Meny

Bekymrer du deg syk?

HVOR BEKYMRET ER DU?: Noen mennesker har fått bekymringer som vuggegave. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kan gi muskelspenninger, hodepine, brystsmerter, skjelving, økt tretthet og uro.

Er du blant dem som lever med et lager av katastrofefilmer i hodet om alt det fæle som kan skje med deg og dine? Trøst deg med at du kan lære teknikker som gir mer ro i sjelen.

Hvorfor svarer han ikke på meldingen? Kan det ha skjedd noe? Og denne kulen på halsen min, tenk om det er kreft! Men huff, som jeg har lagt på meg! Hvordan skal jeg komme inn i julekjolen?

Les også: Psykisk Helse-ledere: – Bevæpning skaper mer frykt

La det være sagt med én gang: Du er ikke alene om å bekymre deg for stort og smått. Negative tanker er et normalfenomen og en naturlig konsekvens av at livet ikke er en problemfri sone.

- I løpet av en uke vil de aller fleste mennesker ha bekymret seg for et eller annet knyttet til barn, familie, partner, jobb, økonomi eller andre ting, sier psykologspesialist og professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Psykologisk institutt, NTNU i Trondheim.

Han både behandler og fors­ker på pasienter med sterk bekymring og angst.

Les også: Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Onde sirkler

Kjedelig nok er det slik at jo oftere du sier til deg selv at du skal slutte å bekymre deg for noe bestemt, desto mer påtrengende blir tankene om nettopp det. Dermed øker ubehaget og uroen, noe som vil gjøre deg enda mer bekymret. Den onde sirkel er i gang, ifølge Kennair.

- Det er dessverre ikke mulig å tvinge tanker ut av sitt eget hode. Noe av det mest fa­scinerende med hjernen er at når vi forsøker å ikke tenke på noe, så tenker vi enda mer på det. Si til deg selv at du ikke skal tenke på hvite kaniner den neste halvtimen. Hva er det første du nå tenker på?

Les også: Stress kan være like smittsomt som et gjesp

Medfødt sårbarhet

Det kan være mange veier inn til en tilværelse styrt av bekymring. Noen har en medfødt sårbarhet for å være litt som Ludvig i Flåklypa, som tolker enhver endring som farlig.

Andre kan ha opplevd tøffe ting i livet som har gjort dem engstelige, eller de er preget av et oppvekstmiljø med fokus på alt som kan gå galt.

Som psykiater og leder ved Hypokonderklinikken i Bergen, Ingvard Wilhelmsen, sier det: Noen mennesker har fått bekymringer som vuggegave og er disponert for katastrofetanker.

Les også: Joe har en nese for stress

Generalisert angst

Hvor går så grensen mellom sykelige bekymring og normal bekymring?

Både mengden, intensiteten og ikke minst handlingene du foretar deg på grunn av bekymringer, avgjør om du har en lidelse. I første rekke snakker man da om generalisert angstlidelse (GAD).

- Blant kriteriene er at du opplever å ha mistet kontroll over bekymringene dine, og at de påvirker funksjonsevnen din. Å trekke seg tilbake, slutte med aktiviteter, la være å dra på ferie, sove dårlig på grunn av grubling eller ikke å fungere i jobb, tyder på at du har en bekymringslidelse, sier Kennair, og legger til:

- Det er ikke noe farlig å gruble, men det er en lite hensiktsmessig levemåte. Å bekymre seg kan både bli en uvane og en måte å løse problemer på.

Utav fangenskap

En vanlig misforståelse er at vi selv ikke kan noe for at vi er så bekymret, og at tankene er umulige å kontrollere.

Feil, hevder fagfolk. Selv om disse katastrofetankene føles ukontrollerbare, så er de ikke det.

- Bekymringstanker av typen «tenk hvis» er noe du tenker med vilje. Heldigvis er det mulig å bli kvitt denne skrekkfilmregissøren som lager forferdelige filmer i hodet og styrer livet ditt, sier Kennair.

Ikke ta dem på alvor

Første steg mot et litt mer bekvemt liv er å innse at tanker ikke er sannheter. Uansett hvor mange ganger du har tenkt den samme tanken, så blir den ikke sannere av den grunn.

- Hjernen er full av en uendelig strøm av tanker, observasjoner, teorier og konklusjoner. Både sanne og usanne. Aksepter at bekymringstanker og negative tanker utgjør en del av tankene dine, uten at du må gi dem spesiell oppmerksomhet, sier Kennair.

Det samme rådet gir Ingvard Wilhelmsen sine pasienter:

- Ikke dull med katastrofetankene dine. Øv deg på å la dem komme og gå. Det kan også være smart å teste seg selv. Hvis tanker som høres OK ut i hodet ditt, høres helt syke ut når du sier dem høyt, så er de sannsynligvis veldig syke.

Magiske tanker

Noen ganger møter de to behandlerne pasienter som bruker bekymringer som overlevelsesstrategi og metode for å løse problemer. «Jeg tør ikke å la være å bekymre meg. For hvis jeg slutter å bekymre meg, kan jo alt skje,» er blant argumentene. Denne formen for magisk tenkning, også kalt metatanker, innebærer at dersom vi tar nok sorger på forskudd, så reduseres sjansen for vonde ting skal skje. Eller vi er i det minste litt forberedt.

- Å øve på katastrofer man ikke kan gjøre noe med, eller som sannsynligvis ikke kommer, er både veldig slitsomt og gir null gevinst. Den dagen det smeller, vil øvingen ha null

verdi. I mellomtiden har du bare oppnådd å holde igjen på mye glede, sier Wilhelmsen.

Tre store bekymringer

Ifølge Wilhelmsen er det særlig tre temaer som vi bruker mye bekymringsenergi på: Vi er bekymret for barna våre, også lenge etter at de ikke kan kalles barn lenger, vi er redde for hva andre mennesker tenker om oss, såkalt sosial angst, og sist, men ikke minst, er vi bekymret for døden.

- Felles for alle disse tre er at det dreier seg om noe som er umulig å kontrollere. Derfor sier jeg ofte at hvis du først skal bekymre seg for noe, velg noe kontrollerbart. Ikke prøv deg på døden, andres tanker eller voksne barn!

Bortsett fra at flere kvinner enn menn oppsøker hjelp, ser Wilhelmsen få kjønnsforskjeller. Vi bekymrer oss for det samme og har dessuten en del felles personlighetstrekk:

- Folk som er mye bekymret er ofte kreative, fantasifulle, sjarmerende og utholdende.

Du må jo være litt kvikk i hodet for å kunne tenke ut alt det farlige som kan skje, og du kan ikke være av typen som gir seg så lett.

Bry seg, ikke bekymre seg

Psykologspesialist Kennair mener vi bør være mer bevisste på å skille mellom det å bekymre seg for noen og det å bry seg om noen. For eksempel egne barn.

- Hvorfor skremme seg selv med forferdeligste tanker om alt som kan skje dem man er glad i? Hva med å bry seg om dem, uten at du automatisk må bekymre deg så veldig? Bekymring har lett for å skape avstand mellom mennesker og ødelegge alt det fine man kan oppleve her og nå. Dessuten er det sjeldent positivt å være den personen som andre er bekymret for. Å høre at noen bryr seg veldig om deg er mye bedre enn å høre at noen er veldig bekymret for deg, påpeker Kennair.

Les også:

Disse helseproblemene bør du se opp for

24 tegn på at du stresser for mye

Dette hjelper mot hodepine

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet
Siste nytt
21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus