Derfor spiser du mye om vinteren

FET MAT: Det er vanlig å få litt ekstra lyst på kaloririk mat om vinteren. Illustrasjonsfoto: Colourbox
FET MAT: Det er vanlig å få litt ekstra lyst på kaloririk mat om vinteren. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskere mener at dagene etter nyttår kan være en svært ugunstig tid å begynne på ny slankekur.

Januar er tiden for nyttårsforsett og slankekurer, men det kan være vanskelig å holde seg til et strengt kosthold på sikt. Dersom du er en av de som allerede har byttet ut grønnsaker med kake, kan du trøste deg med at forskere ved University of Exeter mener dette er helt naturlig.

Les også: Matvarene du kan spise så mye du vil av

Innebygget trang

I eldre tider var underernæring en mye større trussel mot overlevelsen enn overvektighet, skriver University of Exeter i en pressemelding.

Man har dermed utviklet en trang til å holde på kroppsfettet om vinteren, siden det da er mangel på mat i naturen. Forskerne mener dette forklarer hvorfor vi spiser så mye i julen og mislykkes med nyttårsforsettene.

Forskerne brukte datamodellering for å anslå hvor mye fett dyr og mennesker burde forsøke å lagre, med utgangspunkt i at naturlig seleksjon gir oss en perfekt strategi til å opprettholde den sunneste vekten.

Simuleringene deres viste at den negative effekten av å ha unødvendig store energilagre vanligvis var lav. Kroppens tiltak mot å bli overvektig ble dermed svake og nedprioriterte.

Les også: Det dummeste du kan gjøre når du skal ned i vekt

– Det verst tenkelige tidspunktet

– Man skulle tro at evolusjonen ville gitt oss evnen til å forstå når vi har spist nok, men istedenfor sliter vi med å kontrollere oss når vi spiser kunstig mat, sier ledende studieforfatter Dr Andrew Higginson i en pressemelding.

– Å lagre fett er en forsikring mot risikoen for å mislykkes i å finne mat, som tidligere var høyest om vinteren for mennesker. Dette tyder på at 1. nyttårsdag er det verst tenkelige tidspunktet å starte på en ny diett, påpeker Higginson.

Det er med andre ord helt normalt å ha litt økt matlyst i disse dager. Dersom man i tillegg til høy matlyst også opplever sterk nedstemthet og mangel på energi kan man derimot lide av vinterdepresjon.

Les også: Dette gjør sukker med kroppen din