Bekymrer du deg syk?

HVOR BEKYMRET ER DU?: Noen mennesker har fått bekymringer som vuggegave. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HVOR BEKYMRET ER DU?: Noen mennesker har fått bekymringer som vuggegave. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kan gi muskelspenninger, hodepine, brystsmerter, skjelving, økt tretthet og uro.

Er du blant dem som lever med et lager av katastrofefilmer i hodet om alt det fæle som kan skje med deg og dine? Trøst deg med at du kan lære teknikker som gir mer ro i sjelen.

Hvorfor svarer han ikke på meldingen? Kan det ha skjedd noe? Og denne kulen på halsen min, tenk om det er kreft! Men huff, som jeg har lagt på meg! Hvordan skal jeg komme inn i julekjolen?

Les også: Psykisk Helse-ledere: – Bevæpning skaper mer frykt

La det være sagt med én gang: Du er ikke alene om å bekymre deg for stort og smått. Negative tanker er et normalfenomen og en naturlig konsekvens av at livet ikke er en problemfri sone.

- I løpet av en uke vil de aller fleste mennesker ha bekymret seg for et eller annet knyttet til barn, familie, partner, jobb, økonomi eller andre ting, sier psykologspesialist og professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Psykologisk institutt, NTNU i Trondheim.

Han både behandler og fors­ker på pasienter med sterk bekymring og angst.

Les også: Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Onde sirkler

Kjedelig nok er det slik at jo oftere du sier til deg selv at du skal slutte å bekymre deg for noe bestemt, desto mer påtrengende blir tankene om nettopp det. Dermed øker ubehaget og uroen, noe som vil gjøre deg enda mer bekymret. Den onde sirkel er i gang, ifølge Kennair.

- Det er dessverre ikke mulig å tvinge tanker ut av sitt eget hode. Noe av det mest fa­scinerende med hjernen er at når vi forsøker å ikke tenke på noe, så tenker vi enda mer på det. Si til deg selv at du ikke skal tenke på hvite kaniner den neste halvtimen. Hva er det første du nå tenker på?

Les også: Stress kan være like smittsomt som et gjesp

Medfødt sårbarhet

Det kan være mange veier inn til en tilværelse styrt av bekymring. Noen har en medfødt sårbarhet for å være litt som Ludvig i Flåklypa, som tolker enhver endring som farlig.

Andre kan ha opplevd tøffe ting i livet som har gjort dem engstelige, eller de er preget av et oppvekstmiljø med fokus på alt som kan gå galt.

Som psykiater og leder ved Hypokonderklinikken i Bergen, Ingvard Wilhelmsen, sier det: Noen mennesker har fått bekymringer som vuggegave og er disponert for katastrofetanker.

Les også: Joe har en nese for stress

Generalisert angst

Hvor går så grensen mellom sykelige bekymring og normal bekymring?

Både mengden, intensiteten og ikke minst handlingene du foretar deg på grunn av bekymringer, avgjør om du har en lidelse. I første rekke snakker man da om generalisert angstlidelse (GAD).

- Blant kriteriene er at du opplever å ha mistet kontroll over bekymringene dine, og at de påvirker funksjonsevnen din. Å trekke seg tilbake, slutte med aktiviteter, la være å dra på ferie, sove dårlig på grunn av grubling eller ikke å fungere i jobb, tyder på at du har en bekymringslidelse, sier Kennair, og legger til:

- Det er ikke noe farlig å gruble, men det er en lite hensiktsmessig levemåte. Å bekymre seg kan både bli en uvane og en måte å løse problemer på.

Utav fangenskap

En vanlig misforståelse er at vi selv ikke kan noe for at vi er så bekymret, og at tankene er umulige å kontrollere.

Feil, hevder fagfolk. Selv om disse katastrofetankene føles ukontrollerbare, så er de ikke det.

- Bekymringstanker av typen «tenk hvis» er noe du tenker med vilje. Heldigvis er det mulig å bli kvitt denne skrekkfilmregissøren som lager forferdelige filmer i hodet og styrer livet ditt, sier Kennair.

Ikke ta dem på alvor

Første steg mot et litt mer bekvemt liv er å innse at tanker ikke er sannheter. Uansett hvor mange ganger du har tenkt den samme tanken, så blir den ikke sannere av den grunn.

- Hjernen er full av en uendelig strøm av tanker, observasjoner, teorier og konklusjoner. Både sanne og usanne. Aksepter at bekymringstanker og negative tanker utgjør en del av tankene dine, uten at du må gi dem spesiell oppmerksomhet, sier Kennair.

Det samme rådet gir Ingvard Wilhelmsen sine pasienter:

- Ikke dull med katastrofetankene dine. Øv deg på å la dem komme og gå. Det kan også være smart å teste seg selv. Hvis tanker som høres OK ut i hodet ditt, høres helt syke ut når du sier dem høyt, så er de sannsynligvis veldig syke.

Magiske tanker

Noen ganger møter de to behandlerne pasienter som bruker bekymringer som overlevelsesstrategi og metode for å løse problemer. «Jeg tør ikke å la være å bekymre meg. For hvis jeg slutter å bekymre meg, kan jo alt skje,» er blant argumentene. Denne formen for magisk tenkning, også kalt metatanker, innebærer at dersom vi tar nok sorger på forskudd, så reduseres sjansen for vonde ting skal skje. Eller vi er i det minste litt forberedt.

- Å øve på katastrofer man ikke kan gjøre noe med, eller som sannsynligvis ikke kommer, er både veldig slitsomt og gir null gevinst. Den dagen det smeller, vil øvingen ha null

verdi. I mellomtiden har du bare oppnådd å holde igjen på mye glede, sier Wilhelmsen.

Tre store bekymringer

Ifølge Wilhelmsen er det særlig tre temaer som vi bruker mye bekymringsenergi på: Vi er bekymret for barna våre, også lenge etter at de ikke kan kalles barn lenger, vi er redde for hva andre mennesker tenker om oss, såkalt sosial angst, og sist, men ikke minst, er vi bekymret for døden.

- Felles for alle disse tre er at det dreier seg om noe som er umulig å kontrollere. Derfor sier jeg ofte at hvis du først skal bekymre seg for noe, velg noe kontrollerbart. Ikke prøv deg på døden, andres tanker eller voksne barn!

Bortsett fra at flere kvinner enn menn oppsøker hjelp, ser Wilhelmsen få kjønnsforskjeller. Vi bekymrer oss for det samme og har dessuten en del felles personlighetstrekk:

- Folk som er mye bekymret er ofte kreative, fantasifulle, sjarmerende og utholdende.

Du må jo være litt kvikk i hodet for å kunne tenke ut alt det farlige som kan skje, og du kan ikke være av typen som gir seg så lett.

Bry seg, ikke bekymre seg

Psykologspesialist Kennair mener vi bør være mer bevisste på å skille mellom det å bekymre seg for noen og det å bry seg om noen. For eksempel egne barn.

- Hvorfor skremme seg selv med forferdeligste tanker om alt som kan skje dem man er glad i? Hva med å bry seg om dem, uten at du automatisk må bekymre deg så veldig? Bekymring har lett for å skape avstand mellom mennesker og ødelegge alt det fine man kan oppleve her og nå. Dessuten er det sjeldent positivt å være den personen som andre er bekymret for. Å høre at noen bryr seg veldig om deg er mye bedre enn å høre at noen er veldig bekymret for deg, påpeker Kennair.

Les også:

Disse helseproblemene bør du se opp for

24 tegn på at du stresser for mye

Dette hjelper mot hodepine

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder
Siste nytt
17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus