Sliten eller syk?

Slik vurderer legen om du er syk eller «bare» sliten

BARE SLITEN: Det er ingen spøk å være skikkelig sliten. Du kan faktisk bli så sliten at du blir syk av det. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BARE SLITEN: Det er ingen spøk å være skikkelig sliten. Du kan faktisk bli så sliten at du blir syk av det. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Vi opplever en slitenhetsepidemi i Norge om dagen, sier lege.

– Det kommer stadig bekymrede pasienter inn på kontoret mitt som er slitne, og da blir det opp til meg som lege å gjøre en vurdering av hva som er problemet. Det går egentlig ikke noe skarpt skille mellom det å være syk og det å være sliten, sier spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin ved Klosterhagen legesenter, Gisle Roksund.

Han forteller at han aller først forsøker å danne seg et overordnet bilde av situasjonen.

– Ser pasienten syk ut? Er han eller hun blek og tufs, har endret hudfarge, og puster han tungt, hoster eller harker? Jeg ser rett og slett om han eller hun virker kroppslig syk eller ikke. Denne blikkdiagnosen er med på å skape en hypotese om hva det feiler vedkommende, sier han.

Les også: Vanskelig å behandle lavt blodtrykk

Tar tester

Dersom noen av de nevnte tegnene er til stede, kan det være lett for legen å slå fast at det nok dreier seg om noe mer enn vanlig slitenhet.

– Andre ganger står tårene i øyekroken til pasienten, og han eller hun forteller om et vanskelig liv. Uansett vil jeg imidlertid oftest foreta en del kliniske tester, slik som å kjenne på lymfekjertler, ta blodtrykket, ta enkelte blodprøver, sjekke blodprosenten, måle blodsukker og kontrollere om pasienten har høyt eller lavt stoffskifte, sier han.

Som oftest viser disse testene ingenting, for heldigvis er det slik at de færreste av dem som er slitne, lider av noen alvorlig sykdom.

Les også: Hvitt blod kan redde liv i krisesituasjoner

Sliten av livet

– Vanligvis er det livet som gjør deg sliten, og da blir det legens oppgave å høre mer om hva som er vanskelig. Kanskje er det forholdet til ektefellen, bekymringer for barn, omsorg for gamle foreldre eller jobben som gjør deg utslitt. Problemer i alle sider av livet kan føre til slitenhet, sier Roksund.

Neste skritt blir da å diskutere med pasienten hva han eller hun kan gjøre med problemet, gjerne med påfølgende timer noen dager senere.

– Ved første konsultasjon er det som regel bare tid til en orienterende samtale og undersøkelse. Det er derfor nødvendig med en ny time og mer tid hvis legen og pasienten skal kunne snakke skikkelig om det pasienten sliter med. Hvordan dette legges opp, kommer jo helt an på hva som dukker opp under første konsultasjon. Kanskje er det en parsamtale som er neste skritt på veien, sier han.

Les også: Berit (72) bruker øyedråper laget av eget blod

Frykter kreft

– De fleste som kommer til legen fordi de er slitne, er nettopp slitne. Det er naturligvis noen som er syke også, men det er sjelden dette er tilfellet hvis du ikke har andre symptomer som smerter, tungpust eller andre symptomer i tillegg til slitenheten, bekrefter Petter Brelin.

Han er fastlege i Halden og leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Brelin forteller at mange som kommer til legen med slitenhet som problem, frykter alvorlige sykdommer som kreft.

– Heldigvis er det svært sjelden vi finner alvorlige sykdommer når pasienten ikke har andre symptomer, men det er likevel viktig å komme til legen for en undersøkelse hvis du går og er sliten i flere uker, sier han.

Les også: Blodtrykk - hva er normalt?

Langvarig slitenhet

Har du derimot kjent på slitenhetsfølelsen i flere år, er det ifølge legen mindre grunn til bekymring.

Da er det neppe noe alvorlig galt med deg, selv om du også da bør få tatt noen undersøkelser.

Legen vil kanskje lytte på deg, sjekke hjerte og lunger samt kontrollere magen og lymfeknutene dine.

– Årsaken til slik langvarig slitenhet kan for eksempel være høyt eller lavt stoffskifte, mangelsykdommer eller søvnproblemer, sier han.

Les også: Symptomene er en av få ting ekspertene kan enes om

Rask løsning

Brelin forteller videre at det vanligste er at han ikke finner noe fysisk galt med dem han utreder for slitenhet, men i blant finner han løsningen ganske raskt.

– Det er naturligvis fint å kunne gi pasienten et raskt og greit svar. Når pasienten kommer inn til meg og er sliten, og noen blodprøver viser at det for eksempel skyldes jernmangel, er det bare å gi jern og følge opp med en undersøkelse senere. Dermed er problemet løst, sier han.

Og uansett om årsaken avdekkes eller ikke, er det heldigvis sjelden han må henvise videre, finner skumle kuler på kroppen eller avdekker noe alvorlig.

– Veldig mange alvorlige sykdommer har slitenhet som en symptom, men det er veldig få pasienter som er slitne som har en alvorlig sykdom, sier han.

Les også: Slik lever du med kronisk sykdom Slik lever du med kronisk sykdom

En epidemi

Roksund mener vi opplever en slitenhetsepidemi i Norge om dagen, og årsaken til dette tror han er sammensatt.

– Mange lever med store omsorgsoppgaver for syke ektefeller, funksjonshemmede barn, demente foreldre eller umulige arbeidsforhold. Da kan du faktisk bli så sliten at du blir syk av det. Jeg synes likevel kanskje det er mest påfallende at det er så mange unge som er så slitne at de kommer til legen for det, sier han.

Dette er pasienter som ellers er friske, men som setter seg for høye mål på mange områder i livet.

– De kan ønske seg den perfekte kroppen, vil være spreke og løpe Birken, skal følge opp barn og samtidig være en god ektefelle og elsker. Det er ikke rart at kabalen ikke går opp, sier han.

Les også: Når livet blir for vanskelig

Det perfekte liv

Det urealistiske synet på hva de kan få til i livet møter de ellers friske menneskene midt i døren.

Dermed treffer de veggen med et smell.

Boligen er perfekt og dyr, og jobbene gjerne flere for at det hele skal gå rundt økonomisk.

– Da skal det veldig lite til før lasset velter. En liten forkjølelse eller en runde med influensa fører til at du faller sammen, og samtidig svekkes immunforsvaret når du er sliten fra før. Da får du lettere de sykdommene som «går», sier han.

Les også: – Lav blodprosent skal alltid utredes

Diabetes eller infeksjon

Noen ganger har likevel slitenheten en fysisk forklaring.

– Blant menstruerende kvinner, kan lav blodprosent være forklaringen. Her i nord, hvor vi har lite sol, er det også en del som har for lite D-vitamin i kroppen, og for å unngå dette, bør alle ta en skje tran hver dag, sier Roksund.

En mer sjelden årsak til slitenheten er diabetes, og det er også mulig at slitenheten skyldes at det sitter en infeksjon i kroppen.

– Det vanligste er likevel vanligst, og det er at årsaken til slitenheten rett og slett er at du er sliten, sier han.

Les også:

Ja, du kan spise deg til mer energi

Her er tallene du må kjenne til om kroppen din

Marianne Storli (44) trodde hun var frisk

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus