Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes. Foto: Colourbox
Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes. Foto: Colourbox

Beinhinnebetennelse er den vanligste belastningsskaden hos de som løper mye.

Beinhinnebetennelse er en vanlig diagnose blant idrettsutøvere, særlig løpere. Det er også en omdiskutert diagnose, fordi man lenge har brukt den for lett, særlig på unge idrettstutøvere som sliter med leggesmerter.

Lege Ari Bertz, spesialist i ortopedisk kirurgi ved Ortoklinikken i Bergen, sier det er viktig å få stilt riktig diagnose før man fastslår at noen lider av beinhinnebetennelse.

– Diagnosen er dessverre blitt misbrukt av flere leger og fysioterapeuter. Man er nødt til å ta en helhetlig vurdering på hele benet, fra hoftenivå og nedover inkludert føttene, for å stille riktig diagnose. Det er ikke alle som har smerter i leggen som har beinhinnebetennelse, understreker Bertz.

Les også: Beinhinnebetennelse og trening

Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse.
Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse.

Ikke en infeksjon

Men hva er egentlig beinhinnebetennelse? Som navnet tilsier er det en betennelse, eller en overbelastning, i beinhinna på fremsiden av leggen. Og den skyldes ofte mye trening og overbelastning på leggmusklene.

– Beinhinnebetennelse er et begrep som er blitt brukt av leger og fysioterapeuter, som beskriver smerter rundt den fremre del av leggen, det vil si rett over og på innsiden av skinnbenet, forklarer Bertz.

– På engelsk kaller man denne tilstanden “Shin splints” eller “Medial Tibial Stress Syndrom”. På norsk brukes ofte begrepet traksjonsperiostitt i det medisinske miljøet.

Les også: Cøliaki skal ikke selvdiagnostiseres

I faresonen

Beinhinnebetennelse kan også oppstå i underarmen (forearm splints), men dette er en sjelden tilstand.
– Ordet betennelse er blitt brukt for å beskrive flere tilstander som rammer muskelskjelett systemet, men man kan lett misforstå og tro at det dreier seg om en infeksjon. Det er ikke en infeksjon, men en irrtiasjon grunnet økt stress i et bestemt område, eller på grunn av mikroskader i det samme området, sier Bertz.

Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Idrettsutøvere er derfor mest utsatt, særlig løpere, men også hoppere og de som driver hallidrett. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes.

- Ungdommer kan få denne tilstanden selv om den ikke er relatert til store aktiviter, og det kan skyldes medfødte tilstander som kort akillessene, eller kort gastrocenmius-muskel (en muskel i bakre del av leggen). Det fører til overbruk av muskler i den fremre delen av leggen, og økt drag på kanten av shinbenet der musklene fester seg, forklarer Bertz.

Les også: Krydder gjør deg fortere mett på mindre mat

(Saken fortsetter under)

Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen.
Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen.

Symptomer

- Symptomene er smerter over den nedre tredjedelen av leggen (foran og på innsiden av skinnbenet), realtert til aktivitet, spesielt gange, og løping. Vanligvis kjennes det som brennende og sviende smerter. Hevelse i det aktuelle område kan også oppstå, med uttalt ømhet når man tar på innsiden av benet, sier Bertz.

Smerter på forsiden eller innsiden av leggen mens du trener, eller etter trening.

Murrende smerter etter tøffe belastinger på beina.Etter hvert kommer smertene i leggen selv ved lett belastning, og også når du sitter i ro.

Du kan bli hoven over beinet der det gjør vondt. Dersom betennelsen blir langvarig kan du kjenne ømme knuter langs beinet. Noen får tilleggssymptomer som for eksempel kramper i leggen eller nervesmerter langs hele utsiden av leggen.

Les også: Steinar fikk MS som 22-åring. I fjor gikk han Norge på langs

Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse.
Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse.

Slik kan du forebygge

De som løper mye, særlig på hardt underlag, bør være oppmerksom på at leggene er spesielt utsatt for overbelastning

Trappe ned på treninga så musklene får hvile

Prøve andre typer trening enn du vanlegvis gjør. Sykling og svømming er idretter som gir liten belastning på leggen.

Husk å tøye leggmusklene jevnlig.

Prøv å unngå å løpe på hardt underlag

Bruk gode, stabile sko med god støytdemping og tykke, myke såler.

Teiping av leggen kan hjelpe for noen

Strekkøvelser på bakre leggmuskler og akillessene.

Bruk av såler for de som har plattfot eller hulfot (høy vrist).

Les også: Bedre rygg med armbånd og en app

Behandling

Det er to måter å behandle denne tilstanden:

Ikke-kirurgisk behandling:
• Reduksjon av aktivitet
• Unngå aktivitet som utløser smerter, hevelse, og ubehag, men ikke slutte med fysisk ktivitet.
• Bruk av is på nedre del av leggen 10-15 minutter, 4-6 ganger daglig i flere dager inntil smertene roer seg ned.
• Bruk av smertestillende som Ibux eller Voltaren (betennelsesdempende tabletter)

Kirurgisk Behandling:

- Indikasjon for at en pasient bør prøve kirurgi er en mislykket ikke-kirurgisk behandling, og uttalte hemmende plager. Behandlingen er rettet mot årsaken til beinhinnebetennelse, spesielt når det dreier seg om korte leggmuskler eller kort akillessene, og kan en operasjon med forlengelse av musklene eller senen gi gode resultater. Tilstanden kan være kombinert med økt trykk i muskellosjer i leggen, det man kaller kronisk kompartment syndrom, eller losjesyndrom. Spalting av muskellosjene, spesielt den som ligger på innsiden av skinnbenet, kan gi lindring av symptomene. Det er ikke 100% garanti for å bli frisk med kirurgi, og pasientene som egner seg for kirurgi bør velges nøye, understreker Ari Bertz.

Les også: Derfor får du belastningsskader

(Saken fortsetter under)

Et av rådene for å forebygge leggskade, er å unngå å løpe på hardt underlag. Foto: Colourbox
Et av rådene for å forebygge leggskade, er å unngå å løpe på hardt underlag. Foto: Colourbox

Kan bli kronisk

Mange har problemer med beinhinnebetennelse i flere år, og tilstanden kan også bli kronisk dersom den ikke blir oppdaget og behandlet i tide.

- Tilstanden har en tendens til å bli kronisk dersom man ikke setter i gang med forebyggende tiltak eller starter behandlingen i en tidlig fase. Men den er også selvbegrenset, og de fleste som sliter med det i ungdomsalder “vokser fra” den senere, sier Bertz

Hvis man har gjentakende eller vedvarende smerter i leggen, særlig under og etter løping og trening, bør man oppsøke lege. Pass på å få en skikkelig undersøkelse for å fastslå at det virkelig er beinhinnebetennelse du har. Det er nemlig mange andre tilstander som lett forveksles med beinhinnebetennelse, og kan gi liknende symptomer og smerter. Disse er for eksempel:

• Nervekompresjoner i leggen
• Medfødt rotasjonsfeil eller aksefeil i bena
• Kronsik compartment syndrom (Losjesyndrom)
• Funksjonelle smerter grunnet medfødt stramme leggmuskler, eller kort Akillessene
• Isjias grunnet kompresjon på nerverøtter I ryggnivå
• Stressbrudd
• Svulst i bein
• Muskel- og seneskader
• Leddbåndskader i ankelnivå

Kilder: Ortoklinikken i Bergen, helsenorge.no, NHI

Har du spørsmål om beinhinnebtennelse eller andre plager? Send inn ditt spørsmål til treningsekspert Gard Kristian Anderssen eller Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein.

Les også:

Eksperten forklarer akillesbetennelse

Derfor får du belastningsskader

Hvorfor skal jeg trene?

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26 WHO berømmer Kina for smittetiltak23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina
Siste nytt
02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus