Stresset? Da bør du hjelpe andre

<p>Hverdagsstresset kan bekjempes med prososial atferd. Illustrasjonsfoto: Thomas Eisenhuth / DPA</p>
Hverdagsstresset kan bekjempes med prososial atferd. Illustrasjonsfoto: Thomas Eisenhuth / DPA

Ny forskning viser at man kan bekjempe stress i hverdagen ved å hjelpe venner, bekjente og fremmede.

Forskere fra Yale University School of Medicine har funnet løsningen for folk som sliter med å la julefreden senke seg.

En fersk studie, som er publisert i tidsskriftet Clinical Psychological Science, tilsier at man kan bekjempe de negative følelsene assosiert med stress ved å hjelpe andre.

— Forskningen vår viser at å hjelpe andre også kan være til hjelp for oss selv, sier studieforfatter Emily Ansell i en pressemelding.

— Dager med mye stress fører vanligvis med seg dårlig humør og dårligere psykisk helse, men funnene våre tilsier at vi føler oss bedre hvis vi gjør små ting for andre, som for eksempel å holde åpen døren for noen.

Over 70 deltok

Totalt 77 voksne i alderen 18 til 44 deltok i studien. Hver kveld rapporterte de om stressende hendelser de hadde opplevd i løpet av dagen. De rapporterte også om eventuelle hjelpsomme handlinger de hadde utført.

Deretter evaluerte de egne følelser og egen psykisk helse, og resultatene av dette indikerte at hjelpsom atferd økte deltakernes følelse av velvære.

— Betydelig effekt

Å være hjelpsom påvirket også hvordan deltakerne reagerte på stress. De som rapporterte mindre hjelpsom atferd rapporterte også mindre positive følelser og flere negative følelser som en reaksjon på hverdagsstress.

– Det var overraskende hvor betydelige og uniforme effektene var, sier Ansell.

– Hvis en deltaker demonstrerte mer prososial atferd på dager med mye stress, hadde stresset hovedsakelig ingen innvirkning på positive følelser og daglig psykisk helse.

Ønsker flere studier

Forskerne påpeker at det kreves flere studier om emnet, og ønsker at man senere skal få klarhet i om tilråding av prososial oppførsel kan brukes som et av midlene for å bekjempe depresjon og akutt stress. Ansell anbefaler likevel at man forsøker å være litt ekstra hjelpsom hvis man stresser i julehøytiden.

– Julehøytiden kan være stressende for mange, så i tiden fremover bør du vurdere å hjelpe noen som ikke finner frem, spørre noen om de trenger hjelp eller holde heisdøren åpen. Det kan få deg til å føle deg bedre.

Les også: Nordmenn på Europa-toppen i jobbstress

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus