Meny

Forskning: – Kroppens celler eldes altfor raskt hos folk som sover lite

– Cellefunksjonen ser ut til å bli redusert med 10 år, bare ved å sove 90 minutter mindre enn man burde, sier forsker Jonas Mengel-From. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forskere har sett på effekten av dårlig søvn ved å studere 30 eneggede tvillingpar.

Forskning har knyttet søvnmangel til alt fra svekket moralsk dømmekraft til større risiko for å utvikle kroniske sykdommer, som fedme og diabetes.

En ny dansk-amerikansk studie peker på at mindre enn syv timers nattesøvn får cellene våre til å fungere dårligere, melder Forskning.no.

Det kan være en forklaring på hvorfor søvnproblemer påvirker helsen, mener forskerne bak studien.

– Cellefunksjonen ser ut til å bli nedsatt til et nivå som svarer til at de var ti år eldre, for de som sover 90 minutter mindre enn de burde over en lengre periode, sier Jonas Mengel-From, førsteamanuensis ved Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

Studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Sleep, viser at de som sover mindre enn syv timer hver natt har færre såkalte mitokondrie-DNA-kopier i blodet.

Mitokondriene kalles kroppens kraftverk, fordi de produserer det meste av energien cellene bruker. Jo bedre mitokondriene har det, jo bedre fungerer cellene og jo friskere er vi.

Les også: – Nattarbeid skaper kaos i kroppen

En tvilling sov normalt, den andre for lite

I den ferske studien undersøkte forskere fra Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og University of Washington søvnen til 30 eneggede tvillingpar, med snittalder 42 år, gjennom 15 netter i strekk. Tvillingene ble valgt ut fordi den ene sov som anbefalt, syv-ni timer per natt, mens den andre sov mindre enn anbefalt; under syv timer per natt.

Forskerne overvåket både varighet og kvalitet på søvn hos deltagerne. Etter 15 netter målte de antallet mitokondrie-DNA-kopier i deltakernes hvite blodceller, og fant at de som hadde et signifikant lavere antall slike i blodcellene var tvillingene som sov kortest og mest urolig.

Les også: – Korte blunder kan motvirke negative helseeffekter av lite søvn

– Spennende resultater

Antallet mitokondrie-DNA-kopier i blodet er et godt mål for mitokondriefunksjonen i kroppens celler generelt, derfor konkluderer forskerne med at det er rimelig å anta at dårlig og for lite søvn påvirker dette.

– Hvis vi sammenligner antallet mitokondrie-DNA-kopier i den gruppen som sover minst, med det vi vet om andre aldersgrupper, så har de det samme antallet mitokondrie-DNA-kopier som friske mennesker som er ti år eldre. Cellefunksjonen ser altså ut til å bli redusert med 10 år, bare ved å sove 90 minutter mindre enn man burde, sier Mengel-From til Videnskab.dk.

Førsteamanuensis Tinna Stevnsner ved institutt for molekylærbiologi og genetikk ved Aarhus Universitet, som ikke har vært involvert i studien, mener resultatene er spennende og at studien er god, selv om den er utført på forholdsvis få personer. Hun understreker at resultatene likevel må bekreftes i en større studie.

Les også: – Slapp av, urfolk sover heller ikke åtte timer om natten

Flere nordmenn sliter med søvn

Nordmenn flest sover 7,5 timer i snitt per natt, noe som har vært konstant siden 1970-tallet. En undersøkelse fra i fjor viser imidlertid at stadig flere nordmenn sliter med innsovning eller med å sove natten gjennom. På ti år har antallet som har slike problemer økt med over 150.000.

Les mer: Undersøkelse: Økning av søvnvansker blant nordmenn

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus