Dansk forskning:

– Folk med fedme får lettere infeksjoner enn normalvektige

<p>FEDME OG INFEKSJONER: Vi veier stadig mer. En ny dansk studie knytter økt kroppsvekt til økt risiko for infeksjoner.</p>
FEDME OG INFEKSJONER: Vi veier stadig mer. En ny dansk studie knytter økt kroppsvekt til økt risiko for infeksjoner. Foto: Ap / NTB scanpix

Mennesker som lider av fedme, har langt større risiko for å få infeksjoner i hud eller luftveisinfeksjoner som hals- og lungebetennelse, ifølge ny forskning.

​​​​​​​​​​​​​​​​​BMI - kroppsmasseindeks

Kroppsmasseindeks (BMI / KMI), er vekten i kilo, delt på høyden i meter i annen. Eksempelvis for en person som er 160 cm høy og veier 70 kg ser regnestykket slik ut:

​ 70

_________ = 27,3

1,60 x 1,60

​Verdens helseorganisasjon (WHO) klassifiserer BMI slik for vo​ksne:

18–25: normalvekt

≥ 25: overvekt

≥ 30: fedme30 – 34: fedme grad I

35 – 39: fedme grad II

≥ 40: fedme grad III

Mennesker med stor muskelmasse kan ha høy BMI, men har lav fettprosent og karakteriseres ikke som overvektige. For barn og ungdom opp til 18 år er det en egen alders- og kjønnsjustert skala.

Kilde: Helsenorge.no

En forsker fra Aarhus Universitet har i et nytt prosjekt fra Det Danske Bloddonorstudiet undersøkt data fra over 37.000 bloddonorer og sett på sammenhengen mellom kroppsmasseindeks (BMI) og risikoen for infeksjoner. For alle donorene var det registrert helseopplysninger og informasjon om vekt og høyde, og alle var i utgangspunktet helt friske, da det er et krav for å kunne donere blod.

Analysen viser at personer med fedme får lagt flere infeksjoner enn normalvektige, og risikoen stiger i takt med at vekten går opp, melder Videnskab.dk.

– Prosjektet viser tydelig at personer som har en BMI på over 30, får flere infeksjoner som for eksempel hals- og lungebetennelse og byller og andre hudinfeksjoner. Tendensen er tydelig: Jo høyere vekt, desto større er risikoen, sier medisinstudent Kathrine Kaspersen, som står bak studien, til Videnskab.dk.

Studien viser at sammenhengen mellom økende kroppsvekt og økene risiko for infeksjoner gjelder for både kvinner og menn, men på litt forskjellig måte. Mens byller for eksempel rammer begge kjønn, viser analysen at høy kroppsvekt kan knyttes til særlig økt risiko for hudinfeksjoner hos menn og luftveisinfeksjoner hos kvinner, opplyser Kaspersen.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

– Kan knyttes til kronisk inflammasjon

Undersøkelsen viser bare at det er en sammenheng mellom fedme og forhøyet risiko for infeksjoner, den gir ingen svar om hvorfor.

Kaspersen mener det enten kan ha med anatomi å gjøre; altså for eksempel at flere hudfolder gjør en mer utsatt for hudinfeksjoner, og at det kan være vanskeligere for overvektige å trekke pusten. Eller det kan skyldes at svært overvektige personer ikke er like motstandsdyktige overfor infeksjoner som normalvektige mennesker.

Professor på Københavns Universitet, Bente Klarlund Pedersen, som ikke har vært involvert i studien, viser til at det finnes studier som peker mot det siste.

– Svært overvektige mennesker har et immunsystem som ofte er plaget av inflammasjon. Forskningen tyder på at folk som har kronisk inflammasjon, nettopp har problemer med å bekjempe infeksjoner. Dette er nok et eksempel på at en livsstil med stor overvekt, kombinert med fysisk inaktivitet, gir god grobunn for en dårligere helse, sier hun ifølge Videnskab.dk.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

«Fedmeparadokset»

En rekke studier viser at overvekt og fedme øker risikoen for de fleste livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes. Den ferske danske studien gir heller ingen støtte til oppfatningen om at det å ha litt ekstra fett på kroppen gjør at man tåler mer. Men flere andre studier har de senere årene funnet en sammenheng mellom det å ha noen ekstra kilo og bedre utsikter for et langt liv. Forskere har kalt det «fedmeparadokset».

En studie som gir støtte til koblingen mellom ekstra vekt og lengre liv, er en omfattende analyse som i 2013 ble publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association. Den viste at folk som regnes som overvektige, med en kroppsmasseindeks (BMI) på 25 til 29,9, lever litt lenger enn de som er såkalt normalvektige, med BMI på 18,5 til 24,9.

Les mer: – Kan leve lenger med noen kilo ekstra

– Betyr ikke at overvekt og fedme er sunt

Men dette betyr ikke at normalvektige mennesker vil ha godt av å legge på seg noen kilo, understreket lege og direktør ved Pennington Biomedical Research Center, Steven B. Heymsfield, i en kommentarartikkel, som ble publisert samtidig med studien i Journal of the American Medical Association.

Her beskrev han en rekke mulige forklaringer på hvorfor folk med litt ekstra vekt kan leve lengre. For det første har tidligere forskning vist at folk som er overvektige behandles mer aggressivt for helseproblemer som høyt blodtrykk og høyt kolesterol, enn mennesker som er normalvektige.

BMI er heller ingen perfekt indikator på hvor mye fett man har i kroppen, for eksempel kan en person ha BMI som overvektig, men fortsatt være sunn fordi han eller hun har mye muskelmasse, forklarte Heymsfield.

Tyngre mennesker er også mindre utsatt for benskjørhet (osteoporose) og har bedre beskyttelse av skjelettet dersom de skulle falle, noe som reduserer risikoen for livstruende hoftebrudd, for eksempel.

Les også: Kort liggetid på sykehus ved hoftebrudd kan gi flere dødsfall

I fjor ble en studie publisert i tidsskriftet The Lancet Diabetes and Endocrinology, der forskerne så på BMI i middelalderen og risikoen for demens senere i livet. Overraskende nok fant de en sammenheng mellom det å være for tynn midt i livet og økt risiko for demens senere. Det å ha ekstra vekt kan ha motsatt effekt, antydet studien. Dette var stikk i strid med hva tidligere studier hadde vist. Også da understreket forskerne at resultatene ikke må tolkes som at overvekt og fedme er bra, men heller sees som en bekreftelse på at forskning på risikofaktorer knyttet til demens er svært komplekst.

Les mer: – Å være for tynn midt i livet kan gi økt risiko for demens

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus