Cøliaki skal ikke selvdiagnostiseres

Ikke legg om kosten: Snakk med en lege om du skal kutte ut gluten i kostholdet ditt. Foto: Colourbox.com
Ikke legg om kosten: Snakk med en lege om du skal kutte ut gluten i kostholdet ditt. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistanke om cøliaki? Bestill en legetime før du legger om kosten!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cøliaki er en kronisk, autoimmun sykdom, som skyldes overfølsomhet overfor gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Når man spiser matvarer med gluten, blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene blir redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffene fra kosten svekkes.

Det finnes ingen sikre tall på hvor mange som har cøliaki, men det antas at én av 100 nordmenn har det.

– Vi tror at det er ganske store mørketall. Det er nok en del personer som har cøliaki, men som ikke har symptomer, og dermed ikke oppsøker lege. I Italia ble et stort antall pasienter undersøkt for cøliaki, uavhengig av symptomer. Det viste seg at syv prosent hadde cøliaki, sier Birgitte-Elise Grinde Emken, overlege ved Haukeland universitetssykehus.

Symptomene på irritabel tarm-syndrom ( IBS ) blir ofte feiltolket som cølaki av pasienten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Typiske symptomer på cøliaki er:

  • Løs mage
  • Rumling i magen
  • Trøtthet
  • Slapphet
  • Annerledes avføring (kan være gråhvit og illeluktende)
  • Magesmerter
  • Luftplager
  • Forstoppelse

– Cøliaki kan gi mange forskjellige symptomer, og de er ganske uspesifikke. Symptomene kan ligne på andre sykdommer, slik som for eksempel irritabel tarm (IBS). Jernmangel og vitaminmangel kan tyde på at det ikke blir tatt opp nok stoffer fra tarmen, sier Emken.

Les også: Ikke kast dere over de glutenfrie produktene før barnet har prøvd dette

Diagnostisering av cøliaki

Når en pasient skal undersøkes for cøliaki, vil første steg være å ta en blodprøve. Blodprøven måler antistoffer i blodet, som kan gi en indikasjon på om pasienten må undersøkes med gastroskopi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved gastroskopi blir det tatt en prøve fra tolvfingertarmen for å se om det er en betennelse som passer med cøliaki.

– Hos voksne pasienter er det ikke nok med en blodprøve for å stille diagnosen, men hos barn har det kommet nye retningslinjer. Dersom blodprøvene er veldig forhøyet, det vil si ti ganger over normalen, kan man føle seg såpass sikker på diagnosen at videre undersøkelser ikke er nødvendig, sier Emken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemmeprøver er også tilgjengelige. Slike tester kan man kjøpe på apoteket.

– Hjemmeprøver er relativt nytt, og noe vi ikke har særlig erfaring med. Jeg vil anbefale å oppsøke en lege i stedet.

Les også: – Forskning tar tid, men har gitt resultater som kan gi ny behandling for cøliaki

Bør ikke endre kosten selv

Overlege ved Haukeland Universitetssykehus: Birgitte-Elise Grinde Emken
Overlege ved Haukeland Universitetssykehus: Birgitte-Elise Grinde Emken

Ved de fleste autoimmune sykdommer vet man ikke hva som setter i gang betennelsesreaksjonen, men ved cøliaki vet man at det er gluten i kosten.

– Symptomer forsvinner ved glutenfri kost, og derfor er det så viktig at man ikke begynner med endring av kosten før man har fått diagnosen. Vi kan ikke stille riktig diagnose når pasienten har gått uten gluten en periode, forklarer Emken.

Når en person først har begynt med glutenfri kost, kan det være svært plagsomt å gå tilbake til å spise gluten, ifølge Emken.

– Hvis man har unngått gluten over lengre tid, vil tarmen reagere dersom du spiser gluten igjen. Og for at vi skal kunne stille riktig diagnose, må pasienten spise gluten i et par måneder. Derfor er det mye enklere å stille diagnosen på pasienter som ikke allerede har endret kostholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Bør du unngå gluten?

Har blitt en trend

Å spise mindre karbohydrater har blitt en «trend». Irritabel tarm-syndrom (IBS) har nesten blitt en folkesykdom, og pasienter med IBS kan føle seg bedre ved å unngå gluten.

– Det finnes både fordeler og ulemper med denne trenden. En av fordelene er at etterspørselen blir større, noe som fører til bedre utvalg av glutenfri mat, sier Emken.

Det kan være en utfordring for blant annet kokker å vite forskjellen på IBS og cøliaki, da personer med irritabel tarm kan spise gluten, mens personer med cøliaki ikke kan det. Matlagingen til cøliakere må foregå på en restriktiv måte.

– Det kan være vanskelig å forstå forskjellen; mange tror det ikke er så veldig nøye om de rører med samme skje i sausen med og uten gluten. Men da vil sausen uten gluten bli ødelagt, og det kan få konsekvenser for personer med cøliaki.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slankekurer virker ikke

Fakta om cøliaki:

Dersom du har cøliaki og spiser mat som inneholder gluten, vil du få en betennelse i tynntarmen. Det kan føre til at kroppen ikke får i seg de næringsstoffene den trenger. Ved et glutenfritt kosthold vil de aller fleste være helt symptomfrie.

Les også: Ti tegn på at du ikke tåler gluten

Risikofaktorer for å utvikle cøliaki kan være:

  • Arvelighet
  • Type 1 diabetes
  • Skjoldbruskkjertel-sykdom
  • IBS
  • Jernmangelanemi
  • Dersom noen i familien din har cøliaki, er det ti prosent sjanse for at du også får det.

Mange har cøliaki uten å vite det: Det antas at kun én av åtte som har sykdommen, har blitt diagnostisert.

Les også: – Glutenintoleranse eksisterer kanskje ikke likevel

( Kilde: nhi.no)

Har du spørsmål om cøliaki? Spør en av våre leger her.