Meny

– Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

STORE PORSJONER: Alt fra papirposene som ligger ved smågodtet til potetgullposer, brusflasker, sjokoladeplater og bensinstasjon-pølser har vokst, eller i det minste blitt tilgjengelig i en større variant, de siste tiårene. Noe må gjøres, mener eksperter. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Britiske eksperter vil fjerne de største porsjonene av mat og drikke, for å begrense utviklingen av overvekt og fedme. – Helt enig, sier norsk kostholdsekspert. Helsedirektoratet vil også kutte kvantumsrabatten på usunne varer.

Har man levd noen år har man antagelig lagt merke til at det finnes stadig flere store porsjoner og forpakninger tilgjengelig når det kommer til både mat og drikke.

Tidligere i høst publiserte det anerkjente forskningsinstituttet Cochrane en rapport som bekrefter at størrelsen på porsjoner, pakker, tallerkener, glass og bestikk påvirker vårt inntak av mat og drikke betydelig.

Etter en gjennomgang av 72 studier konkluderte forskerne med at de fleste spiser eller drikker mer når de får servert store porsjoner, sammenlignet med når de får mindre porsjoner, uten å legge merke til det.

Forskerne fra University of Cambridge og Oxford University regnet seg frem til at man ved helt å kutte ut de store porsjonene kunne redusere det daglige kaloriinntaket med 12-16 prosent blant voksne i Storbritannia og at inntaket kunne reduseres med 22-29 prosent blant voksne i USA.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som er vanskelig å behandle

Tilbake til 1950-tallet

Denne uken publiserer forskerne bak rapporten en analyse i tidsskriftet BMJ, der de diskuterer hvilke tiltak som må iverksettes dersom man skal lykkes med å redusere tilgjengeligheten av store porsjoner. De mener dette er nødvendig fordi det vil kunne bidra til å begrense overinntak av mat og drikke og dermed forebygge fedme.

De skriver i BMJ at det kan være aktuelt å gå tilbake til størrelser på porsjoner og servise som tilsvarer dem man hadde på 1950-tallet.

For noen kaloririke produkter kan det være aktuelt å redusere porsjonsstørrelsen med mer enn 50 prosent, mener forskerne.

Forskerne foreslår følgende:

  • Redusere størrelsen på porsjoner av mat og drikke som inneholder mye kalorier
  • Redusere tilgangen til store porsjoner og pakninger, for eksempel fjerne den største porsjonen med drikke
  • Plassere større porsjoner slik at de er mindre tilgjengelige i butikker og kafeer, for eksempel ved å ha mindre porsjoner ved kassa
  • Begrense muligheten til at store porsjoner koster mindre relativt sett enn små porsjoner, og begrense tilbud på store porsjoner og pakninger
  • Fremheve pakninger med enkeltporsjoner
  • Begrense muligheten for å reklamere for porsjon- og pakningsstørrelse
  • Sørge for å redusere størrelsen på tallerkener, kopper, glass og bestikk som brukes på selvbetjenings-steder og steder der mat og drikke serveres
  • Designe servise som oppfordrer til mindre munnfuller
  • Sette prisen på serviset i forhold til størrelsen

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

– Små porsjoner oppleves som unormale

Selv om enorme porsjoner gjerne er noe man forbinder med USA, har vi heller ikke kommet unna utviklingen i vår del av verden, forklarer kostholdsekspert og helsefaglig rådgiver Erik Arnesen i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

– Utviklingen i Norge har ikke vært undersøkt systematisk, men en undersøkelse fra Danmark viser at porsjonsstørrelsene i danske kokebøker har økt de siste 100 årene. Brusflaskene har jo blitt mye større de siste tiårene – 1,5 litersflasker fantes ikke før på 1980-tallet. For 30 år siden var 0,33 liter en «vanlig» flaske brus, men i dag har vi helt andre normer. 200 grams sjokoladeplater har også blitt mer og mer normalt. Et annet eksempel er smågodtposene, som i dag rommer flere kilo med godteri, sier Arnesen til ABC Nyheter.

Nok et eksempel er potetgull. Mens det for 30 år siden var slik at en normal pose inneholdt 100 gram og en økonomipose var opptil 250 gram, er det i dag poser med 150-200 gram som har blitt «normalt», mens det finnes poser som inneholder hele 400 gram.

Arnesen er skjønt enig med de britiske forskerne om at noe må gjøres, og gir sin fulle støtte til forslagene de kommer med.

– Når flere og flere produkter kommer i stadig større porsjoner, vil vi etter hvert føle at det er de små porsjonene som er unormale. De fornuftige porsjonsstørrelsene bør være det enkleste valget, sier han.

Les også: Derfor spiser du for mye

– Spiser opp uansett

Undersøkelser viser at mengden vi spiser i stor grad styres av eksterne «stimuli», slik som størrelsen på tallerkenen. Når vi tar mat på vår egen tallerken, spiser vi som regel opp omtrent 90 prosent av maten eller mer, uansett hvor stor tallerkenen er. Det er altså ikke slik at vi alltid bare spiser til vi blir mette, forklarer kostholdseksperten.

– LHL mener at matindustrien bør slutte å øke porsjonsstørrelsene på snacks og lignende, og heller se mer på hvordan de kan redusere dem. Mindre porsjonspakker har vist seg å redusere kaloriinntaket fra snacks og lignende. Dette kan være en vinn-vinn-løsning for matvarebransjen og forbrukerne: Folk slutter ikke å kjøpe produktene, men klarer å kontrollere hvor mye de spiser, sier Arnesen.

Han etterlyser også klar og tydelig merking fra produsentene som viser hva en porsjon er, og at porsjonsanbefalingen som står på pakken må være realistiske, slik at forbrukerne får hjelp til å ta bedre valg.

– I tillegg bør helsemyndighetene, opplysningskontorer, matindustrien og andre sammen jobbe om å kommunisere til forbrukerne hva en riktig porsjon er, sier helsefaglig rådgiver Erik Arnesen i LHL til ABC Nyheter.

Les også: – Overspising endrer DNAet på få dager

– Du føler deg gjerne litt dum

Linda Granlund, som er divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, mener det å redusere porsjonsstørrelser kan være ett av flere tiltak for å redusere inntaket av mat og drikke.

– Vi oppfordrer til bevissthet rundt dette i flere av våre retningslinjer. I anbefalingene for mat og helse i arbeidslivet understreker vi for eksempel at det må legges til rette for at folk kan velge porsjonsstørrelse selv, og vi foreslår mindre tallerkener, som bidra til at kundene bare forsyner seg med det de orker, sier Granlund til ABC Nyheter.

Hun synes også det kunne være et spennende tiltak å redusere forekomsten av kvantumsrabatt på usunne varer:

– Du føler deg gjerne litt dum om du sier du skal bare ha én bolle, når det nesten er billigere å kjøpe tre – og du får gjentatte spørsmål om du ikke heller vil ha alle tre, sier divisjonsdirektøren.

Ville forby store brus

I 2012 ville New Yorks borgermeste forby de største begrene med brus på byens mange restauranter.

Michael fikk med seg bystyret på å forby salg av brus over en halv liter, men tapte senere mot brusindustrien.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Venezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Siste nytt
21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenVenezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus