- Diabetes type1 krever enorm egeninnsats

Martine Hemstad Lyslid, leder i Ungdiabetes. Foto: Diabetesforbundet
Martine Hemstad Lyslid, leder i Ungdiabetes. Foto: Diabetesforbundet

Da tre år gamle Martine tok tak i ei vannmugge og begynte å styrte nedpå, skjønte foreldrene at noe måtte være alvorlig galt. Etter det har livet handlet mye om diabetes. Kraftig økning i diabetes type-1 gjør at stadig flere barn og unge må lære å leve med sykdommen.

- Diabetes er en sykdom, som krever at du er 24 timer i døgnet. Det er litt som at du har fått en døgnjobb, du egentlig aldri søkte på, forteller Martine H. Lyslid, som i dag er 22 år og leder i Ungdiabetes.

Hun mener det er fullt mulig å leve godt med sykdommen.

- Blant annet takket være et godt helseapparat, gode hjelpemidler og høy kunnskap. Men det krever en enorm egeninnsats. Du må hele tiden planlegge, og vurdere hver eneste situasjon. Det blir fort en livsstil. Det er noe med å akseptere at det er sånn det er, alternativet er så veldig mye verre, sier hun.

Les mer: Diabetes

Diabetessykepleier Hege Barhaughøgda
Diabetessykepleier Hege Barhaughøgda

Diabetes type 1 - en gåte

Diabetes type-1 er fortsatt en gåte. Det eneste vi med sikkerhet vet, er at det er en auto immun sykdom hvor kroppen angriper seg selv og ødelegger sin egen insulinproduksjon. Man tror i dag at sykdommen skyldes en kombinasjon av arv og miljøfaktorer, uten at man helt vet hvilke.

Diabetes type 1 rammer i første rekke barn og unge – fra helt ned i ettårsalderen og opp i tyveårene. Diabetes-1 er den mest vanlige kroniske sykdommen blant barn.

Norge ligger helt i verdenstoppen i forekomst av diabetes type-1, også det uten at man vet hvorfor. De siste 30 årene er tallet på nye tilfeller doblet, og hvert år får 600 nordmenn sykdommen, ifølge Diabetesforbundet. Halvparten av dem er under 15 år.

Les mer: For søt - Å leve med diabetes type-1

Diabetes type 1 kan utvikle seg raskt

Da Martine fikk påvist diabetes hadde hun hanglet en stund. Hun var for liten til at hun huske noe selv, men foreldrene merket at hun var mye syk.

- Typiske barnesykdommer – virussykdommer. Aldri 100 prosent i form. Jeg mistet matlysten, gikk ned mye i vekt, var generelt i mye dårlig humør på grunn av sykdom og måtte tisse hele tiden.

Diabetes type-1 utvikler seg raskt, og sykdommen er ofte kommet langt når den oppdages. Som regel er mer enn 80 prosent av betacellene, som produserer insulin allerede ødelagte. De første symptomene er ofte veldig kraftige.

Tidlige symptomer:

 • Kraftig tørste
 • Økt vannlating. Særlig om natten (vær obs på barn som har vært tørre lenge og begynner tisse på seg).
 • Dårlig allmenntilstand.
 • Økt eller redusert appetitt
 • Vekttap

(Kilde: helsebiblioteket.no og diabetes.no)

Les mer: Diabetes og flyreise

Kom seg raskt etter behandling for diabetes 1

Fra akuttmottaket bar det til barneavdelingen på Aker Sykehus for Martine og foreldrene. Hun kom seg raskt.

- Jeg tror kanskje det er det foreldrene mine husker best fra den tiden: Å se barnet sitt bli «frisk» igjen. Til tross for at jeg nå hadde fått en kronisk sykdom, forteller hun.

- Jeg hadde jo vært dårlig så lenge, men da jeg endelig fikk diagnose diabetes type-1 og startet opp med insulinbehandling, var jeg raskt som alle andre barn igjen.

Det ble to uker på Aker sykehus for Martine og foreldrene. For å lære mest mulig om sykdommen.

Den primære behandlingen av diabetes type-1 er i dag livslang behandling med insulin, i form av insulinpenn eller pumpe. De fleste barn (2 av 3) bruker i dag insulinpumpe som gir en jevnlig tilførsel av insulin, gjennom et plastrør i magen (les mer: diabetes.no/Insulinpumpebehandling)

Å sette insulin og måle blodsukker er derfor det første du lærer om du, eller barnet ditt, har fått diabetes. I tillegg er generell opplæring om sykdommen helt avgjørende. Alle som får sykdommen har krav på gratis opplæring. I tillegg har foreldre av barn med diabetes en rekke økonomiske rettigheter.
Les mer om dette på diabetes.no

En livsstil

Uten at man vet årsaken er det umulig å forebygge eller kurere diabetes type-1. I tillegg til insulin er livsstil avgjørende.

- Det å ha en kronisk sykdom som krever at du passer på hele tiden blir en livsstil, og for mitt vedkommende kjenner jeg ikke til et annet liv. Det er sikkert en fordel på veldig mange måter. Diabetes type-1 kan ikke kostreguleres, og det er en befrielse på mange måter. Det krever selvsagt noe ekstra å legge til rette for «helgekosen», og alt som går utover den normale hverdagen, men dette lærer man seg etter hvert, forteller Martine H. Lyslid.

Livsstil er også mer enn mat og mosjon, sier diabetessykepleier, Hege Barhaughøgda, ved Dr. Fedons klinikk i Oslo.

- Blodsukkeret styres primært av hva vi spiser, drikker og fysisk aktivitet men også av stress, påkjenninger, smerter, lite søvn, sorg, glede og uregelmessigheter. Det er rimelig utfordrende. ­­ Utfordringen for den enkelte er å klare å tilpasse insulindosene etter insulinbehovet til enhver tid. En mer regelmessig livsstil og lavglykemisk kosthold vil bidra til et mer stabilt og forutsigbart blodsukker.

- Gjelder de samme livsstilsrådene for type-1 diabetes som for type-2?

- Livsstilsrådene gjelder ikke minst for de med type 1 diabetes. Å spise riktig, regelmessighet, fysisk aktivitet og en ikke for stressende hverdag.

Les mer: Yrkesvalg og diabetes

Akutt syk - ketoacidose

Av mange ulike årsaker, kan blodsukkeret av og til bli for høyt eller for lavt, såkalt hyper- og hypoglykemi. Ubehandlet kan begge deler være alvorlig. Hyperglykemi kan i verste fall utvikle seg til ketoacidose, som er en syreforgiftning av blodet. Når kroppen produserer stadig mindre insulin og ikke klarer å ta opp sukker, vil den begynne å forbrenne fett. Resultatet av en unormal høy fettforbrenning er at det hoper seg opp ketonstoffer i blodet, og det blir surt. Ketoacidose kan utvikle seg over dager og timer.

Symptomer på ketoacidose

 • Dehydrering
 • Magesmerter og oppkast
 • Raskt og dypt åndedrett
 • Acetonlukt fra munnen
 • Lavt blodtrykk og høy puls
 • Nedsatt bevissthet

(kilde: helsebiblioteket.no)

Det er viktig med rask behandling på sykehus, som i hovedsak går ut på å tilføre store mengder med væske og insulin, og korrigere syre-base forstyrrelsene i blodet.

Hvert år blir 700 voksne diabetikere innlagt på sykehus med ketoacidose, fordi de av en eller annen grunn ikke har fått nok insulin. En svært vanlig årsak til Ketoacidose er infeksjon. Spesielt med diare og oppkast.

- Jeg gikk en gang i ketoacidose mens jeg hadde omgangssyke. En så uskyldig ting som omgangssyke kan virkelig være alvorlig for en person med diabetes. Det gikk heldigvis bra med noen dagers behandling på sykehus, forteller Martine H. Lyslid

Føling og insulinsjokk

En annen alvorlig komplikasjon av diabetes er føling og insulinsjokk, fordi kroppen får for mye insulin i forhold til behovet (hypoglykemi). Enten fordi man tar for mye, eller fordi behovet er lavere. Trening, uregelmessig kosthold, alkohol og annen sykdom kan utløse føling.

Føling (moderat hypoglykemi):

 • Konsentrasjonsvansker
 • Blek og kaldsvett
 • Skjelving og risting
 • Prikking i leppe og tunge
 • Hjertebank
 • Hodepine
 • Sult/tørste
 • Forandret oppførsel

Moderat føling behandles med 1 glass juice, 1-2 glass melk eller 7-10 sukkerbiter. Eventuelt honning eller dextrosegele (sukkergele) dersom man har det. Deretter bør man spise en skive brød for å få i seg noen langsommere karbohydrater.

Insulinsjokk (alvorlig hypoglykemi)

 • Talevansker
 • Dobbeltsyn
 • Forvirring
 • Voldsom eller unormal oppførsel

Nedsatt bevissthet

Alvorlig hypoglykemi er en tilstand som må behandles på sykehus, med intravenøs glukose eller Glucagonijeksjon i muskelen eller under huden. Mange diabetikere har Glukagon hjemme, som pårørende kan gi før man kommer til sykehus.

- Jeg har også opplevd å gå i insulinsjokk, at blodsukkeret rett og slett ble så lavt at jeg besvimte. Det er veldig ubehagelig, og veldig skremmende for de menneskene som står rundt deg. Dette har også gått veldig bra takket være mennesker rundt meg som har vist hva de skal gjøre, sier Martine H.Lyslid.

- Disse hendelsene belyser virkelig alvoret med sykdommen for min del. At den kan ta overhånd i situasjoner hvor man ikke er helt på topp fra før. Den får regjere i kroppen til tider – og det er utfordrende.

Les mer: Diabetes kan forebygges

Slapp mer av

Både frykt for høyt og lavt blodsukker, gjør at foreldre ofte kan engste seg mye for barna sine. Spesielt er foreldre redde for at barna skal få føling og insulinsjokk. Resultatet er at altfor mange barn går rundt med for høyt blodsukker. I følge Barnediabetesregisteret er det bare 18 prosent av alle barn som oppnår behandlingsmålet om et langtidsblodsukker under 7,5%. De antar at en grunn er at foreldre bevisst legger blodsukkeret høyere enn nødvendig for å unngå føling. Noe som på sikt er langt mer skadelig enn enkeltepisoder med lavt blodsukker.

I tillegg viser en undersøkelse fra Universitetet i Bergen at foreldre som bekymrer seg mye faktisk har barn med dårligere regulert blodsukker.

Barna overtar

De fleste foreldre som har barn med diabetes slutter nok aldri helt å bekymre seg, men etter som barna blir eldre vil de ta over mer og mer av ansvaret for sin egen diabetes.

- Og det er viktig at de får det, sier diabetessykepleier Hege Barhaughøgda

- Barn trenger å selv få bli involvert og få god opplæring på en positiv måte. Barn tar ofte mye ansvar selv hvis de får lov, og har kunnskap nok. Foreldre er ofte veldig engstelige og bekymret og tar over alt ansvar, og det er ikke helt heldig. Disse barna skal jo leve med diabetes resten av livet.

Kilder: diabetes.no , helsedirektoratet.no , fhi.no , helsebiblioteket.no , forskning.no og helsenorge.no

Vil du vite mer om diabetes, kontakt lommelegens allmennlege Brynjulf Barexstein eller klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over
Siste nytt
08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05NorgeLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26NorgeSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus