Meny

– Gener kan bidra til at noen land har lykkeligere folk enn andre

Ifølge ny forskning kan lykke ha sammenheng med en bestemt gen-variant.
Foto: Colourbox
Land der mange av innbyggerne har en spesiell genvariant, har et høyere nivå av selvrapportert lykke, ifølge ny studie.

Det er forskerne Michael Harris Bond fra Hong Kong Polytechnic University og Michael Minkov ved Varna University of Management i Bulgaria, som står bak en noe spesiell studie som har undersøkt sammenhengen mellom forekomsten av en spesiell genvariant i befolkningen og lykkenivået i ulike land.

Forskerne tok utgangspunkt i World Values Survey, en rangering basert på spørreundersøkelser der folk oppgir om de ser seg selv som «veldig lykkelig», «ganske lykkelig», «ikke veldig lykkelig» eller «ikke lykkelig i det hele tatt».

Les også: Penger brukt på opplevelser og reiser gir mest lykke

De sammenlignet dataene herfra med beregninger av forekomsten av «A allele», en genvariant som er involvert i regulering av anandamid, en nevrotransmitter som er knyttet til økt nytelse og redusert smerte, skriver AFP Relaxnews.

Ikke avhengig av velstand

Forskerne fant at lykke på nasjonalt nivå er tettere knyttet til forekomsten av denne genvarianten enn faktorer som velstand, stabilitet og forekomst av sykdom. Dette kan muligens forklare hvorfor nigerianere rangerer seg selv som lykkeligere enn tyskere, skriver nyhetsbyrået.

– Det å føle seg lykkelig, avslappet og i godt humør er ikke avhengig av velstanden og sikkerheten i et land, sier forsker Michael Minkov til AFP.

Studien som er publisert i tidsskriftet Journal of Happiness Studies, skal være den første som har funnet en sammenheng mellom gener og lykke på nasjonalt nivå.

Mexico lykkeligst

Mexico som i denne rangeringen har det lykkeligste folket, hadde også den høyeste beregnede forekomsten av «A allele», ifølge studien.

Les også: Det er tre ting i livet som gjør deg lykkelig

Andre land som kom høyt opp både når det gjaldt lykkenivå og forekomst av genvarianten var Ghana, Nigeria, Columbia, Venezuela og Ecuador.

Iran, Jordan, Hong Kong, Kina, Thailand og Taiwan hadde ifølge forskerne lav forekomst av genvarianten, samtidig som innbyggerne i disse landene sjelden oppgir at de anser seg selv som veldig lykkelige.

I Europa beregnet forskerne at land i nord hadde høyere forekomst av A allele i befolkningene sine enn land i sør, samtidig folk i nord anser seg selv som lykkeligere enn søreuropeerne.

Les også: Syv ting lykkelige mennesker gjør

Forskerne understreker at gener ikke gir hele svaret. Og de fant flere unntak til «regelen», for eksempel hadde befolkningen i Russland og Estonia høy forekomst av genvarianten, men de scoret likevel lavt på lykkeskalaen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus