Kreftceller kommuniserer med friske celler

<p>En fersk studie fra Universitetet i Bergen kan få betydning for framtidig kreftforskning: Hvis man knekker kodene for kreftcellenes språk kan man kanskje også lettere kneble dem - og lage nye og bedre kreftmedisiner, håper forskerne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
En fersk studie fra Universitetet i Bergen kan få betydning for framtidig kreftforskning: Hvis man knekker kodene for kreftcellenes språk kan man kanskje også lettere kneble dem - og lage nye og bedre kreftmedisiner, håper forskerne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forskere ved Universitetet i Bergen har oppdaget at kreftceller kommuniserer med friske celler på måter som hittil ikke har vært kjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har målt overføring av fluoriserende proteiner mellom cellene, melder Universitetet i Bergen. Disse proteinene vandrer fra kreftcellene til de friske cellene. Når det skjer, utløses et svar fra de friske cellene, som sender egne molekyler tilbake til kreftcellene.

Denne formen for kommunikasjon skjer i liten grad mellom kroppens normale celler, fastslås det.

Kommunikasjonen skjer via fysiske forbindelser mellom cellene som kalles membranbruer.

Forskernes håp er at kunnskap om cellenes språk skal gjøre det mulig å «kneble» kreftcellene og utvikle bedre kreftmedisiner. Studien er utført på celler fra livmorhalskreft, brystkreft og beinkreft, noe som kan tyde på at denne forman for kommunikasjon kan være vanlig også innenfor andre kreftformer.

De nye funnene er presentert i det internasjonale forskningstidsskriftet FASEB Journal.

Les også: Kreftforeningen: – Ikke slutt å spise bacon

Personvernpolicy