Europas eldste: – Skal jeg synge for deg?

Emma Morano, en av verdens to 116-åringer, betrakter et gammelt portrett av seg selv. Bildet ble tatt i juni.
Emma Morano, en av verdens to 116-åringer, betrakter et gammelt portrett av seg selv. Bildet ble tatt i juni. Foto: Antonio Calanni / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik sluttet Europas eldste kvinne seg til klubben «vi over 116». Emma Morano er Europas eldste menneske og den nest eldste i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun markerte 116-årsdagen ved å synge sin favorittsang for besøkende, meldte italienske medier mandag.

Morano er den ene av kun to nålevende kvinner som er bekreftet født på 1800-tallet. Hun feiret bursdagen søndag i sin lille etromsleilighet i Verbania, en liten by i regionen Piedmont, nord i Italia.

I et intervju med New York Times tidligere i år mente Morano at hennes høye alder skyldes at hun forlot en voldelig ektemann i 1938, kort tid etter at hennes eneste barn døde – syv måneder gammel. Hun mente også det var viktig at hun spiste tre egg hver dag store deler av livet.

Vanen med å spise to rå og ett kokt egg hver dag fikk hun råd om da hun ble diagnostisert med blodmangel som 20-åring. Hun holdt seg til dette regimet i 90 år.

Susannah Mushatt Jones, den amerikanske kvinnen som er den eneste andre nålevende 116-åringen, mener også at hennes lange liv skyldes at hun har levd alene i flere tiår. Hun var kun gift i fem år, fra 1928 til 1933.

Jones bor i Brooklyn og spiser også jevnlig egg. Selv om hun foretrekker eggerøre servert med bacon.

AFP Relaxnews - oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.