Meny

Bronkitt: Når du hoster så du ikke får sove om natten

I 90 prosent av tilfellene virker ikke antibiotika, hvis du har bronkitt

Vi nærmer oss høysesongen for forkjølelse med alt det innebærer av snørr, hoste, vond hals og noen ganger feber og vonde ledd. Hvis hosten er kraftigere og sitter dypere enn en vanlig hoste, er det mulig du har bronkitt.

- Bronkitt er en luftveisinfeksjon hvor man har betennelse i slimhinnen i bronkiene. Bronkiene er forgreininger fra luftrøret og en del av de nedre luftveiene, sier lege med spesialisering i lungesykdommer ved Glittreklinikken, Odd-Magne Fjeldstad.

Les også: – 700 nordmenn vet ikke at det er hiv-smittet

Bronkitt kommer sammen med en forkjølelse

En bronkitt kommer som regel som følge av en forkjølelse, og oppstår sjelden akutt.

- Bronkitt kommer ofte i kjølvannet av en forkjølelse. Forkjølelse er en infeksjon i de øvre luftveiene forårsaket av virus. Infeksjonen kjennetegnes av sår hals og sykdomsfølelse i starten. Etter få dager får man gjerne tilleggssymptomer som tett og rennende nese, samt ikke-produktiv hoste. De fleste tilfellene av forkjølelse er over i løpet av en ukes tid. Små barn kan hoste noe lengre tid, opptil 2-3 uker etter symptomdebut.

Bronkitt er en ekstra kraftig hoste, og mange vil oppleve at det er vanskelig å slutte når man først begynner å hoste. Bronkitt vil ofte oppleves ekstra ille om natten, og et godt råd er å ligge med hodet litt hevet.

- Dersom infeksjonen går fra forkjølelse til bronkitt, altså fra infeksjon i de øvre luftveiene til de nedre luftveiene, opplever man ofte en forverret hoste. Bronkitt preges gjerne av hoste både dag og natt, og de fleste opplever å bli sår i brystet. Mange beskriver stikkende smerter bak brystbenet ved hosting. Hosten kan være av både tørr og mer slimete karakter. Ved slimete hoste kan oppspyttet ofte være farget gult eller grønt. Hevelse og økt slimdannelse i slimhinnen kan medføre innsnevring av luftveiene. Dette kan gi pipete og surklede pust som kan minne om astma, sier Fjeldstad.

Det er også vanlig med tung pust ved fysisk anstrengelse, for eksempel ved trening. Mange vil føle at den generelle fysiske formen forverres ved en bronkitt.

Les også: Holdt seg våken i 50 timer – slik reagerte kroppen

Symptomer på bronkitt:

Kraftig, vedvarende hoste er det tydeligste tegnet på bronkitt.

Enkelte symptomer kan være tegn på en mer alvorlig tilstand, for eksempel lungebetennelse.

Lege bør kontaktes ved følgende symptomer:

Høy feber (temperatur over 38 °C).

Svært tung pust.

Store smerter i brystet (ofte pustesmerter).

Det er vanlig å henvise til en røntgenundersøkelse av lungene for å se om du har lungebetennelse. Bakterier eller virus kan forårsake en betennelse i lungene som kan gjøre det smertefullt og vanskelig å puste.

Les også: Dette er lungebetennelse

Bronkitt skyldes som oftest virus

Alle kan få bronkitt, og barn under fire år er ekstra utsatt i sammenheng med forkjølelse eller influensa.

- Personer med kronisk luftveissykdom som astma og KOLS er utsatt for å få bronkitt. Det samme gjelder de som blir utsatt for mye sigarettrøyk, sier Fjeldstad.

Som regel vil en bronkitt gå over av seg selv – dersom den skyldes et virus. Hvis bronkitten skyldes bakterie bør den behandles med antibiotika, men dette bør undersøkes hos en lege. En bronkitt kan vare lenge, ofte i flere uker.

- Akutt bronkitt er en ukomplisert sykdom som går over av seg selv, men det tar gjerne flere uker før man blir kvitt hosten. Bronkitt kan unntaksvis utvikle seg til lungebetennelse, sier Fjeldstad.

En bronkitt er vanskelig å kurere, men det finnes hjelp mot hoste.

Les også:Hoste hos barn

Hoste ødelegger nattesøvnen

- I 90% av tilfellene er bronkitt forårsaket av virus. Virusinfeksjoner i luftveiene går over av seg selv og krever ingen behandling. Antibiotika har ingen effekt på virusinfeksjoner. Dersom hosten er svært plagsom og for eksempel forstyrrer nattesøvnen, kan den lindres med hostedempende medisin. Hostedempende medisin får man i forskjellig form og styrke, både med og uten resept fra lege. Ved slimete hoste med farget oppspytt kan det være nyttig med noe slimløsende for å raskere bli kvitt slimet og infeksjonen. Slimløsende medikamenter får man i all hovedsak reseptfritt på apoteket, sier Odd-Magne Fjeldstad.

En reseptbelagt hostesaft inneholder morfinstoffet etylmorfin, som gir døsighet. Dette, i tillegg til at dem demper hosten, vil gjøre det lettere å sove. Vær obs på at hostesaften kan være merket med rød trekant, det betyr at man ikke skal kjøre bil. Man bør også være nøye med doseringen, og ikke overdrive.

Les også: Akutt bronkitt

Røykere mer utsatt for bronkitt

Bronkitt kan også bli kronisk, og røykere er ekstra utsatt.

- Personer som røyker har sårbare slimhinner, og lettere for å få gjentatte bronkitter enn de som ikke røyker. Symptomer på bronkitt i mer enn 3 måneder to påfølgende år kalles for kronisk bronkitt. Kronisk bronkitt rammer først og fremst de som røyker, og symptomene vil reduseres og forhåpentligvis forsvinne ved røykeslutt, sier Fjeldstad.

Også lungesyke personer, og personer med KOLS, er utsatt for å få bronkitt. Da er det viktig å oppsøke lege med en gang man oppdager symptomer og begynner å hoste.

- Personer med kronisk lungesykdom som astma og KOLS er som nevnt mer utsatt for å få bronkitter. Da bronkitt kan føre til en betydelig forverring av astma og KOLS, er det her viktig å komme tidlig til med intensivert behandling. Personer med astma og KOLS har ofte hurtigvirkende inhalasjonsmedisiner tilgjengelig som de kan benytte mer av både ved nedre og øvre luftveisinfeksjoner. Det kan også være aktuelt å øke bruken av faste inhalasjonsmedisiner. Grunnet faren for utvikling av alvorlige infeksjoner hos kronisk lungesyke, skal man være mer liberal med bruken av antibiotika i denne gruppen. Ved farget oppspytt, sykdomsfølelse og/eller økt tungpust, er det som oftest en indikasjon for å starte med antibiotika, sier lungespesialisat Odd-Magne Fjeldstad.

Kilder: Lege og spesialist Odd-Magne Fjeldstad, helsenorge.no, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Har du et spørsmål om bronkitt? Send inn ditt spørsmål til allmennlege Brynjulf Barexstein, Lommelegens sjefsvarlege eller til
lungespesialist Odd-Magne Fjeldstad

Les også: Det er tre ting i livet som gjør deg lykkelig

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide
Siste nytt
19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus