Nortura tviler på kreftforskning

Å spise hamburgere og andre bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Å spise hamburgere og andre bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen dokumentasjon for at man beskyttes mot kreft ved å fjerne kjøtt fra kosten, mener den norske kjøttgiganten Nortura.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet er en oppfølger til den siste ukas debatt om kjøtt og helse – etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) publiserte en rapport som slår fast at inntak av bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen.

– I de fleste studier rapporteres det at de som spiser mye rødt kjøtt og kjøttprodukter, veier mer, er mindre fysisk aktive, spiser mindre fiber, frukt og grønnsaker enn de som spiser lite kjøtt. De er også oftere røykere og har et høyere alkoholforbruk, skriver Nortura i en pressemelding torsdag.

– Det er derfor en mulighet for at høyt inntak av kjøtt og kjøttprodukter er en indikator på et mindre helsevennlig levesett som til sammen øker risikoen for å få tarmkreft, uten at inntak av rødt kjøtt i seg selv er den direkte årsaken til tarmkreft, heter det videre.

Selskapet – som står bak merkevarer som Prior og Gilde – konkluderer med at det trengs mye mer forskning på området kjøtt og kreft.