– Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

<p>STORE PORSJONER: Alt fra papirposene som ligger ved smågodtet til potetgullposer, brusflasker, sjokoladeplater og bensinstasjon-pølser har vokst, eller i det minste blitt tilgjengelig i en større variant, de siste tiårene. Noe må gjøres, mener eksperter.</p>
STORE PORSJONER: Alt fra papirposene som ligger ved smågodtet til potetgullposer, brusflasker, sjokoladeplater og bensinstasjon-pølser har vokst, eller i det minste blitt tilgjengelig i en større variant, de siste tiårene. Noe må gjøres, mener eksperter. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Britiske eksperter vil fjerne de største porsjonene av mat og drikke, for å begrense utviklingen av overvekt og fedme. – Helt enig, sier norsk kostholdsekspert. Helsedirektoratet vil også kutte kvantumsrabatten på usunne varer.

Har man levd noen år har man antagelig lagt merke til at det finnes stadig flere store porsjoner og forpakninger tilgjengelig når det kommer til både mat og drikke.

Tidligere i høst publiserte det anerkjente forskningsinstituttet Cochrane en rapport som bekrefter at størrelsen på porsjoner, pakker, tallerkener, glass og bestikk påvirker vårt inntak av mat og drikke betydelig.

Etter en gjennomgang av 72 studier konkluderte forskerne med at de fleste spiser eller drikker mer når de får servert store porsjoner, sammenlignet med når de får mindre porsjoner, uten å legge merke til det.

Forskerne fra University of Cambridge og Oxford University regnet seg frem til at man ved helt å kutte ut de store porsjonene kunne redusere det daglige kaloriinntaket med 12-16 prosent blant voksne i Storbritannia og at inntaket kunne reduseres med 22-29 prosent blant voksne i USA.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som er vanskelig å behandle

Tilbake til 1950-tallet

Denne uken publiserer forskerne bak rapporten en analyse i tidsskriftet BMJ, der de diskuterer hvilke tiltak som må iverksettes dersom man skal lykkes med å redusere tilgjengeligheten av store porsjoner. De mener dette er nødvendig fordi det vil kunne bidra til å begrense overinntak av mat og drikke og dermed forebygge fedme.

De skriver i BMJ at det kan være aktuelt å gå tilbake til størrelser på porsjoner og servise som tilsvarer dem man hadde på 1950-tallet.

For noen kaloririke produkter kan det være aktuelt å redusere porsjonsstørrelsen med mer enn 50 prosent, mener forskerne.

Forskerne foreslår følgende:

  • Redusere størrelsen på porsjoner av mat og drikke som inneholder mye kalorier
  • Redusere tilgangen til store porsjoner og pakninger, for eksempel fjerne den største porsjonen med drikke
  • Plassere større porsjoner slik at de er mindre tilgjengelige i butikker og kafeer, for eksempel ved å ha mindre porsjoner ved kassa
  • Begrense muligheten til at store porsjoner koster mindre relativt sett enn små porsjoner, og begrense tilbud på store porsjoner og pakninger
  • Fremheve pakninger med enkeltporsjoner
  • Begrense muligheten for å reklamere for porsjon- og pakningsstørrelse
  • Sørge for å redusere størrelsen på tallerkener, kopper, glass og bestikk som brukes på selvbetjenings-steder og steder der mat og drikke serveres
  • Designe servise som oppfordrer til mindre munnfuller
  • Sette prisen på serviset i forhold til størrelsen

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

– Små porsjoner oppleves som unormale

Selv om enorme porsjoner gjerne er noe man forbinder med USA, har vi heller ikke kommet unna utviklingen i vår del av verden, forklarer kostholdsekspert og helsefaglig rådgiver Erik Arnesen i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

– Utviklingen i Norge har ikke vært undersøkt systematisk, men en undersøkelse fra Danmark viser at porsjonsstørrelsene i danske kokebøker har økt de siste 100 årene. Brusflaskene har jo blitt mye større de siste tiårene – 1,5 litersflasker fantes ikke før på 1980-tallet. For 30 år siden var 0,33 liter en «vanlig» flaske brus, men i dag har vi helt andre normer. 200 grams sjokoladeplater har også blitt mer og mer normalt. Et annet eksempel er smågodtposene, som i dag rommer flere kilo med godteri, sier Arnesen til ABC Nyheter.

Nok et eksempel er potetgull. Mens det for 30 år siden var slik at en normal pose inneholdt 100 gram og en økonomipose var opptil 250 gram, er det i dag poser med 150-200 gram som har blitt «normalt», mens det finnes poser som inneholder hele 400 gram.

Arnesen er skjønt enig med de britiske forskerne om at noe må gjøres, og gir sin fulle støtte til forslagene de kommer med.

– Når flere og flere produkter kommer i stadig større porsjoner, vil vi etter hvert føle at det er de små porsjonene som er unormale. De fornuftige porsjonsstørrelsene bør være det enkleste valget, sier han.

Les også: Derfor spiser du for mye

– Spiser opp uansett

Undersøkelser viser at mengden vi spiser i stor grad styres av eksterne «stimuli», slik som størrelsen på tallerkenen. Når vi tar mat på vår egen tallerken, spiser vi som regel opp omtrent 90 prosent av maten eller mer, uansett hvor stor tallerkenen er. Det er altså ikke slik at vi alltid bare spiser til vi blir mette, forklarer kostholdseksperten.

– LHL mener at matindustrien bør slutte å øke porsjonsstørrelsene på snacks og lignende, og heller se mer på hvordan de kan redusere dem. Mindre porsjonspakker har vist seg å redusere kaloriinntaket fra snacks og lignende. Dette kan være en vinn-vinn-løsning for matvarebransjen og forbrukerne: Folk slutter ikke å kjøpe produktene, men klarer å kontrollere hvor mye de spiser, sier Arnesen.

Han etterlyser også klar og tydelig merking fra produsentene som viser hva en porsjon er, og at porsjonsanbefalingen som står på pakken må være realistiske, slik at forbrukerne får hjelp til å ta bedre valg.

– I tillegg bør helsemyndighetene, opplysningskontorer, matindustrien og andre sammen jobbe om å kommunisere til forbrukerne hva en riktig porsjon er, sier helsefaglig rådgiver Erik Arnesen i LHL til ABC Nyheter.

Les også: – Overspising endrer DNAet på få dager

– Du føler deg gjerne litt dum

Linda Granlund, som er divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, mener det å redusere porsjonsstørrelser kan være ett av flere tiltak for å redusere inntaket av mat og drikke.

– Vi oppfordrer til bevissthet rundt dette i flere av våre retningslinjer. I anbefalingene for mat og helse i arbeidslivet understreker vi for eksempel at det må legges til rette for at folk kan velge porsjonsstørrelse selv, og vi foreslår mindre tallerkener, som bidra til at kundene bare forsyner seg med det de orker, sier Granlund til ABC Nyheter.

Hun synes også det kunne være et spennende tiltak å redusere forekomsten av kvantumsrabatt på usunne varer:

– Du føler deg gjerne litt dum om du sier du skal bare ha én bolle, når det nesten er billigere å kjøpe tre – og du får gjentatte spørsmål om du ikke heller vil ha alle tre, sier divisjonsdirektøren.

Ville forby store brus

I 2012 ville New Yorks borgermeste forby de største begrene med brus på byens mange restauranter.

Michael fikk med seg bystyret på å forby salg av brus over en halv liter, men tapte senere mot brusindustrien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:00 Amazon saksøker Pentagon for tildeling av milliardkontrakt02:56 En person knivstukket i Hønefoss – mann pågrepet02:38 Sør-Varangers ordfører mener E-sjefen bør gå02:35 Bloomberg bruker rekordsum på politisk reklame01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig
Siste nytt
03:00VerdenAmazon saksøker Pentagon for tildeling av milliardkontrakt02:56NorgeEn person knivstukket i Hønefoss – mann pågrepet02:38NorgeSør-Varangers ordfører mener E-sjefen bør gå02:35VerdenBloomberg bruker rekordsum på politisk reklame01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus