Lesevansker og dysleksi er svært arvelig

<p>Det er 45 prosents risiko for at barn som har foreldre med lesevansker eller dysleksi, utvikler tilsvarende problemer. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix</p>
Det er 45 prosents risiko for at barn som har foreldre med lesevansker eller dysleksi, utvikler tilsvarende problemer. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Risikoen for å utvikle lesevansker er fire ganger så stor for barn som har foreldre med dysleksi og lesevansker, enn for dem som ikke har det.

Det er 45 prosents risiko for at barn som har foreldre med lesevansker eller dysleksi, utvikler tilsvarende problemer. For dem som ikke har foreldre med lesevansker, er risikoen 11,5 prosent. Det viser en undersøkelse professor Monica Melby-Lervåg ved Universitetet i Oslo har gjort sammen med en britisk psykolog.

De konkluderte med at dysleksi og lesevansker i høy grad er arvelig, ifølge Forskning.no.

– Vanskene hos disse barna var allerede til stede da de var spedbarn og smårollinger. Allerede på dette tidspunktet hadde barna forsinket språkutvikling, sier Melby-Lervåg.

Les også: Erna Solberg: Eg har dysleksi og skriv sjølv

Videre inn i førskolealder hadde barna med en familiehistorie med dysleksi større vansker med det som kalles fonologisk bevissthet, som kan være å lytte ut lyder i ord eller å rime, og de har problemer med benevningshastighet så vel som med grammatikk og begreper.

Les også:

Ny, enkel test kan avsløre dysleksi

Knakk lesekoden med ny metode

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus