Høyt eller lavt stoffskifte

Symptomene på for høyt og for lavt stoffskifte

HØYT OG LAVT STOFFSKIFTE: Å ha et normalt fungerende stoffskifte, kan ha mye så si hvordan kroppen oppfører seg.
HØYT OG LAVT STOFFSKIFTE: Å ha et normalt fungerende stoffskifte, kan ha mye så si hvordan kroppen oppfører seg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kan føre til en rekke helseplager.

For lavt eller for høyt stoffskifte:

Slapphet

Vektoppgang

Treg mage

Frysing

Håravfall

Tørr hud

Flisete negler

Depresjon

Nedsatt hukommelse

Svimmelhet

Tinnitus

Heshet

Prikking i hender

Muskelsmerter

Leddsmerter

Forstørret skjoldbruskkjertel


Mulige symptomer på høyt stoffskifte

Nervøs

Hjertebank

Skjelvinger

Varmefølelse

Svette

Vekttap

Hyppig vannlating

Hyppig avføring

Irritasjon

Søvnproblemer

Utstående øyne

Lysømfintlighet

Dobbeltsyn

Smerter i øyet

Svelgeproblemer

Feber

Slapphet

Mensforstyrrelser

Impotens


Kilde: Helseleksikonet.no

Å ha et normalt fungerende stoffskifte, kan ha mye så si hvordan kroppen oppfører seg - og hvordan du føler deg.

Ifølge Helseleksikonet.no utvikler lavt stoffskifte seg gradvis, og gir utslag i økende slitenhet og tretthet. Dessuten er det vanlig med vektøkning, treg mage, økt søvnbehov, at man fryser lett, at håret lett faller av, tørr hud og flisete negler.

Lavt stoffskifte fører til at alle prosesser i kroppen går langsommere, og det er ikke uvanlig å ha en opplevelse av treghet i kroppen.

Les også: Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse

Høyt stoffskifte gir andre symptomer

Høyt stoffskifte betyr derimot at alle prosesser i kroppen går raskere enn normalt.

Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker.

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

Dette skjer i kroppen

- Skjoldkjertelen sitter på halsen og lager flere hormoner. Best kjent av dem er tyroksin, også kjent som T4, og trijodtyronin, kjent som T3. Tyroksin og trijodtyronin har blant annet ansvar for å øke forbrenningstakten og styre veksten, forteller lege Fedon Lindberg.

Skjoldkjertelhormonet trijodtyronin, T3, dannes av tyroksin, T4, og regulerer stoffskiftet i alle kroppens celler.

- Derfor kan for lite eller for mye T3 føre til helseplager fra en rekke ulike organer inklusive nervesystemet, sier lege Berit Nordstrand.

Som en termostat styrer temperaturen i et rom, registrerer hjernen til enhver tid mengden stoffskiftehormoner i blodet og sørger for å stimulere skjoldkjertelen til å lage mer tyroksin om nødvendig.

Les også: Slik merker du blindtarmbetennelse

Opp i vekt

- Dette gjør hjernen gjennom å sende ut thyroideastimulerende hormon (TSH), som stimulerer skjoldkjertelen. Vi kan da måle forhøyede nivåer av TSH i blodet. Det skjer for eksempel dersom skjoldkjertelen angripes av antistoffer når et forvirret immunforsvar angriper eget vev og produserer antistoff, sier hun.

En blodprøve viser da både antistoffer, lite tyroksin fra en svekket skjoldkjertel og økt TSH fra hjernen, og diagnosen er ifølge legen lett å fastslå.

- Da lider du av lavt stoffskifte, sier hun.

Et vanlig symptom er at du binder vann i kroppen og har lett for å gå opp i vekt.

- Andre symptomer er trøtthet, slapphet, treg mage , tørt hår, tørr hud og at du fryser lett. Selv små endringer i produksjonen av T3 og T4 kan gi store endringer i stoffskiftet, noe som igjen påvirker alle celler i kroppen samt kroppsvekten, sier hun.

Les også: Denne dietten har du mest sannsynlig aldri hørt om

Nedsatt livskvalitet

Nordstrand forteller at ubehandlet hypotyreose fremskynder aldringsprosessen og kan gi sterkt nedsatt livskvalitet.

- Diagnosen er derfor verd å ta på alvor, understreker hun.

Dersom et barn mangler skjoldkjertelhormoner, har dette store konsekvenser for barnets utvikling og vekst.

- Barn som har lite hormoner får ikke bare hemmet vekst og blir små for alderen, men de kan også bli mentalt tilbakestående, forteller Nordstrand.

For høyt stoffskifte

Dersom du ikke har symptomer, normal tyroxin og lett forhøyet TSH kalles det subklinisk hypothyreose.

- Tilstanden er hyppig og ble påvist hos 3-5 prosent i den såkalte HUNT-undersøkelsen av befolkningen i Nord-Trøndelag. Det er omdiskutert hvorvidt denne tilstanden skal behandles, sier Nordstrand.

Hun forteller at tilstanden bør følges opp med blodprøver et par ganger i året, fordi denne gruppen har økt risiko for å utvikle hypothyreose.

Dersom du har for mye T3 og T4 i blodet, snakker vi derimot gjerne om et for høyt stoffskifte eller hypertyreose.

En pasient med denne tilstanden vil ofte ha forhøyet puls, angst, skjelvinger, hjertebank, søvnvansker, økt svette, bli lettere irritert samt ha problemer med å legge på seg selv om han eller hun spiser mer enn andre.

Les også: Du kan regulere blodtrykket uten medisiner

Fisk og melk

- Stoffskiftet avhenger av at en rekke vitaminer og mineraler, eller arbeidslag og verktøy som jeg kaller dem, er tilstede i kroppen. Skjoldkjertelens cellefabrikker behøver, som andre fabrikker, tilstrekkelig med arbeidslag, verktøy og råvarer for å holde produksjonen på topp, sier hun.

Lavt stoffskifte kan derfor skyldes underskudd av mineraler som jod og selen, og muligens også B-vitaminer.

- Om du ikke inntar meierivarer og heller ikke spiser hvit fisk, kan jodinntaket ditt bli for lavt. Det er derfor viktig å kartlegge kostholdet som ledd i en utredning og behandling for hypothyreose, sier Nordstrand.

Hvis du vet at du har lavt stoffskifte, bør du ifølge Nordstrand spise hvit fisk og inkluder meieriprodukter i kosten om du tåler dem.

- Studier kobler for øvrig inntak av hirse og rå kål til svekket tyroksinproduksjon. Derfor kan vi også lese anbefalinger fra enkelte fagmiljøer om å styre unna slike matvarer, sier hun.

Tren og stress ned

Fedon Lindberg bekrefter at kosthold og livsstil er viktig for å kunne legge til rette for et best mulig stoffskifte i kroppen.

- Spis fet fisk eller ta omega 3 tilskudd. Det er også viktig å trene regelmessig, unngå røyking, mestre stress, sove godt og lenge nok samt å få nok sol eller vurdere vitamin D tilskudd, sier han.

Lindberg forteller videre at mineralene jod og selen er spesielt viktig for en god skjoldkjertelfunksjon, og at også sink kan være nyttig for pasienter med lav T3.

Mangler vitaminer

- Sink kan bidra til konvertering av T4 til T3. På den annen side kan for mye av både jod og sink undertrykke skjoldkjertelen, og svært høye doser av sink kan forstyrre kobberopptak og føre til alvorlig kobbermangel. Det anbefales derfor å ta kobbertilskudd sammen med sink, samt at dette styres av en lege med spesialkompetanse og basert på rette prøver, sier han.

Kontroller også nivået av vitaminene D og B12 i kroppen, da personer med hypotyreose ofte har mangel på disse vitaminene.

Autoimmun sykdom

De vanligste årsakene til hypotyreose er ifølge Nordstrand en kronisk autoimmun tyreoiditt.

- Dette er en kronisk betennelse i skjoldkjertelen, som skyldes at immunsystemet angriper eget vev. Flere studier kobler autoimmune sykdommer til en forstyrret tarmflora og en dårlig vedlikeholdt tarmslimhinne, sier hun.

Det kan derfor være lurt å fokusere på prebiotiske matvarer som styrker tarmfloraen, samtidig som du styrer unna raffinerte, hvite kalorier som gjør det motsatte.

Eksempler på prebiotiske matvarer er rotgrønnsaker, hvitløk, ingefær, syrnede meierivarer, fermentert mat og honning.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus