Duftlys kan være kreftfremkallende

Stoffet limonen brukes i mange duftlys for at de skal lukte godt. Men i kontakt med luft kan de bli helsefarlige. Foto: Colourbox
Stoffet limonen brukes i mange duftlys for at de skal lukte godt. Men i kontakt med luft kan de bli helsefarlige. Foto: Colourbox

Det spørs om du ikke skal tenke deg om en ekstra gang før du tenner fyrstikken i kveld.

Mange av oss synes det er hyggelig å tenne telys i vinterhalvåret, og duftlys er svært populære siden de både lukter godt, skaper stemning og gir fra seg varme. Norsk brannvernforening ber oss være ekstra forsiktig når vi har med levende lys å gjøre ettersom de ofte er årsak til alvorlige branner.

Nå viser det seg at duftlys er like farlig for helsen din dersom du tenner de innendørs.

Les også: Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Danner formaldehyd

Ny forskning viser at duftlys, i likhet med rengjøringsmidler og luftfriskere, avgir det fargeløse parfymestoffet limonen. Limonen brukes gjerne for å frembringe sitron-duft, men når det kommer ut i luften, kan det reagere med andre stoffer og skape danne formaldehyd som kan være kreftfremkallende i store mengder.

Studien er foretatt av professor Alastair Lewis ved Universitetet i York. Til The Telegraph forteller han at han er overrasket over hvor høye konsentrasjoner av ulike duftkjemikalier det finnes i folks hus.

– Saken er den at vi egentlig ikke vet hva slags konsekvenser man kan få av en langvarig eksponering av formaldehyd, et kjemikalie som er kjent for å gi deg langsiktige skader, sier han til The Telegraph.

Les også: Myggvirus sprer seg med stor hastighet

(Saken fortsetter under bildet.)

Duftlys bidrar til å skape en god atmosfære, men forskning tyder på at enkelte lys er skadelige. Foto: Colourbox
Duftlys bidrar til å skape en god atmosfære, men forskning tyder på at enkelte lys er skadelige. Foto: Colourbox


Kan føre til skader på sikt

Metro.se har snakket med Bert-Ove Lund, toksikolog ved Kjemikalieinspektionen. Ifølge ham tyder ting på at det vil gi negative effekter hvis man blir eksponert for formaldehyd i yrket sitt. Personlig unngår han duftlys.

– Det er ingen som direkte dør av det direkte, men det kan føre til helseskader på lang sikt. Det er vanskelig på individuelt nivår si hvor skadelig det er å bruke duftlys regelmessig, men det kan sammenliknes med å bli eksponert for storbyluft.

Les også: Forsker: Barn født på vinteren får dårlige lunger tidligst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus