Det er tre ting i livet som gjør deg lykkelig

SOSIAL: Å være lykkelig henger nært sammen med å investere i sosiale relasjoner, ifølge forskerne.
SOSIAL: Å være lykkelig henger nært sammen med å investere i sosiale relasjoner, ifølge forskerne. Foto: COLOURBOX

Suksess er ikke en av dem.

Veien til lykke

Velg å være lykkelig med det du gjør.

Styrk nære bånd.

Ta vare på deg selv fysisk, emosjonelt og økonomisk.

Kilde: Studie utført av Harvard University

Lykke er

Undersøkelsen ble gjennomført i 2014 og baserer seg på 1.460.000 personintervjuer i 145 forskjellige land.

I denne undersøkelsen er lykken vurdert utfra disse kriteriene:

Like det man gjør til vanlig, og å føle seg motivert til å nå sine mål.

Ha trygge relasjoner og kjærlighet i livet.

Håndtere økonomien slik at man reduserer stress og øker en følelse av trygghet.

Trives der man bor, føle seg trygg og ha en plass i lokalsamfunnet.

Ha en god helse, samt overskudd til å gjøre ting hver dag.

KILDE: TNS-Gallup

7 tips til lykke:

1. Gi deg selv lov til å være menneskelig.

2. Lykke ligger i skjæringspunktet mellom glede og mening.

3. Lykke ligger i det mentale, ikke i tall på bankkontoen.

4. Forenkle ting! Vi prøver for ofte å gjøre maksimum hele tiden.

5. Pass på kroppen din. Plei den vel.

6. Tenk over de tingene du er takknemlig for i livet.

7. Omgi deg med mennesker du er glad i.

KILDE: Tal Ben-Shahar

- Kanskje viktigst av alt handler det om å eie sin egen lykke. Ikke gjør andre ansvarlig for hvordan du skal ha det, sier Lene Fjellheim, coach og partner i CoachTeam as – House of Leadership, til Kvinneguiden.

Fjellheim er blant annet executive coach og Europas eneste Professional Certified Meta-Coach (PCMC).

Lykke kan faktisk læres, mener forskere og forelesere ved Harvard University i USA. De har nemlig studert fellestrekkene til de som regner seg som lykkelige.

Hva de har kommet frem til kan være noe annet enn det du tror.

Hva er lykke?

- Mange tror at suksess fører til lykke, men dette er kun en midlertidig og overfladisk lykke, sier forfatter og foredragsholder Tal Ben-Shahar til Kvinneguiden.

TAL BEN-SHAHAR: Foreleser og skriver om positiv psykologi. © FOTO: Privat
TAL BEN-SHAHAR: Foreleser og skriver om positiv psykologi. © FOTO: Privat

Amerikansk-israelske Ben-Shahar er forfatter og foreleser ved Harvard University i Cambridge, Massachusetts, hvor han underviser i positiv psykologi, som er et av universitetets største fag.

Han poengterer at lykke er viktig fordi det er en del av hvem vi er som mennesker.

- Slik jeg ser det er rollen til positiv psykologi, og hva min klasse gjør, å bygge bro mellom reell forskning og det å ha det gøy med selvhjelp. Mange av elevene mine føler at de kan utrette en virkelig forskjell i sitt liv.

Forskerne bak Harvard-studien mener at lykke kommer fra å gjøre godt på tre måter: ved å være god mot deg selv, mot andre, og sist men ikke minst: ved å gjøre det du er god til.

Ingen kan mestre alt

Det er viktig å ikke tenke at du må mestre alt.

Hvis du aksepterer at du har følelser som redsel, tristhet og angst er det mest sannsynlig at du også kan mestre dem. Avviser du slike følelser, åpner du for mer frustrasjon og mindre glede, mener Ben- Shahar.

- Vi lever i en tid der vi er besatt av glede og hvor vi tror at det å føle ubehag er galt. Dersom vi føler smerte av noe slag, tror vi fort at noe er galt med oss. Paradokset er at når vi åpner opp for disse følelsene, åpner vi også mest sannsynlig opp for positive følelser.

LENE FJELLHEIM: Vet hva som kan gjøre deg lykkelig. © FOTO: Privat
LENE FJELLHEIM: Vet hva som kan gjøre deg lykkelig. © FOTO: Privat

Så ikke la deg knekke når noe går galt. Noen ganger går ikke ting etter planen. Hvordan du håndterer dette har mye å si for selvfølelsen.

Ansvar for egen lykke

Lene Fjellheim understreker at du må ta ansvar for å gjøre og tenke ting som gjør deg lykkelig.

Til tider er livet beintøft, og det er mye som du ikke får gjort noe med. Dessuten kan mennesker du er glad i skuffe deg eller bli syke.

Det skjer med andre ord noen ganger ting du ikke kan påvirke. Det du kan påvirke, er ifølge Fjellheim, hvilken mening du legger i det som skjer.

- Dette kan kreve øvelse og handler mye om å være villig til å se situasjoner fra flere vinkler og aktivt lete etter den gode intensjonen bak det som skjer.

Tenk mer på deg selv

Også Ben- Shahar mener at det er opp til deg selv å påvirke egen lykkefølelse.

Å kjenne deg selv og vite hva akkurat du trives med, er viktig for lykkefølelsen. Gjør rett og slett mer av det som gjør deg glad. Vær bevisst på deg selv og hva du trenger.

- Husk å være snill mot deg selv. Når spurte du deg selv sist hvordan du hadde det? spør han retorisk.

Studien utført på Harvard viser at de som er lykkeligst trener mer enn de som er mindre lykkelig. God helse og lykke henger altså sammen.

Fjellheim mener at lykke handler om å finne mening i det du gjør. Å verdsette de små tingene i hverdagen og sette like mye pris på reisen som målet.

Hun understreker viktigheten av å ta vare på deg selv både mentalt og fysisk. Og det å være der for andre og ta deg tid til mennesker som betyr noe for deg.

- Kanskje viktigst av alt handler det om å eie sin egen lykke. Ikke gjør andre ansvarlige for hvordan du skal ha det.

Når du tar eierskap til at du er ansvarlig for egen lykke, vil du også oppleve at du blir mer lykkelig. Det handler om å bevisstgjøre deg dine tanker slik at du starter å tenke berikende tanker, er rådet fra Fjellheim.

- Vær tilstede og legg merke til øyeblikket. Nyt solen som varmer ansiktet, lukten av en god kopp kaffe, et smil fra en ukjent, lyden av havet, nydelige høstfarger, tipser hun.

Lykke i sosialt samvær

Fjellheim mener at det er viktig å være med andre mennesker og skape tilhørighet. Mennesket er flokkdyr og trenger andre for å kunne fungere optimalt. Det å anerkjennes av andre er en drivkraft. Vi trenger å bli sett, hørt og oppleve at vi blir forstått.

- På samme måte gjør det oss godt å kunne være der for andre, å oppleve at vi gjør en forskjell.

En Gallup-undersøkelse fra 2014 viser at flere av de landene som er lykkeligst, har en felles karakteristikk: ”sosial støtte”. De landene der mennesker investerer mye i sine forhold til andre mennesker, er de som scorer over hvilke land som er mest lykkelige. For eksempel så viser det seg at Danmark, Brasil, og Costa Rica har høye nivåer på lykke fordi deres kulturer verdsetter sosiale forhold.

- Det viktigste for velvære er å tilbringe tid med mennesker du bryr deg om, og som bryr seg om deg, sier Ben-Shahar.

Det er med andre ord viktig å både bestemme seg for å være lykkelig, verdsette forhold og sette pris på de små tingene. Livet er ikke noe som skal skje, det er noe som skjer nå.

Lykke er faktisk et valg.

Vil du lese flere lignende saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Les også:

«Hun får stadige meldinger fra kjæresten mens hun er ute og må hele tiden svare på dem»

Hun har det vondest der og da, men han kommer kanskje aldri over det

- Evnen til å fokusere på én ting av gangen er undervurdert og utrolig stressmestrende


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - en person har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise
Siste nytt
21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - en person har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus