De beste rådene mot forkjølelse

PLAGSOMT: En forkjølelse er plagsom, men i de fleste tilfeller totalt ufarlig. Men det er lov å ta litt ekstra vare på seg selv. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
PLAGSOMT: En forkjølelse er plagsom, men i de fleste tilfeller totalt ufarlig. Men det er lov å ta litt ekstra vare på seg selv. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Det finnes dessverre ingen kur mot forkjølelse, men det finnes lindrende midler.

Forkjølelsessesongen nærmer seg for fullt, og de aller fleste blir forkjølet en gang i løpet av vinteren – i større eller mindre grad. Det positive er at en forkjølelse er helt ufarlig – det negative er at det finnes ingen kur.

– Nei, det finnes dessverre ingen hokus-pokus kur mot forkjølelse, den må få gå sin egen gang. Så må man heller sørge for å ha det mest mulig behagelig mens det pågår, sier Petter Brelin, allmennlege og leder for Norsk forening for Allmennmedisin.

Forkjølelse er ufarlig virusinfeksjon

En forkjølelse er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene, og kan komme av flere forskjellige virus – de fleste helt ufarlige. Det varierer hvor syk man blir av en forkjølelse, noen vil bare merke tett og/eller snørrete nese og hoste, andre kan få feber og dårlig allmenntilstand. De fleste vil bli litt slappere og fortere sliten enn vanlig.

Barn blir ofte sykere enn voksne – og de blir også oftere forkjølet. Men voksne har i gjennomsnitt tre forkjølelser i året, har barn fem.

Symptomene er ofte lett gjenkjennelige:

Symptomer på forkjølelse:

 • Vondt i halsen, særlig ved svelging.
 • Nysing.
 • Rennende nese. Når neseslimhinnen etter hvert sveller opp, blir snørret tykt og gulgrønt.
 • Tørrhoste, spesielt om natten. Etter hvert også slimhoste.
 • Noen får ømme muskler og feber.
 • Små barn får ofte feber.

(Kilde: helsenorge.no)

Les også: Hvordan unngå forkjølelse

Ekstra søvn kan være aktuelt ved forkjølelse

FINNES INGEN KUR: Allmennlege Petter Brelin er leder for Norsk forening for allmennmedisin, og råder folk til å la forkjølelsen gå sin gang.
FINNES INGEN KUR: Allmennlege Petter Brelin er leder for Norsk forening for allmennmedisin, og råder folk til å la forkjølelsen gå sin gang.

– Mange opplever at de blir ekstra slitne når de er forkjølet, og kanskje trenger en time ekstra søvn om natten. Men dette vil være individuelt. Men det er ikke noe i veien for å unne seg litt ekstra hvile når man er forkjølet, sier Brelin.

Det mangler ikke på kjerringråd mot forkjølelse, men verken C-vitamin eller hvitløk har noen dokumentert effekt.

– Det er mye som ikke virker mot forkjølelse, og jeg vil nok mene at C-vitamin ikke har noen plass i behandlingen av forkjølelse, sier Brelin.

Han anbefaler alle som plages av influensa å bruke de hjelpemidlene man finner på apoteket.

– Dersom forkjølelsen oppleves som ubehagelig kan man godt bruke litt paracet. Nesespray kan også være et godt hjelpemiddel. Hvis det renner mye væske fra nesen bør man bruke en kombinasjonsnesespray. Det finnes heldigvis noen remedier som gjør det litt lettere å være forkjølet, sier allmennlege Petter Brelin.

Les også: Forkjølet eller influensasyk?

Dette kan lindre forkjølelse:

 • Tett nese: Saltvann (spray, dråper eller neseskyller), nesespray (slimhinneavsvellende). Sov med hodet høyt.
 • Rennende og tett nese: Kombinasjonsnesesprayer lindrer både tett og rennende nese.
 • Rød og sår nese: Myke papirlommetørklær, gjerne med balsam.
 • Slimhoste: Slimløsende midler, ikke hostestillende. Rikelig med drikke
 • Tørrhoste: Hostedempende midler (mikstur eller tabletter) kan hjelpe, men har liten dokumentert effekt.
 • Vond hals: Halspastiller og varm drikke.
 • Feber: Febertermometer. Febernedsettende, for eksempel paracet. Husk at feber kan være gunstig i kampen mot forkjølelse, så ikke overdriv bruken av febernedsettende.

(Kilde: vitusapotek)

Les også: Dette kan hjelpe mot hoste

Dropp trening ved forkjølelse

Et godt råd er å ta det med ro og ta vare på deg selv når du er forkjølet. Selv om du går på jobb, så prøv å unngå det verste stresset og de tyngste arbeidsoppgavene. Det er heller ikke tid for hardtrening.

– Jeg synes ikke det er noen god ide å trene når man er forkjølet. Mitt råd er derfor å avstå fra trening og vente til man er frisk igjen. Det vil alltid være en bekymring for at infeksjonen kan bli mye verre når man trener, råder Brelin.

DROPP TRENINGEN: Trening kan gjøre infeksjonen verre når du er forkjølet.
DROPP TRENINGEN: Trening kan gjøre infeksjonen verre når du er forkjølet.

Man kan gjerne gå en tur og få frisk luft, men vent altså med treningen til du er frisk igjen. Og husk at forkjølelsen går over av seg selv etter cirka syv til ti dager.

– Forkjølelsen må få lov å gå over av seg selv, derfor er det bare å gjøre det beste ut av det. De tre-fire første dagene er verst, men man kan gjerne plages med tett nese, hoste og nedsatt form i fjorten dagers tid, sier Brelin.

Man bør være på vakt hvis forkjølelsen ikke blir bedre, særlig hos barn. Da kan det være snakk om en tilleggsinfeksjon, som ø​re-, lunge- eller bihulebetennelse​. Lungebetennelse kan være alvorlig. Men forkjølelse? Fryktelig irriterende, kommer veldig ofte ubeleilig – gjerne i disse julebordstider, men er altså i de aller fleste tilfellene helt ufarlig. Så får det heller være lov å synes litt synd på seg selv.

Har du et spørsmål om forkjølelse eller annen sykdom? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus