Forskere slår alarm: – Salat er tre ganger verre enn bacon for miljøet
Utslippet av drivhusgasser er tre ganger større per kalori for salat enn bacon, ifølge en amerikansk studie.
– Man kan ikke bare anta at alle frukter og grønnsaker er bra for miljøet, sier forsker Paul Fischbeck for Scientific American, ifølge The Telegraph.
Å erstatte bacon til fordel for isbergsalaten har en dårlig innvirkning på miljøet, skal vi tro en amerikansk studie fra Carnegie Mellon University.
Ifølge den amerikanske avisen har forskere ved universitetet i Pennsylvania undersøkt en rekke matvarer og sammenlignet deres utslipp av klimagasser per 1000 kalorier.
Les også: Bacon uten bacon
Naturlig forklaring
Grunnen er at det krever så store mengder isbergsalat for å oppnå den samme mengden med kalorier. Helt konkret trenger man to salathoder for å tilsvare kaloriinnholdet i to skiver bacon.
- Man kan ikke bare anta at vegetarisk kosthold til enhver tid har en lav miljøbelastning, sier Fischbeck.
Studien viser også at en mer variert diett, som anbefales hos de fleste myndigheter, i dagens situasjon kan påvirke klimaet mer enn amerikanerens kjøttrike kosthold.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Forskere har dyrket frem sjøgress som smaker bacon
Kål og brokkoli verst
Salat har likevel en mindre innvirkning på miljøet enn både biff og lam. Noen andre grønnsaker, var imidlertid langt foran på listen, slik som kål og brokkoli, skriver The Telegraph.
I flere land har statsledere gått ut og frontet at man bør spise mindre kjøtt. Tidligere har blant annet guvernør og skuespiller Arnold Schwarzenegger og artisten Paul McCartney oppfordret folk til å spise mindre kjøtt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Mye kjøtt gir økt kreftrisiko
– Daglig inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft
I slutten av oktober klassifiserte Verdens helseorganisasjons bacon, pølser og annet bearbeidet kjøtt som kreftfremkallende for mennesker.
Norske kreftforskere gikk da ut og sa nordmenn må endre matvanene sine.
– Resultatene i rapporten er ikke overraskende, og heller ikke nye. Rapporten bekrefter det tidligere rapporter har konkludert med, sa forsker hos Kreftregisteret, Paula Berstad, til ABC Nyheter etter rapporten.
Artikkelen fortsetter under annonsenRapporten konkluderte med at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende for mennesker, mens rødt kjøtt klassifiseres som sannsynligvis kreftfremkallende.
– Rapporten gir grunn til å unngå bearbeidet kjøtt. Det gjennomsnittlige norske nivået er altfor høyt. Norske helsemyndigheter anbefaler å ikke spise mer enn 500 gram bearbeidet kjøtt i uken, men menn spiser det dobbelte, sa kreftforskeren videre.
Les hele saken: – Øker sjansen for tarmkreft
Kjøttprodusentene svarer: Nortura: – Ingen dokumentasjon for påstandene
Kreftforeningen: – Ikke slutt å spise bacon