med lite volum, og spis mest av mat med stort volum — sett i forhold til kaloriinnholdet.

- Dette betyr at du gjerne kan doble, innimellom tredoble, porsjonsstørrelsene dine og likevel bli slankere. Det er ikke så enkelt som å stable masse grønnsaker ved siden av lasagnen din, eller slenge noen salatblader på burgeren, sier hun.

Nei, du må lage mat fra bunnen av, med de smarte, voluminøse og kalorifattige ingrediensene.

Matvarene

Barbara J. Rolls har delt inn matvarene våre i fire kategorier:

Kategori 1: Svært voluminøs mat (svært få kalorier per munnfull). Det kan for eksempel være bær, de fleste frukter, salat, løk, purre, tomat, paprika, urter, stangselleri, grønne bønner, asparges, gulrot, squash, spirer, søtpotet, skummet- og ekstra lett melk og saltreduserte buljongbaserte supper.

Kategori 2: Voluminøs mat (få kalorier per munnfull). For eksempel banan, mango, mais, neper, jordskokk, kålrot, poteter, korn, müsli, fisk, magre kjøttslag, bønner, linser og magre blandede retter som kjøttgryter og fullkornspaghetti.

Kategori 3: Mindre voluminøs mat (en del kalorier per munnfull). For eksempel kjøtt, ost, pizza, pommes frites, salatdressing, brød, iskrem og kake.

Kategori 4: Svært lite voluminøs mat (mange kalorier per munnfull). For eksempel kjeks, potetgull, sjokolade, godteri, cookies, nøtter, smør og olje.

Så ofte skal du spise

Hver dag skal du spise tre hovedmåltider, et par mellommåltider og en dessert.

Her er forslag:

Frokost: Grov wrap med tacokrydret eggerøre.

Mellommåltid: Tropisk smoothie.

Lunsj: Kikert- og tomatsuppe.

Mellommåltid: Saltfattig buljongsuppe med kuttede grønnsaker.

Middag: Wokket biff med sukkererter og tomater.

Dessert: Jordbær med vaniljebalsamico.

Fem tips

Bruk grønnsaker og frukt til alt. Det kan virke tidkrevende å skulle kutte og skrelle masser av ingredienser. Kjøp dem gjerne ferdig kuttet og vasket, du får mye ferskvare i dag. Fryste grønnsaker er et ok alternativ i kokte retter.

Spis før du handler. Ta deg en kopp sunn suppe på vei hjem etter jobb, så unngår du å falle for fristelser i butikken. Gjør det enkelt — kjøp saltfattig buljongpulver og ha med friske kuttede grønnsaker på jobb. Suppen er ferdig på to minutter.

Spis med øynene. Målet er å fylle tallerkenen helt. Før du har spist en eneste bit, har hjernen registrert den fylte tallerkenen og reagert med tilfredshet. Ubevisst viten om at du ikke vil gå sulten fra bordet, gjør det lettere ikke å spise for mye av den gale maten, viser forskningen til Barbara Rolls. Bruk ingredienser med mye vann eller ekstra luft, slik som yoghurtmousse eller puffet hvete.

Få nok protein. Proteiner er helt avgjørende for å føle seg mett, men det er fort å overspise. Gå for små porsjoner av proteinrik, fettfattig mat som ekstra lett melk på frokostblandingen eller et stykke laks til middag.

Spis opp maten din. Fordi målet med Volumetrics-dietten er at du skal føle deg mett etter måltidet, er du simpelthen nødt til å tømme tallerkenen.

Ernæringsfysiologer positive

Ernæringsfysiologene Kari H. Bugge og Cathrine Borchsenius er positive til Volumetrics-dietten, men liker ikke begrepet «diett».

- Mange av prinsippene er fornuftige, men vi foretrekker å snakke om kostholdsendringer, der man skaper et kosthold som man klarer å leve med på lang sikt, sier hun.

Mange av prinsippene i dietten ligner dem som finnes hos Grete Roede.

- Vi har også delt maten inn i kategorier, der matvarenes energitetthet er avgjørende for hvilken kategori de befinner seg i, og hvor mye man skal spise av dem. Det eneste som bekymrer meg, er hvor de «hjertegode» produktene er i denne dietten? Vi mener at det finnes enkelte energirike produkter som bør spises, selv om de inneholder mange kalorier. Eksempler på dette, er nøtter, kjerner, avokado, oljer og makrell i tomat.

- Ikke en diett, men sunn fornuft

Heller ikke klinisk ernæringsfysiolog og gründer av Bramat.no og Sunnogsprek.no, Cathrine Borchsenius, ville kalt dette en diett.

- Dette er egentlig ikke en diett, men sunn fornuft. Dietten følger alle rådene som gis til folk som vil ned i vekt over lang tid. Det handler egentlig bare om å begrense energiinntaket, samtidig som man er flink til å velge mat som metter godt (uten å gi for mye kalorier). Dermed slipper man å gå rundt sulten, sier hun.

Borchsenius mener dietten gir et bra kosthold.

- Rådene som gis er å spise sunn mat, massevis av grønnsaker, helkorn, fisk og magre melkeprodukter. Supper metter også godt, og er ofte kalorifattige. Så dette er både sunt og til å leve med.

Les også:

Maten som strammer opp kroppen

Så mye går du ned i vekt ved å velge nøkkelhullmat

Du gjør alt riktig, men går ikke ned i vekt


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk
Siste nytt
23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus