Meny

Diabetes type 2:

Dette gir opptil 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes

ER DU OVERVEKTIG KAN DU VÆRE I FARESONEN: Er du i faresonen for å utvikle diabetes type 2, bør du starte forebyggingen allerede nå. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sjekk om du er i faresonen for å få diabetes type 2.

Er du i risikosonen?

For å få diagnosen, kan du måle langtidsblodsukkeret ditt hos legen. Det du imidlertid enkelt kan gjøre selv, er å sjekke om du er i risikosonen for å få diabetes type 2.

Diabetesforbundet og Helsedirektoratet har dessuten utformet en test som viser din statistiske risiko for å utvikle diabetes type 2 de neste ti årene.

Link til test


Hvorfor får man diabetes type 2?

Det skyldes nedsatt funksjon av hormonet insulin som spiller en sentral rolle i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen. Ved type 2-diabetes produserer kroppen for lite insulin, eller det behøves større mengder insulin enn det kroppen klarer å lage fordi insulinet virker dårligere (dette fenomenet kalles insulinresistens). Type 2-diabetes debuterer gjerne etter 40-årsalderen, men kan også opptre tidligere.

(Kilde: Norsk Helseinformatikk)


Forebygg diabetes type 2

Vær i bevegelse i minst en halv time, fem ganger i uken.

Grønnsaker, bær og litt frukt er sunt. Det er også fisk, rent kjøtt og mat med mye fiber.

Velg mat- og drikkevarer som inneholder lite sukker, salt og fett.

Bruk mer umettet fett (fett fra fisk og planteoljer) og mindre av den mettede varianten (fett fra kjøtt- og meieriprodukter).

Dersom din kroppsmasseindeks (KMI) er over 25, kan det være gunstig å gå ned fem til syv prosent i vekt.

Stump røyken. Røyking fører til økt fare for hjerte- og karsykdommer.

(Kilde: Diabetesforbundet)

Har noen i familien din diabetes 2, bør du være ekstra på vakt. Heldigvis kan du gjøre veldig mye selv for å holde sykdommen unna og få mange flere år med en frisk kropp.

Overvekt vanligste årsak

En nylig amerikansk undersøkelse publisert i Harvard School of Public Health Magazine viste at 90 prosent av diabetes kan tilskrives fem faktorer: Mangel på mosjon, usunt kosthold, røyking og for mye alkohol. Likevel er overvekt den viktigste årsaken til utvikling av type 2 diabetes.

Å være overvektig gir 20 til 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes enn hos dem som har en sunn vekt. Samme undersøkelse viste også at mange amerikanere går i lang tid med diabetes type 2 uten å ane at de er rammet.

Det samme kan overføres til norske forhold.

Les også: 70 prosent økning i bruk av blodtrykksmedisin blant unge

Uvitende i mange år

Trond G. Jensen er professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø. Ifølge ham viser studier at de fleste gjennomsnittlig har hatt diabetes i åtte til ti år før den oppdages.

– Ved diabetes type 2 er det i denne perioden kanskje ikke blodsukkeret som er det farligste, men at blodtrykket og fettstoffene i blodet, kolesterol og triglyserider, er høye, sier han.

Dette gjør at mange faktisk har hjerte- og karsykdom allerede før de oppdager sin diabetes.

– Uoppdaget høyt blodsukker i mer enn ti år vil imidlertid kunne gi en snikende skade på øyne, nyrer og nervesystem. Dette er dessverre skader som ikke lar seg snu. De er kommet for å bli, forteller professor Jensen.

Les også: – Livsstil har mer å si enn arv

Start forebygging nå!

Han forklarer at de typiske skadene som har å gjøre med forhøyet blodsukker, er skader i øynene, nyrene og nervesystemet. Diabetes er den viktigste årsaken til blindhet, nyresvikt og fotamputasjoner i den vestlige verden.

En annen fare for personene med diabetes type 2 er imidlertid utvikling av hjerte- og karsykdom, som kan gi hjerteinfarkt eller hjerneslag.

– Her er det i første omgang høyt blodtrykk og høye fettstoffer i blodet (kolesterol og triglyserider) som er de viktigste årsakene, kombinert med røyking. I dag utvikler 20–30 prosent av pasientene skader i øyne, nyrer og nervesystem, mens hjerte- og karsykdom fortsatt er vanligst. Omtrent én tredjedel av pasientene utvikler hjerte- og karsykdom over tid, sier Jensen.

– God kontroll av blodsukker, blodtrykk og kolesterol, og røykeslutt, vil kunne forebygge disse komplikasjonene livet ut. Men det gjelder å starte før komplikasjonene har begynt å utvikle seg i det stille.

Les også: – Stå for hjertet og beveg deg for midjen

Sjekk blodsukkeret

– Har du noen i familien med diabetes type 2, er du disponert for å få diabetes selv. Da er det ekstra viktig å passe på at du ikke er overvektig og at du sørger for nok fysisk aktivitet, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Han mener det finnes mange gode kostholdsalternativer for å holde vekten.

– Det å ha et kosthold du trives med og som du klarer å leve med i hverdagen, er det viktigste. Det kan like gjerne være lavkarbo så vel som lavfett-kosthold eller 5:2-dietten, sier han.

Et viktig råd for personer med diabetes er å redusere inntak av karbohydrater og spise mindre av det dårlige fettet. Det betyr mer fett fra planteriket og mindre fra dyr.

Les også: Så mye sukker er det i leskedrikkene

– Om du er arvelig belastet, er det også viktig å følge med på blodsukkeret. Hvis blodsukkeret blir målt høyt hos fastlegen, er det grunn til å sjekke langtidsblodsukkeret. Risikoen for diabetes øker med alder. Allerede fra 30-års alder bør en gå årlig til sjekk hos lege for blodsukkermåling om du har noen i familien med diabetes, sier Allgot.

(Kilder: hsph.harvard.edu, Data from the Nurses’ Health Study, forskning.no, helseinformatikk, diabetes.no, levmeddiabetes.no)

Les også: Dette gjør sukker med kroppen din

De første signalene

I tidlig sykdomsfase er det få eller ingen symptomer på type 2-diabetes.

Symptomene utvikles sakte. De første tegnene kan være:

  • Økt tørste og økt vannlating.
  • Eventuelt økt sult.
  • Vekttap.
  • Tretthet, slapphet og tristhet/depresjon.
  • Hyppige soppinfeksjoner med ledsagende kløe og/eller svie i skrittet – også en økt tendens til urinveisinfeksjoner.

Får du diabetes type 2, fortsetter kroppen å produsere insulin, men produksjonen er ikke god nok, og/eller kroppen klarer ikke å utnytte insulinet godt nok. Da har du såkalt insulinresistens. Insulinets jobb er blant annet å få sukkeret fra blodet og over til cellene rundt om i kroppen. Nå blir noe av dette i stedet værende, og overflødig sukker bygges opp i blodet. Resultatet er høyt blodsukker.

Les også: Urinprøve - dette kan den fortelle deg

Typiske symptomer på høyt blodsukker er tørste og økt vannlating. Nyrene jobber for å få unna overflødig sukker, og det skilles da ut i urinen. I tillegg vil muskler og andre organer tappes for energi når de ikke får nok sukker. Selv om dette kan gjøre deg sulten, vil du kunne oppleve å gå ned i vekt. Forklaringen er at når kroppen ikke klarer å forbrenne nok sukker, vil den i stedet ta i bruk alternativt drivstoff og tære på muskler og fettlag. Etter hvert vil disse forandringene i stoffskiftet påvirke alle kroppsfunksjonene. Når cellene frarøves sukker, kan du føle deg slapp, trett og også trist. Du mister energi – bokstavelig talt.

Andre symptomer kan være uklart syn, sår som gror sakte, eller hyppige infeksjoner.

Å leve med ubehandlet diabetes type 2 og høyt blodsukker over tid, vil ødelegge nerver og små blodkar i øyne, nyrer og hjerte, og det kan øke risikoen for aterosklerose (åreforkalkning) i de store arteriene. Dette kan igjen medføre hjerteinfarkt og slag. Sammen med diabetes type 2 hører gjerne også høyt blodtrykk og forhøyede kolesterolverdier. Det er viktig å få målt, og eventuelt behandlet, dette i tillegg.

(Kilde: diabetes.no)

Les også:

Er fruktose egentlig skadelig?

Derfor må du bli kvitt det farlige fettet

Legg om livsstilen på kun fire uker

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:45 En person omkom i trafikkulykke i Moss02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport
Siste nytt
02:45NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Moss02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus