Meny

Derfor er det sunt å drikke kaffe

SUNT MED KAFFE: Drikker du kaffe hver dag, har du generelt lavere risiko for å dø enn de som ikke gjør det. © Mari Parelius Wammer

Men hva er passende mengde?

Kaffedrikking gir

Bedre kognitiv fungering

Redusert risiko for depresjoner

Bedre hukommelse

Bedre reaksjonstid

Kilde: Berit Nordstrand

Kaffe kan beskytte mot

Flere krefttyper

Alzheimer

Parkinson

Gallestein

Diabetes type 2

Hjerte- og karsykdom

Hjerneslag

Kilder: Berit Nordstrand og Erik Arnesen

For mye kaffe kan føre til

Hjertebank

Forstyrret nattesøvn

Humørsvingninger

Symptomer på koffeinforgiftning

Hodepine

Kvalme

Magekramper

Rastløshet

Rask puls

Ujevn hjerterytme

Nedsatt blodtrykk

Kilde: Berit Nordstrand

Relevant forskning:

Kaffe positivt for blant annet den kognitive funksjonen.

Kaffe forbedrer blodårenes funksjon

Kaffe og redusert risiko for diabetes type 2

Kaffe og redusert risiko for depresjon blant kvinner

Tidligere koblet man kaffedrikking til økt helsefare i form av hjerte- og karsykdom og kreft, men nye studier har ikke samme resultater.

- En forklaring på endringene kan være at tidligere studier ikke tok hensyn til at de som drakk mye kaffe også var mindre fysisk aktive og ofte røykte tobakk. De fleste studier konkluderer i alle fall nå med at fornuftige mengder kaffe kan redusere dødeligheten, sier lege Berit Nordstrand.

Kaffe i passende mengder kan rett og slett være sunt, vel å merke så lenge du ikke har sukker i kaffen.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død

Nordmenn drikker mye kaffe

Og for oss nordmenn er det bra, for her i landet er kaffe blitt en skikkelig folkedrikk.

Vi har faktisk et av de høyeste kaffeforbrukene i hele verden.

- Ettersom forbruket er såpass høyt, har de eventuelle helseeffektene av kaffe stor betydning for folkehelsen. Forskere har derfor undersøkt sammenhenger mellom kaffe og hjertesykdom, diabetes , ulike krefttyper, Parkinsons, Alzheimers og en rekke andre sykdommer, sier helsefaglig rådgiver i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Erik Arnesen.

Les også: Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Viktig for folkehelsen

Med så mange kaffedrikkere, kan nemlig selv små helseeffekter ha stor betydning for folkehelsen.

- Det er derfor gledelig at en fersk analyse av 20 vitenskapelige studier, som til sammen har undersøkt nesten en million mennesker over lengre tid, viser at et høyt inntak av kaffe er knyttet til lavere risiko for død av alle årsaker, sier Arnesen.

Personene som drikker mest kaffe har i gjennomsnitt 14 prosent mindre risiko for å dø enn de som drikker minst, og for hver kopp ekstra per dag reduseres risikoen med fire prosent.

- Også et moderat inntak på en eller to kopper om dagen, har sammenheng med lavere dødelighet, men fordelen synes å være størst for dem som drikker tre til fem kopper daglig. Større forbruk enn dette gir ingen ytterligere redusert risiko, sier Arnesen.

Les også: – Ingen krav om å opplyse koffeininnhold

Lavere risiko for hjerneslag

Fordi koffein har akutte virkninger på blodtrykket og ufiltrert kaffe kan øke kolesterolet, har man altså lenge trodd at kaffe kunne være skadelig for hjertehelsen.

Det ser imidlertid ikke ut til å stemme.

- I en systematisk gjennomgang av forskning på kaffe- og hjerte-kar-helse fant man ut at risikoen for hjerte- og karsykdom var fem prosent lavere for dem som drakk fem kopper kaffe daglig sammenlignet med dem som ikke drakk kaffe i det hele tatt. Risikoen var redusert med hele 15 prosent blant dem som drakk omtrent tre og en halv kopp om dagen, og denne gruppen hadde også 20 prosent lavere risiko for hjerneslag, sier Arnesen.

Også uten koffein

Det spiller for øvrig ingen rolle om kaffen er med eller uten koffein.

Arnesen bekrefter videre at man ser en sammenheng mellom inntak av kaffe og redusert risiko for diabetes og noen kreftformer som leverkreft og tarmkreft.

- Årsakene til at det er slik, kan være mange. Vi vet at kaffe er den største kilden til antioksidanter i det norske kostholdet, og mange av de andre komponentene i drikken kan også være helsefremmende. Videre kan psykososiale faktorer også spille inn. De som drikker mest kaffe, kan ha gode sosiale nettverk, noe som i seg selv kan være helsefremmende, sier han.

Bedre hukommelse

Nordstrand bekrefter at fornuftige mengder viser seg å være omtrent tre til fem kopper daglig, og forteller at denne mengden ser ut til å gjøre mer for oss enn å beskytte mot blant annet gallestein , type 2-diabetes og kreft.

- Det ser også ut til at kaffe i de samme mengdene kan bedre kognitiv fungering og redusere risikoen for depresjon. To kopper kaffe kan dessuten bedre både korttidshukommelsen og reaksjonstiden, sier hun.

Dette kom blant annet frem av en studie fra 2007 som viste at kvinner over 65 år, som drakk mer enn tre kopper kaffe hver dag, gjorde det bedre på hukommelsestester enn dem som bare drakk en kaffekopp om dagen.

Kosedrikk til dessert

Latte, mocca, iskaffe og andre kaffedrikker blir stadig mer populært, kanskje særlig blant ungdommer.

Her gjelder imidlertid ikke regelen om at tre til fem kopper om dagen er bra for helsen.

- Dette er kaffedrikker som inneholder mye melk, sukker og smakstilsetning. Enkelte kaffedrikker kan ha kaloriinnhold på linje med et helt middagsmåltid, og dette kan medfører vektøkning og uheldige helsekonsekvenser på grunn av sukkerbelastningen på kroppen, sier Nordstrand.

Velg derfor slik drikke i små mengder som dessert.

Forsiktig med energidrikk

Nordstrand mener likevel at leskedrikk med koffein, såkalte energidrikker, er en større grunn til bekymring i forbindelse med koffeininntak blant ungdom.

- Beregninger viser at mange nordiske ungdommer får i seg så mye koffeinholdig leskedrikk at de kan få toleranseutvikling og abstinenssymptomer. Omtrent 20 prosent får i seg så mye koffeinholdig leskedrikk at det kan gi symptomer som nervøsitet og anspenthet, og det kommer i tillegg til inntaket fra kaffe, sjokolade og te, sier hun.

Også Arnesen advarer mot å drikke energidrikk, og forteller at LHL ønsker informasjon på etikettene om hva som er daglig, anbefalt inntak av koffein, at det bør unngås av barn, unge, gravide og ammende og hvilke helseeffekter et høyt inntak kan ha.

Ulik grense

Vær for øvrig klar over at selv om de fleste studier altså angir tre til fem kopper per dag som en fornuftig mengde kaffe, varierer det noe hvor mye hver og en av oss tåler.

Det skyldes at vi påvirkes forskjellig av blant annet koffein.

- Noen har en genetisk variant av enzymer i kroppen som bryter ned koffein, og de dette gjelder opplever hjertebank og forstyrret nattesøvn selv ved beskjedent inntak, sier Nordstrand.

Som med alt annet er heller ikke for store mengder bra for noen.

- Høyt inntak av kaffe kan øke nivået av stresshormonet kortisol og det kan gi koffeinavhengighet slik at du opplever ubehag som hodepine, humørsvingninger og rastløshet når du ikke får kaffe, sier hun.

Hyppig kaffedrikking gir toleranse

Videre vet man altså at kaffe kan påvirke blodtrykket negativt.

Likevel ser det ut til at det å drikke kaffe jevnlig kan gi en toleranse, slik at personer med høyt blodtrykk som drikker kaffe regelmessig, ikke ser ut til å ha økt hjerte- og kardødelighet.

- Det ser heller ikke ut til at et moderat inntak bidrar til hjerteforstyrrelser eller hjerteflimmer . Det er imidlertid viktig å være klar over at det å drikke kokekaffe og presskannekaffe har sammenheng med høye kolesterolverdier i blodet, mens pulverkaffe og filterkaffe ikke har det, sier Arnesen.

Kan bli forgiftet

Blir kaffeforbruket svært høyt, kan konsekvensene bli virkelig alvorlige.

Da kan kaffen føre til en koffeinforgiftning.

- Tidlige symptomer på akutt forgiftning kan hos noen oppstå allerede ved 5-600 mg koffein per dag. Det tilsvarer fem til seks kopper kaffe, sier Nordstrand.

Symptomene på forgiftning er hodepine , kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk.

Koffein øker også nyrenes utskillelse av salter og vann.

- Dødelig dose koffein er omtrent åtte til ti gram per dag, og det tilsvarer 60-100 kopper daglig, sier hun.

Denne saken var først publisert på Klikk.no

Les også:

Seks tidlige tegn på KOLS

Du kan regulere blodtrykket uten medisiner

Stive muskler? Du kan ha fibromyalgi.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:02 Følg skiathlon for kvinner direkte: Kan noen slå Johaug?10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:40 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:42 Super-G-rennet i Bansko snødde bort09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:09 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo - politiet jakter fire gjerningspersoner09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 To til sykehus etter boligbrann i Nordland09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt
Siste nytt
11:02SportFølg skiathlon for kvinner direkte: Kan noen slå Johaug?10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:40SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:42SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:09NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo - politiet jakter fire gjerningspersoner09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus