Her er de vanligste seksuelle problemene hos kvinner

<p>– Kvinners vanligste seksuelle problemer er problemer med å få orgasme og smerter ved samleie, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunnIllustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– Kvinners vanligste seksuelle problemer er problemer med å få orgasme og smerter ved samleie, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunnIllustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les ekspertenes råd når det gjelder kvinners orgasme, sexlyst og smerter under samleie.

Tre stikkord når temaet er kvinners seksuelle problemer er orgasme, lyst og smerter ved samleie.

- Kvinners vanligste seksuelle problemer er problemer med å få orgasme og smerter ved samleie, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Oslo, som fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

- Nedsatt sexlyst må også nevnes, og at noen sliter med sexlysten fordi de har smerter eller på grunn av manglende orgasme, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) som har kontor i Sexologisenteret, Oslo.

Hun legger til at hennes opplevelser i terapirommet stemmer overens med undersøkelser som tyder på at tap av seksuell lyst og orgasmefrykt er aller mest utbredt.

Les også: Forskere: – Her er g-punktet

Orgasmeproblem

Follestad knytter orgasmeproblemet til manglende kommunikasjon om hva som skal til for å få orgasme.

- Og en annen kanskje enda viktigere ting, det er ikke sånn at du kan ligge på ryggen og så kommer orgasmene trillende på en snor så lenge penis kommer inn i skjeden, sier han.

Gamnes erfarer at mange kvinner har et overdrevent utenifra-blikk på seg selv, slik at de faller inn i tanker om hvordan bryster eller mage ser ut når de har sex.

- Orgasme er jo en følelse du må la komme til deg, så rasjonelle tanker er en stopper for de seksuelle følelsene. Det er nok ofte årsaken til at kvinner sliter med akkurat dette, sier Gamnes.

Les også: Klitoris er toppen av eit isfjell

Smerter

Når det gjelder smerter under samleiet, så handler det mye om at du vet hva du liker og tør å verbalisere det (i stedet for å ha vond sex, eller gjøre deg dårlige sexerfaringer som kroppen «husker»).

- Hvis ikke, blir du heller ikke våt. Hvis du ikke blir våt kan samleiet bli vanskelig eller problematisk, slimhinnene blir tørre og det kan bli vanskelig å få inn en penis – det samme gjelder hvis du spenner deg, sier Follestad.

- Du kan også komme til et punkt der du forventer dette, og det gjør vondt fordi det er blitt en ond sirkel, sier Gamnes.

Hun forteller at det er mange ulike smertetilstander som kan utvikle seg til mer kroniske følgetilstander som vaginisme og vestibulitt, hvis man går lenge med smertene og ignorerer dem.

Les også: – Vanskeligere å få orgasme med liten klitoris

Seksuell lyst

Manglende seksuell lyst er ifølge Gamnes forbundet med orgasme- og smerteproblematikken, og kan ha en rekke ulike årsaker.

Det kan være et generelt problem eller det kan være et problem i et forhold til en spesifikk partner som igjen kan bunne i ulike årsaker, som ulike typer samlivsproblemer.

- Noen har dårlige seksuelle opplevelser som gjør at kroppen legger lokk på lysten, sier Gamnes.

Det er også de som har vokst opp med et skambilde av det å ha seksuell lyst, og har undertrykt den. Disse henter jo heller ikke frem den seksuelle lysten sin.

Les også: Nordmenn har nest mest sex i Norden

Råd ved orgasmefrykt

- Du må bruke tid på å finne ut hva du faktisk liker, se på deg selv, hvordan kroppen ser ut, se på kjønnet ditt. Mange har ikke sett på kjønnet sitt, hvordan de ulike strukturene er, de har ikke prøvd å onanere og har lite kontakt med seksuelle fantasier, drømmer og begjær, sier Tore Holte Follestadved Sex og samfunn.

- Enten du er ung eller gammel, så anbefaler vi å bruke litt tid på å finne ut av hva som skal til, og det handler også mye om hvordan du ser på deg selv, oppfatter din egen kropp, hvor fornøyd du er med den, og hvordan det står til med selvtilliten – ligger du der og er redd du ser helt fryktelig ut kan du heller ikke slappe av og klarer heller ikke å ha det noe særlig ålreit, sier han.

- Veldig mye ligger i det at det å få orgasme blir en prestasjon og det er jo ikke det det er, orgasme er jo en følelse du må la komme til deg. Derfor er det fint å samtale om ulike teknikker og hvilke forutsetninger som må ligge til grunn for å gi seg hen, slappe av og være i nytelsen, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) som har kontor i Sexologisenteret, Oslo.

Les også: Vil ha mer realistisk sex

Råd ved smerter ved samleie

- Når det gjelder smerter, så er det det første du må gjøre å spørre deg om du har lyst, og om du er kåt når du har sex? Er du ikke det, så vil det gjøre mer eller mindre vondt fordi det blir for mye friksjon. Neste punkt er å sjekke om du har fått en seksuelt overførbar infeksjon eller en annen infeksjon som gjør at du er i ubalanse og ikke nyttiggjør deg av lubrikasjon på samme måte. Går du med smerter over tid så utvikler du en form for vaginisme i større eller mindre grad, sier Gamnes.

- Ulike smertetilstander kan utvikle seg til vaginisme og vestibulitt, så du får mer kroniske smertetilstander. Det skal en del jobbing til for å bli kvitt det, selv om det ikke er umulig; en kombinasjon av fysioterapi, medisiner hos lege og sexologisk rådgivning, sier Tore Holte Follestad.

- Men for mange er bevisstgjøringen vel så viktig, det er en enorm lettelse å finne ut hvorfor det gjør vondt å ha sex, sier Follestad.

- Det viktigste er å få vite at et samleie ikke skal gjøre vondt, og gjør det vondt over en tid og du ikke finner noen årsak bør du oppsøke lege og finne ut av det så du ikke går med dette i flere år og utvikler vaginismen, sier Gamnes.

Les mer om vaginisme og kjønnssykdommer i Helseleksikonet.no.

Råd ved tap av seksuell lyst

- Det er vanskelig å gi generelle råd angående lystproblematikk, men det er viktig å finne årsaken, og man bør starte med å spørre seg om lysten mangler når det gjelder alt eller om den mangler når det gjelder partneren, sier Siv Gamnes.

- Dersom det ikke har noe med partneren å gjøre, er det for eksempel viktig å kartlegge om det kan være noen medisinske grunner til tapet av lyst som sykdommer, medisinbruk eller rus, eller om det er andre ting som spiller inn, sier hun.

- Og ikke vent for lenge med å oppsøke sexolog, jo lenger du har en aseksuell tilværelse, dess mer kreves det å få hjelp, sier Gamnes.

Les også:

Her er mannens 12 peniser

Slik gir du henne oralsex

10 ting som bare skjer på porno

Artikkelen ble først publsert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus