– Poteten har fått et uriktig dårlig rykte

– SUNNERE ENN SITT RYKTE: Velg heller kokt eller ovnsbakt potet enn hvit ris og pasta til middag, råder ernæringsprofessor Christian Drevon. Foto: Colourbox.com
– SUNNERE ENN SITT RYKTE: Velg heller kokt eller ovnsbakt potet enn hvit ris og pasta til middag, råder ernæringsprofessor Christian Drevon. Foto: Colourbox.com

Poteten er sunnere enn hvit ris og pasta, sier ernæringsprofessor.

Vi spiser stadig mindre poteter. Mens nordmenn i snitt spiste 92 kilo poteter i 1953, spiser vi nå bare 25 kilo i året. Det er synd, mener ernæringsprofessor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo.

For sammenligner man næringsinnholdet i poteten med næringen man får fra vanlig hvit ris eller hvit pasta er det poteten som går av med seieren. Poteten har minst kalorier, mye C-vitamin og mange B-vitaminer, og i tillegg et høyt nivå av kalium, forklarer Drevon til NRK.

Han legger til at man ved å velge fullkornspasta eller -ris vil få betydelig mer vitaminer og mineraler enn fra de hvite variantene, og at fullkornsalternativene har mer fiber enn poteten.

Les også: Så mye grønnsaker inneholder den nye pastaen

– Poteten har etter mitt syn fått et uriktig dårlig rykte, som ikke er begrunnet i ernæringsmessige forhold. Det er nok særlig i forbindelse med lavkarbohysteriet at nordmenn har valgt bort poteten de siste årene, sier Drevon til NRK.no.

Fordi de fleste næringsstoffene i poteten er i eller rett under skallet, bør de helst spises godt vasket, med skall. Om man vil skrelle potetene bør det skje etter koking, råder ernæringseksperten. Han anbefaler folk å velge kokte eller ovnsbakte poteter, fremfor friterte poteter.

Fordi stekte eller bakte poteter er en kilde til det kreftfremkallende stoffet akrylamid, som dannes ved temperaturer over 120 grader, anbefaler Mattilsynet at man kan gi potetene et kort oppkok før man steker eller baker dem. Dette vil redusere dannelsen av stoffet.

Les mer: – Akrylamid i mat er et folkehelseproblem


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus