– Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

<p>STORE PORSJONER: Alt fra papirposene som ligger ved smågodtet til potetgullposer, brusflasker, sjokoladeplater og bensinstasjon-pølser har vokst, eller i det minste blitt tilgjengelig i en større variant, de siste tiårene. Noe må gjøres, mener eksperter.</p>
STORE PORSJONER: Alt fra papirposene som ligger ved smågodtet til potetgullposer, brusflasker, sjokoladeplater og bensinstasjon-pølser har vokst, eller i det minste blitt tilgjengelig i en større variant, de siste tiårene. Noe må gjøres, mener eksperter. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Britiske eksperter vil fjerne de største porsjonene av mat og drikke, for å begrense utviklingen av overvekt og fedme. – Helt enig, sier norsk kostholdsekspert. Helsedirektoratet vil også kutte kvantumsrabatten på usunne varer.

Har man levd noen år har man antagelig lagt merke til at det finnes stadig flere store porsjoner og forpakninger tilgjengelig når det kommer til både mat og drikke.

Tidligere i høst publiserte det anerkjente forskningsinstituttet Cochrane en rapport som bekrefter at størrelsen på porsjoner, pakker, tallerkener, glass og bestikk påvirker vårt inntak av mat og drikke betydelig.

Etter en gjennomgang av 72 studier konkluderte forskerne med at de fleste spiser eller drikker mer når de får servert store porsjoner, sammenlignet med når de får mindre porsjoner, uten å legge merke til det.

Forskerne fra University of Cambridge og Oxford University regnet seg frem til at man ved helt å kutte ut de store porsjonene kunne redusere det daglige kaloriinntaket med 12-16 prosent blant voksne i Storbritannia og at inntaket kunne reduseres med 22-29 prosent blant voksne i USA.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som er vanskelig å behandle

Tilbake til 1950-tallet

Denne uken publiserer forskerne bak rapporten en analyse i tidsskriftet BMJ, der de diskuterer hvilke tiltak som må iverksettes dersom man skal lykkes med å redusere tilgjengeligheten av store porsjoner. De mener dette er nødvendig fordi det vil kunne bidra til å begrense overinntak av mat og drikke og dermed forebygge fedme.

De skriver i BMJ at det kan være aktuelt å gå tilbake til størrelser på porsjoner og servise som tilsvarer dem man hadde på 1950-tallet.

For noen kaloririke produkter kan det være aktuelt å redusere porsjonsstørrelsen med mer enn 50 prosent, mener forskerne.

Forskerne foreslår følgende:

  • Redusere størrelsen på porsjoner av mat og drikke som inneholder mye kalorier
  • Redusere tilgangen til store porsjoner og pakninger, for eksempel fjerne den største porsjonen med drikke
  • Plassere større porsjoner slik at de er mindre tilgjengelige i butikker og kafeer, for eksempel ved å ha mindre porsjoner ved kassa
  • Begrense muligheten til at store porsjoner koster mindre relativt sett enn små porsjoner, og begrense tilbud på store porsjoner og pakninger
  • Fremheve pakninger med enkeltporsjoner
  • Begrense muligheten for å reklamere for porsjon- og pakningsstørrelse
  • Sørge for å redusere størrelsen på tallerkener, kopper, glass og bestikk som brukes på selvbetjenings-steder og steder der mat og drikke serveres
  • Designe servise som oppfordrer til mindre munnfuller
  • Sette prisen på serviset i forhold til størrelsen

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

– Små porsjoner oppleves som unormale

Selv om enorme porsjoner gjerne er noe man forbinder med USA, har vi heller ikke kommet unna utviklingen i vår del av verden, forklarer kostholdsekspert og helsefaglig rådgiver Erik Arnesen i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

– Utviklingen i Norge har ikke vært undersøkt systematisk, men en undersøkelse fra Danmark viser at porsjonsstørrelsene i danske kokebøker har økt de siste 100 årene. Brusflaskene har jo blitt mye større de siste tiårene – 1,5 litersflasker fantes ikke før på 1980-tallet. For 30 år siden var 0,33 liter en «vanlig» flaske brus, men i dag har vi helt andre normer. 200 grams sjokoladeplater har også blitt mer og mer normalt. Et annet eksempel er smågodtposene, som i dag rommer flere kilo med godteri, sier Arnesen til ABC Nyheter.

Nok et eksempel er potetgull. Mens det for 30 år siden var slik at en normal pose inneholdt 100 gram og en økonomipose var opptil 250 gram, er det i dag poser med 150-200 gram som har blitt «normalt», mens det finnes poser som inneholder hele 400 gram.

Arnesen er skjønt enig med de britiske forskerne om at noe må gjøres, og gir sin fulle støtte til forslagene de kommer med.

– Når flere og flere produkter kommer i stadig større porsjoner, vil vi etter hvert føle at det er de små porsjonene som er unormale. De fornuftige porsjonsstørrelsene bør være det enkleste valget, sier han.

Les også: Derfor spiser du for mye

– Spiser opp uansett

Undersøkelser viser at mengden vi spiser i stor grad styres av eksterne «stimuli», slik som størrelsen på tallerkenen. Når vi tar mat på vår egen tallerken, spiser vi som regel opp omtrent 90 prosent av maten eller mer, uansett hvor stor tallerkenen er. Det er altså ikke slik at vi alltid bare spiser til vi blir mette, forklarer kostholdseksperten.

– LHL mener at matindustrien bør slutte å øke porsjonsstørrelsene på snacks og lignende, og heller se mer på hvordan de kan redusere dem. Mindre porsjonspakker har vist seg å redusere kaloriinntaket fra snacks og lignende. Dette kan være en vinn-vinn-løsning for matvarebransjen og forbrukerne: Folk slutter ikke å kjøpe produktene, men klarer å kontrollere hvor mye de spiser, sier Arnesen.

Han etterlyser også klar og tydelig merking fra produsentene som viser hva en porsjon er, og at porsjonsanbefalingen som står på pakken må være realistiske, slik at forbrukerne får hjelp til å ta bedre valg.

– I tillegg bør helsemyndighetene, opplysningskontorer, matindustrien og andre sammen jobbe om å kommunisere til forbrukerne hva en riktig porsjon er, sier helsefaglig rådgiver Erik Arnesen i LHL til ABC Nyheter.

Les også: – Overspising endrer DNAet på få dager

– Du føler deg gjerne litt dum

Linda Granlund, som er divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, mener det å redusere porsjonsstørrelser kan være ett av flere tiltak for å redusere inntaket av mat og drikke.

– Vi oppfordrer til bevissthet rundt dette i flere av våre retningslinjer. I anbefalingene for mat og helse i arbeidslivet understreker vi for eksempel at det må legges til rette for at folk kan velge porsjonsstørrelse selv, og vi foreslår mindre tallerkener, som bidra til at kundene bare forsyner seg med det de orker, sier Granlund til ABC Nyheter.

Hun synes også det kunne være et spennende tiltak å redusere forekomsten av kvantumsrabatt på usunne varer:

– Du føler deg gjerne litt dum om du sier du skal bare ha én bolle, når det nesten er billigere å kjøpe tre – og du får gjentatte spørsmål om du ikke heller vil ha alle tre, sier divisjonsdirektøren.

Ville forby store brus

I 2012 ville New Yorks borgermeste forby de største begrene med brus på byens mange restauranter.

Michael fikk med seg bystyret på å forby salg av brus over en halv liter, men tapte senere mot brusindustrien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke ID: 1675300813:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Siste nytt
21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke ID: 1675300813:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus