Nyser du ut av munnen?

ATSJO!: Kroppen vil løse opp irritasjonen i nesen, så ingen grunn til å holde igjen nyset. © Colourbox.
ATSJO!: Kroppen vil løse opp irritasjonen i nesen, så ingen grunn til å holde igjen nyset. © Colourbox.

Her er grunnen til at du heller bør nyse ut av nesen.

– Nysing er en refleks som oppstår fordi du har en form for irritasjon i nesen, ved at slimhinnene blir påvirket av et virus eller annet irriterende stoff. Utenom en infeksjon, kan det være noe du er allergisk mot, eller at du reagerer på sterk lukt.

Det forteller Håvar Løseth, Øre-nese-halsspesialist ved Rikshospitalet.

Ifølge spesialisten er det nervesystemet i slimhinnen i nesen som er koblet til stemmebåndene via en refleksbue som gjør at stemmebåndene lukkes.

– Da tettes lungene igjen, og luften som samles i lungene holdes der lenger enn vanlig. Da vil luften som har bygget seg opp der føre til et sterkt trykk som blir til et nys når stemmebåndene åpner seg opp, sier han.

Derfor kommer brølet

– Du nyser rett og slett for å rense nesen for mikrober og støv som irriterer slimhinnene. Når du nyser uten å være syk, er dette fordi kroppen skal bløtlegge slimhinnene slik at de ikke blir tørr og skorpebelagt, sier Dag Rieve Kristiansen, øre-nese-halsspesialist ved MEDI 3 i Ålesund.

Les også: – Kan sprenge i for­bin­delse med at du hoster eller nyser

Nysing

Et nys er en reflektorisk mekanisme der stemmebåndene lukkes kortvarig slik at lufttrykk kan bygge seg opp i lungene.

Når stemmebåndene så åpnes, strømmer denne luften nærmest eksplosjonsaktig ut gjennom nesen.

Det er ulike former for påvirkning i neseslimhinnen som utløser nysingen. Fenomenet er vanlig både hos mennesker og dyr.

Det er en utbredt myte at hjertet stopper når man nyser, men dette stemmer ikke.

( Kilde: Wikipedia )

Et nys kan føles herlig fordi man får ordnet opp i systemet og får ut det som irriterer inni nesen, men vet du egentlig hvorfor et nys i mange tilfeller fører til at du brøler?

– At enkelte «brøler» når de nyser, skyldes stemmebåndets plassering når luft passerer gjennom strupen. Er stemmebåndet plassert slik at det blir trangt i strupen, vil nyset både bli høyere og mer høyfrekvent på grunn av det sterke trykket som presser luften gjennom strupen. Er stemmebåndet plassert slik at det er mer åpent i strupen, blir det bedre plass for nyset å passere, og da blir det ikke like høyt, forklarer Løseth.

Kristiansen mener at vi, ved siden av det økte trykket, brøler fordi vi i et lite sekund ikke har noe kontroll på kroppen.

– Det er på en måte som når kroppen er i en søvntilstand, vi er ubevisste. Men når du nyser varer bare denne ubevisstheten i et svært kort øyeblikk, derfor er det for eksempel ikke farlig å kjøre bil om du bare nyser en gang, sier han.

Dette kan bremse nyse-maraton

Hvem har vel ikke opplevd å nyse åtte-ti ganger på rad uten å kunne stoppe?

Årsaken til dette, kan være fordi du nyser ut av munnen i stedet for ut nesen.

– Et nys er til for å rense nesen, det er en refleks som det ikke går an å styre. Om du nyser kun gjennom nesen, med lukket munn, er nysene trolig mer effektive for å rense nesen enn om munnen også er åpen. Man trenger da teoretisk flere nys for å rense nesen like godt, sier Løseth.

Les også: Derfor nyser du

Nyser uten å være forkjølet

Du trenger ikke være forkjølet med virusinfeksjon i kroppen om du nyser.

– Mennesker som nyser uten å være forkjølet på grunn av en virusinfeksjon, kan være allergisk mot for eksempel pollen eller husstøv, sier Løseth.

Vi kan også nyse fordi vi har en hyper-ømfintlig slimhinne som gjør at vi reagerer på sterke lukter som parfyme eller blomster, ifølge spesialisten.

Og dette kan også være genetisk betinget.

– Ømfintlig slimhinne kan være genetisk, men det kan også skyldes ulike sykdommer du har vært gjennom slik at slimhinnen reagerer, sier Løseth.

Også enkelte medisiner kan skape dårligere slimhinnefunksjon som gjør at du nyser hyppig selv om du ikke er syk.

– Men også hormonelle faktorer som overgangsalder eller graviditet kan være årsak til endret eller dårligere slimhinnefunksjonen på grunn av østrogenendringer, forklarer spesialisten videre.

Hjerneblødning

Enkelte hevder at det å holde igjen et nys i verste fall kan føre til hjerneblødning.

Dette er noe begge spesialistene mener at man ikke skal legge så altfor mye i.

– Å holde igjen nys er i utgangspunktet ikke farlig for friske mennesker, i alle fall hvis de ikke holder igjen nys for ofte, sier Kristiansen.

Han forteller derimot at det kan være farlig for mennesker med høyt blodtrykk og andre kroniske lidelser på grunn av trykkøkningen som skjer i kroppen når man nyser.

Det perfekte nyset

Hvis du nyser i forbindelse med en forkjølelse, influensa, bakterieinfeksjon i nese eller bihuler, bidrar du effektivt til å spre disse mikrobene i de millioner av små dråpene med væske som følger med luftstrømmen i et kraftig nys.

Skal du unngå å smitte andre ved nysing uten å verken kvele nyset eller spre det utover i et rom, er det best å nyse innunder et håndkle, inne i genseren som en raskt kan dra over hodet eller ned i fanget, alternativt isolere seg i et rom som ikke andre som er redd for å bli smittet går inn i.

( Kilde: NRK.no )

Løseth mener også at faren for hjerneblødning kan gjelde i enkelte sjeldne tilfeller.

– For eksempel dersom man har en sykdom latent i et blodkar i hjernen. Da kan trykk skape en brist i blodkaret som igjen kan føre til blødning. Men dette gjelder ikke normalt friske mennesker, understreker han.

Riktig måte å nyse på

Ifølge Løseth har alle av oss normalt sett masse bakterier og virus i nesen som ikke gir sykdom, de er en del av oss. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at alle blir syke om vi får er dusj med snørr på oss.

– For å bli smittet må det enten være mikroorgsnismenes egenskaper som er slik at de gir sykdom, for eksempel influensa, eller forhold hos personen som gjør den mer mottakelig for sykdom, for eksempel redusert immunforsvar eller andre forhold, sier spesialisten.

Derfor bør uansett alltid ta hensyn til de rundt deg når du kjenner et nys presse på.

– Det er to riktige måter å nyse på: Nys ned i albuen din for å unngå å spre bakterier og smitte rundt deg, eller nys i hendene dine. Nyser du i hendene, bør du gå og vaske dem med én gang, ellers kan du spre bakteriene uansett, sier Kristiansen.

Om du tør å slippe løs brølet i det fri, er det ikke nødvendigvis slik at andre vil se på deg som fri og utadvendt!

– Jeg synes heller at det er frekt om man er i et selskap og nyser høyt ved bordet. Det viser mangel på respekt for de rundt en, særlig når man utsetter andre for smitte, mener Kristiansen.

Les også:

Deter mulig å sjekke prostata hjemme

Slik vurderer legen om du er syk eller «bare» sliten

Derfor bør du droppe håndhilsingen

Denne artikkelen ble først publisert i Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus