Meny

Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes. Foto: Colourbox
Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes. Foto: Colourbox

Beinhinnebetennelse er den vanligste belastningsskaden hos de som løper mye.

Beinhinnebetennelse er en vanlig diagnose blant idrettsutøvere, særlig løpere. Det er også en omdiskutert diagnose, fordi man lenge har brukt den for lett, særlig på unge idrettstutøvere som sliter med leggesmerter.

Lege Ari Bertz, spesialist i ortopedisk kirurgi ved Ortoklinikken i Bergen, sier det er viktig å få stilt riktig diagnose før man fastslår at noen lider av beinhinnebetennelse.

– Diagnosen er dessverre blitt misbrukt av flere leger og fysioterapeuter. Man er nødt til å ta en helhetlig vurdering på hele benet, fra hoftenivå og nedover inkludert føttene, for å stille riktig diagnose. Det er ikke alle som har smerter i leggen som har beinhinnebetennelse, understreker Bertz.

Les også: Beinhinnebetennelse og trening

Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse.
Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse.

Ikke en infeksjon

Men hva er egentlig beinhinnebetennelse? Som navnet tilsier er det en betennelse, eller en overbelastning, i beinhinna på fremsiden av leggen. Og den skyldes ofte mye trening og overbelastning på leggmusklene.

– Beinhinnebetennelse er et begrep som er blitt brukt av leger og fysioterapeuter, som beskriver smerter rundt den fremre del av leggen, det vil si rett over og på innsiden av skinnbenet, forklarer Bertz.

– På engelsk kaller man denne tilstanden “Shin splints” eller “Medial Tibial Stress Syndrom”. På norsk brukes ofte begrepet traksjonsperiostitt i det medisinske miljøet.

Les også: Cøliaki skal ikke selvdiagnostiseres

I faresonen

Beinhinnebetennelse kan også oppstå i underarmen (forearm splints), men dette er en sjelden tilstand.
– Ordet betennelse er blitt brukt for å beskrive flere tilstander som rammer muskelskjelett systemet, men man kan lett misforstå og tro at det dreier seg om en infeksjon. Det er ikke en infeksjon, men en irrtiasjon grunnet økt stress i et bestemt område, eller på grunn av mikroskader i det samme området, sier Bertz.

Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Idrettsutøvere er derfor mest utsatt, særlig løpere, men også hoppere og de som driver hallidrett. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes.

- Ungdommer kan få denne tilstanden selv om den ikke er relatert til store aktiviter, og det kan skyldes medfødte tilstander som kort akillessene, eller kort gastrocenmius-muskel (en muskel i bakre del av leggen). Det fører til overbruk av muskler i den fremre delen av leggen, og økt drag på kanten av shinbenet der musklene fester seg, forklarer Bertz.

Les også: Krydder gjør deg fortere mett på mindre mat

(Saken fortsetter under)

Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen.
Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen.

Symptomer

- Symptomene er smerter over den nedre tredjedelen av leggen (foran og på innsiden av skinnbenet), realtert til aktivitet, spesielt gange, og løping. Vanligvis kjennes det som brennende og sviende smerter. Hevelse i det aktuelle område kan også oppstå, med uttalt ømhet når man tar på innsiden av benet, sier Bertz.

Smerter på forsiden eller innsiden av leggen mens du trener, eller etter trening.

Murrende smerter etter tøffe belastinger på beina.Etter hvert kommer smertene i leggen selv ved lett belastning, og også når du sitter i ro.

Du kan bli hoven over beinet der det gjør vondt. Dersom betennelsen blir langvarig kan du kjenne ømme knuter langs beinet. Noen får tilleggssymptomer som for eksempel kramper i leggen eller nervesmerter langs hele utsiden av leggen.

Les også: Steinar fikk MS som 22-åring. I fjor gikk han Norge på langs

Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse.
Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse.

Slik kan du forebygge

De som løper mye, særlig på hardt underlag, bør være oppmerksom på at leggene er spesielt utsatt for overbelastning

Trappe ned på treninga så musklene får hvile

Prøve andre typer trening enn du vanlegvis gjør. Sykling og svømming er idretter som gir liten belastning på leggen.

Husk å tøye leggmusklene jevnlig.

Prøv å unngå å løpe på hardt underlag

Bruk gode, stabile sko med god støytdemping og tykke, myke såler.

Teiping av leggen kan hjelpe for noen

Strekkøvelser på bakre leggmuskler og akillessene.

Bruk av såler for de som har plattfot eller hulfot (høy vrist).

Les også: Bedre rygg med armbånd og en app

Behandling

Det er to måter å behandle denne tilstanden:

Ikke-kirurgisk behandling:
• Reduksjon av aktivitet
• Unngå aktivitet som utløser smerter, hevelse, og ubehag, men ikke slutte med fysisk ktivitet.
• Bruk av is på nedre del av leggen 10-15 minutter, 4-6 ganger daglig i flere dager inntil smertene roer seg ned.
• Bruk av smertestillende som Ibux eller Voltaren (betennelsesdempende tabletter)

Kirurgisk Behandling:

- Indikasjon for at en pasient bør prøve kirurgi er en mislykket ikke-kirurgisk behandling, og uttalte hemmende plager. Behandlingen er rettet mot årsaken til beinhinnebetennelse, spesielt når det dreier seg om korte leggmuskler eller kort akillessene, og kan en operasjon med forlengelse av musklene eller senen gi gode resultater. Tilstanden kan være kombinert med økt trykk i muskellosjer i leggen, det man kaller kronisk kompartment syndrom, eller losjesyndrom. Spalting av muskellosjene, spesielt den som ligger på innsiden av skinnbenet, kan gi lindring av symptomene. Det er ikke 100% garanti for å bli frisk med kirurgi, og pasientene som egner seg for kirurgi bør velges nøye, understreker Ari Bertz.

Les også: Derfor får du belastningsskader

(Saken fortsetter under)

Et av rådene for å forebygge leggskade, er å unngå å løpe på hardt underlag. Foto: Colourbox
Et av rådene for å forebygge leggskade, er å unngå å løpe på hardt underlag. Foto: Colourbox

Kan bli kronisk

Mange har problemer med beinhinnebetennelse i flere år, og tilstanden kan også bli kronisk dersom den ikke blir oppdaget og behandlet i tide.

- Tilstanden har en tendens til å bli kronisk dersom man ikke setter i gang med forebyggende tiltak eller starter behandlingen i en tidlig fase. Men den er også selvbegrenset, og de fleste som sliter med det i ungdomsalder “vokser fra” den senere, sier Bertz

Hvis man har gjentakende eller vedvarende smerter i leggen, særlig under og etter løping og trening, bør man oppsøke lege. Pass på å få en skikkelig undersøkelse for å fastslå at det virkelig er beinhinnebetennelse du har. Det er nemlig mange andre tilstander som lett forveksles med beinhinnebetennelse, og kan gi liknende symptomer og smerter. Disse er for eksempel:

• Nervekompresjoner i leggen
• Medfødt rotasjonsfeil eller aksefeil i bena
• Kronsik compartment syndrom (Losjesyndrom)
• Funksjonelle smerter grunnet medfødt stramme leggmuskler, eller kort Akillessene
• Isjias grunnet kompresjon på nerverøtter I ryggnivå
• Stressbrudd
• Svulst i bein
• Muskel- og seneskader
• Leddbåndskader i ankelnivå

Kilder: Ortoklinikken i Bergen, helsenorge.no, NHI

Har du spørsmål om beinhinnebtennelse eller andre plager? Send inn ditt spørsmål til treningsekspert Gard Kristian Anderssen eller Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein.

Les også:

Eksperten forklarer akillesbetennelse

Derfor får du belastningsskader

Hvorfor skal jeg trene?

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25 Tre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge
Siste nytt
00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25NorgeTre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus