Tips for bedre søvn:

Skarpere lys kan gi bedre søvn

MER LYS, BEDRE SØVN: Dagslys kan være den viktigste faktoren som holder døgnrytmen på plass. Og kanskje karbohydrater før du legger deg.
MER LYS, BEDRE SØVN: Dagslys kan være den viktigste faktoren som holder døgnrytmen på plass. Og kanskje karbohydrater før du legger deg. Foto: Colourbox

Her er søvntriksene du ikke har hørt om før.

Dette bør du vite om søvn:

Fakta om døgnrytmer

Døgnrytmer, omfatter kroppsfunksjoner og sinnstilstander som varierer periodisk innenfor et døgn, kalles også circadianske rytmer. Eksempelvis varierer blodtrykk, kroppstemperatur og urinutskillelse i løpet av et døgn. Det samme gjelder søvn/våkenhet.

Vitaliteten er lavest ved midnatt. Dødeligheten etter kirurgiske operasjoner kan være opptil tre ganger høyere midt på natten sammenlignet med midt på dagen. Toleransen for mange medisiner, f.eks. cellegifter ved kreftbehandling, varierer også i løpet av døgnet. Dette kan utnyttes i behandlingen.

Mange av døgnrytmene styres eller synkroniseres av lyset via hormonet melatonin som dannes i hjernen, i corpus pineale. Det finnes også interne «klokker» som er uavhengig av ytre påvirkninger. Det har vist seg at personer som lever uten signaler fra omverden, slik at de ikke vet om det er natt eller dag, etter hvert vil bli forsinket i forhold til sann tid. Under slike forhold lever vi litt langsommere, med rytmer som passer bedre med et 25 timers døgn. Søvnperioden kommer stadig senere.

Kilde: Store medisinske leksikon


Fakta om melatonin

(av mela-), hormon som dannes i epifysen og som herfra føres gjennom blodet til mange organer. Det produseres rytmisk, stimuleres av mørke og hemmes av dagslys, en mekanisme som er avhengig av en nerveforbindelse mellom øyets netthinne og epifysen.

Produksjonen er størst i barne- og ungdomsårene, avtar med alderen og opphører ved høy alder. Den er større i vinter- enn i sommerhalvåret.

Svingningene i melatoninkonsentrasjonen har betydning for vår oppfatning av døgnrytmen, men ellers er det hevdet at melatonin har mange funksjoner. Flere av dem er imidlertid ikke fullstendig utredet eller dokumentert.

Kilde: Store medisinske leksikon


Fakta om vitamin D og B6

D-vitamin regulerer innholdet av kalsium og fosfor i blodet og spiller en viktig rolle for kalsiumopptaket i tarmen og mineraliseringen av nydannet beinvev (skjelett og tenner).

Ved UV-bestråling av huden omdannes ett av forstadiene av kolesterol til kolekalsiferol (vitamin D3). Kosttilskudd inneholder gjerne vitamin D3, kolekalsiferol. Ergokalsiferol (vitamin D2), alfakalsidiol og kalsitriol finnes i reseptpliktige legemidler. Kolekalsiferol og ergokalsiferol er inaktive. De er fettløselige og tas opp fra tynntarm og omdannes i lever til kalsidiol. Deretter omdannes kalsidiol i nyrene til kalsitriol, som er den aktive D-vitaminformen.

Viktigste naturlige kilder

Vitamin D dannes i huden (fra kolesterol) når sollys, UVB-stråler, treffer huden. Pigmentmengden regulerer produksjonen. Mennesker med lys hud produserer mer enn de med mørk hud og eldre. Kolekalsiferol finnes i noen animalske matvarer. Ergokalsiferol (vitamin D2) finnes i sopp.

De viktigste kostkildene er:

Fet fisk (makrell, ørret, laks, sild), fiskerogn og fiskelever.

I Norge er margarin og smør og noen melketyper tilsatt vitamin D.

Tran inneholder vitamin D.

Vitamin B6 (pyridoksin) er ett av de 8 vannløselige B-vitaminene. Vitamin B6 er nødvendig for energiomsetningen i kroppen og for nervesystemet. Det finnes i de fleste matvarer, mest i kjøtt, fugl, fisk, potet og kornvarer. Du trenger jevnlig tilførsel siden det ikke lagres i kroppen. Mangel ses sjelden i Norge.

Funksjonen til vitamin B6

Viktig for at kroppen kan nyttiggjøre seg og lagre energi fra protein og karbohydrat fra mat vi spiser.

Vitamin B6 fremmer dannelsen av hemoglobin (røde blodlegemer), som er viktig for å frakte oksygen rundt i kroppen.

Viktig for omdannelsen av tryptofan til niacin (vitamin B3)

Vitamin B6 medvirker til å danne antistoffer og hormoner

Viktig for dannelsen av signalstoffer i nervesystemet

I mørketiden er det lett å kjenne seg mer søvning enn ellers på året. Solen titter frem i kun noen få timer hver dag, og selv om de fleste nå vet at de må få i seg mer vitamin D i vinterhalvåret, er det ikke så mange av oss som tenker på at vi også må ”få i oss” mer lys.

- Dagslys er den viktigste faktoren som holder døgnrytmen på plass, sier direktør Bjørn Bjorvatn ved Norwegian Competence Center for Sleep Disorders, Haukeland Universitetsykehus.

Skarpere lys kan gi bedre søvn

Døgnrytmen styres av en liten kjerne i hjernen som heter nucleus suprachiasmaticus. Mange av kroppens funksjoner følger en døgnrytme, det vil si en rytme som varierer med døgnet. Kroppstemperatur, aktiveringsnivå, utskilling av visse hormoner som for eksempel kortisol og melatonin, magesyreproduksjon og urinproduksjon er eksempler på slike funksjoner.

Nucleus suprachiasmaticus (vår biologiske klokke) har direkte forbindelse med øyets netthinne, og lysets effekt på døgnrytmen går gjennom denne forbindelsen.

Det finnes også melatoninreseptorer i nucleus suprachiasmaticus, og effekten av melatonin på døgnrytmen går via disse. Derfor kan lysterapi med dagslyslamper ha effekt på døgnrytmen vår.

- Det er omdiskutert hvor sterkt lyset må være for å ha effekt, men nyere forskning kan tyde på at selv vanlig innelys 150-300 lux har en viss innvirkning. Effekten er imidlertid langt større ved sterkere lysintensitet, sier Bjorvatn.

- Kan vi like godt bytte alle lyspærer i huset til å gi skarpere lys - hvis det gir familien bedre våketid og bedre søvn?

- Ja, det kan kanskje hjelpe. Dagslyslamper er mindre ”koselige” enn vanlige lyspærer, men økt belysning med hvitt lys vil gjøre deg mer våken og være bra for døgnrytmen, sier Bjorvatn.

Les også: Forskning: – Kroppens celler eldes altfor raskt hos folk som sover lite

Dette må du se etter ved kjøp av dagslys

Elektroforretninger har i flere år solgt lamper med lys som skal kunne stimulere nucleus suprachiasmaticus. For å gjøre dette på en vitenskapelig bevist måte, skal lampen ha minst 10.000 lux.

- Vi regner med at 30 minutters lyseksponering i 10 000 lux tilsvarer to timers eksponering i 2 500 lux, sier Bjorvatn.

Når det kommer til spesiallamper, råder han deg til å sjekke at den er kraftig nok, men også hvor langt den kaster lyset.

- Jeg kjenner ikke alle disse lampene. Jeg ville sett på hvilken avstand den gir 10 000 lux. De beste og dyreste lampene gir sterkere lys og gjør at man kan sitte på lenger avstand fra lyskilden. Det er jo en fordel, slik at man kan jobbe på iPad, spise frokost eller lignende, mens man tar behandling.

Les også: Denne geniale dingsen skal få slutt på snorkingen

Ernæringsmessig døgnrytme

Kosthold og søvnhygiene er også koblet sammen, til en viss grad. Spiser du feil og får i deg for lite vitaminer, mineraler og sporstoffer kan det ha drastisk innvirkning på hvordan du fungerer på dagen. Og som Bjorvatn påpeker, er det nettopp aktivitetsnivå og våkenhet på dagen som gir deg bedre søvn om natten.

- Vår fysiologiske og atferdsmessige syklus på ca 24 timer blir styrt av en såkalt circadisk klokke som befinner seg i et bestemt område av hyptalamus. Denne styres hovedsakelig av lys- og mørke-sykluser, og hovedfunksjonen er å fremme våkenhet når det er lyst ute og trøtthet når det er mørkt ute. Metabolske prosesser, deriblant energiomsetning og gentranskripsjon følger også denne klokken, skriver ernæringsfysiolog Thomas Olsen på helsebloggen Frisk og Funksjonell.

- Vil det si at vi kan påvirke døgnrytmen til bedre å komme oss gjennom mørketiden, med matvanene våre?

- Det er vel ikke gjort konkrete forskning på hvilke ernæringsfaktorer som direkte påvirker hvordan “vi kommer igjennom” mørketiden så vidt jeg vet, men det kan være en idé å være ekstra obs på inntak av vitamin D nå i vinterhalvåret, sier Thomas Olsen til Doktoronline.

- Dette vitaminet produseres i huden ved soleksponering om vår/sommer, men finnes også i matvarer som fet fisk, egg og berikede meieriprodukter. Dersom vi ikke er obs på å få i oss nok av dette kan det være en idé å få i seg vitamin D via tilskudd, som eksempelvis tran i vinterhalvåret, ettersom mangel over tid er blant annet er assosiert med trøtthet og slapphet. Jeg vil understreke at det ikke er nødvendig med tilskudd med mindre man har fått påvist mangel hos legen.

Mer karbo for bedre søvn

På nettet finnes det lekkert presenterte, enkle, lister over mat som skal få oss til å sove bedre. Søketermen "food for sleep" gir mer enn 433 000 000 treff. I listene presenteres matvarer som har høyt innhold av naturlige stoffer som melatonin eller tryptofan, og som skal være "supermat" for en god natts søvn.

- Finnes det mat som kan hjelpe oss å være mer våkne? Eventuelt mat som er lurt å innta før søvn?

- Det er gjort en del studier som ser på ulike typer matvarer, måltider og søvn, men hvilke mekanismer som settes i gang som følge av slike måltider er ganske spekulativt, mener Olsen.

- En studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition viste blant annet at deltakere som spiste et karbohydratrikt måltid før leggetid sov betydelig bedre dersom den glykemiske belastningen var høy. Måltidet var sammensatt av grønnsaker, tomatsaus og hvit ris eller fullkornsris, hvor altså deltakere som spiste førstnevnte sovnet fortere og sov bedre.

Altså kan det å spise et karbohydratrikt kveldsmåltid basert på fornuftige kilder være noe å vurdere.

- Ellers vil jeg trekke frem vitamin B6 som er nødvendig for produksjon av hormonet melatonin som er involvert i regulering av døgnrytmen vår. B6 finner man i de fleste matvarer, deriblant kjøtt, fullkorn, banan, poteter og nøtter. Ellers kommer man vel ikke helt unna at kaffe/koffein kan gjøre det lettere å holde seg våken, men som vi kanskje bør unngå på ettermiddag/kveld.

Mer mørke dersom ikke lys fungerer

- Hvis vi fortsatt, etter eventuelle tiltak med lys, ikke får nok ut av søvnen; kan det være en idé å ta på seg solbriller i noen timer før leggetid?

- Det finnes egne "blue blocking"- solbriller som blokkerer det oppkvikkende blå-bølgelengdelyset. Disse brillene gir ganske skarpt bilde og kan brukes om kvelden. Noen mener dette gjør de mer rolige, og dermed letter innsovningen. Men foreløpig er det få studier på slike solbriller, og jeg vil være forsiktig med å anbefale slike, sier søvnlege Bjorvatn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:27 Mer ekstremvær rammer Australia08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 En påkjørt etter bussulykke i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Frp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo
Siste nytt
09:27VerdenMer ekstremvær rammer Australia08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeEn påkjørt etter bussulykke i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkFrp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus