Ekspert: Helsepersonell bagatelliserer spiseforstyrrelser

Kunnskapen om spiseforstyrrelser har økt dramatisk de siste tiårene. Likevel havner mange tilfeller under radaren, ifølge eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Kunnskapen om spiseforstyrrelser har økt dramatisk de siste tiårene. Likevel havner mange tilfeller under radaren, ifølge eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kunnskapen om spiseforstyrrelser har økt dramatisk de siste tiårene. Likevel havner mange tilfeller under radaren, ifølge eksperter.

– Kunnskapen om spiseforstyrrelser som anoreksi er mye bedre i dag enn tidligere. Det er ikke så vanskelig å få hjelp, sier professor i psykologi Jan Rosenvinge ved Universitetet i Tromsø til NTB.

Saken om den 13 år gamle jenta som nyttårsaften ble funnet død i en hytte på Beitostølen, trolig på grunn av avmagring, har aktualisert problemene rundt spiseforstyrrelser.

13-åringen skal ha utviklet alvorlig spisevegring som følge av mobbing. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt, men kilder sier til TV 2 at moren kjempet en årelang kamp for datteren, uten å bli hørt.

Les også: 13-åring døde trolig av avmagring

Har ansvar

Rosenvinge er med i en arbeidsgruppe som på oppdrag fra Helsedirektoratet skal utforme nye retningslinjer for behandling av spiseforstyrrelser. Han ønsker ikke å uttale seg om den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at både fastleger og skolehelsetjenesten har ansvar for å fange opp anoreksitilfeller.

Samtidig er det fullt mulig at tilfeller går under radaren, sier han.

– Sykdommen kan utvikle seg gradvis og bli en slags normaltilstand. Det kan være tilfeller hvor foreldre ikke vil se det, av skam eller redsel for å bli beskyldt for å være dårlige foreldre, sier han.

– Bagatelliserer

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole mener derimot at helsepersonell ofte bagatelliserer problemene.

– Mange av dem som kontakter meg om hjelp i forbindelse med spiseforstyrrelser, har allerede vært hos helsepersonell. De er gjerne unge jenter fra 13-16 år som har vært hos fastlege og fått beskjed om – gjerne sammen med mor – at dette ordner seg nok, og at det bare er å spise mer, sier hun til Dagbladet.

Les også: Avføringsmidler kan bli fjernet fra apotekhyllene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus