Hvordan få myk hud:

Husk dette med en gang du har dusjet

HUSK DETTE: Du bør smøre deg rimelig kjapt etter du har dusjet, men gjør du det raskt nok? Foto: Ane Solstad Sønnesyn
HUSK DETTE: Du bør smøre deg rimelig kjapt etter du har dusjet, men gjør du det raskt nok? Foto: Ane Solstad Sønnesyn

Hvis ikke kan du risikere tørr, irritert, flassete hud og eksem.

Ti tips for myk hud i vinter:

  1. Bruk luftfukter både hjemme og på arbeidsplassen for å kompensere for fuktighetstap i omgivelsene.
  2. Unngå sterke vaskepreparater og også såpe. Bruk milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer.
  3. Bruk lunkent vann, ikke glovarmt – det vil få fuktigheten til å prelle av huden din.
  4. Bruk en fuktighetsspray så ofte som mulig, spesielt om du sitter mye foran PC-skjermer.
  5. Bruk fuktighetskrem, helst en rikere variant, som påføres helst mens huden er fuktig. Se etter barrierekremer som inneholder organisk silikon.
  6. Velg en god leppepomade uten mineraloljer.
  7. Beskytt huden når du er ute, og bruk votter, skjerf og lue for å beskytte huden.
  8. Bruk UV-beskyttelse også om vinteren.
  9. Barbering svekker også hudens barrierefunksjon, så unngå barbering om morgenen før du skal ut i kulda.
  10. Vær nøye når du velger eksfoliant. Finn en som er tilpasset din hud, eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda.


(Kilde: Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific)

Har du hørt om treminuttersregelen?

Den går ut på at du bør smøre deg med fuktighetskrem innen tre minutter etter at du har slått av dusjen.

Faktisk spiller det så stor rolle for huden din at du bør gå tilbake i dusjen og skylle deg en gang til om du ikke rekker det. Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, forklarer hvorfor.

– Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til. Hvis ikke kan du risikere tørr, irritert, flassete hud og eksem, sier hun til Klikk Mote.

Les også: – Lite visste jeg hvilket helvete som ventet

For varmt vann

Ingrid Presttun Eide, som er utdannet hudpleier, og daglig leder og faglærer ved Art Complexion, stemmer i.

– Mange dusjer i for varmt vann og bruker for sterk såpe. Såpen og det varme vannet fjerner fettstoffene i huden vår slik at huden ikke klarer å holde på sin egen fukt. Da hjelper det å smøre seg med bodylotion rett etter at du har skrudd av dusjen, sier hun til Klikk Mote.

Årsaken til viktigheten av treminuttersregelen er logisk.

– Om du smører huden rett etter du har dusjet hjelper du huden å holde på fukten fra vannet. Bodylotion vil fungere som en okklusiv hinne slik at fukten ikke fordamper fra huden, sier Eide.

En fuktig og varm hud er også mer mottagelig for at de pleiende ingrediensene i kremen skal trenge dypere ned i huden.

I tillegg åpnes porene når vi dusjer, og en god fuktighetskrem like etter vannet er slått av vil være med på lukke disse porene igjen. På den måten fordamper ikke fuktigheten like lett fra huden.

– Kort fortalt vil huden absorbere fuktighetskremen lettere når den er fuktig. Det betyr at viktige fuktighetsstoffer fra kremen vil gå ned i huden og hjelpe hudens egen barrierefunksjon, sier Stokke.

– Når huden er helt tørr, vil de fleste fuktighetsstoffene bli liggende på hudoverflaten og ikke kunne gjøre like stor nytte.

Les også: - Jeg barberer meg ikke. Og jeg skammer meg heller ikke

VIKTIG: Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til! Foto: Colourbox.com
VIKTIG: Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til! Foto: Colourbox.com

Nå er det ekstra viktig

Spesielt nå i den kalde årstiden bør du ha ekstra fokus på å ta vare på huden din og opprettholde fuktighet.

– Om vinteren mister huden mye lettere sin naturlige fuktighet. Prosessen kalles gjerne transeepidermalt vanntap (TWL), fordi hudens fuktighet går tapt til de tørrere og kaldere omgivelsene. Slik etterlates huden bokstavelig talt uttørket, stram, flassende og irritert, sier Stokke.

Dette vil gjøre huden mindre fleksibel, og små sprekker i hudbarrieren oppstår lettere.

– Etter et par uker uten rikelig tilføring av fuktighet vil du i et mikroskop kunne se små sprekker i huden. Disse sprekkene vil føre til at fremmede stoffer, for eksempel bakterier, lettere kan trenge inn i huden og forårsake sensitivitet, forteller hudterapeuten.

Tørr vinterhud vil altså skape en vond sirkel. I tillegg til disse sprekkene, vil kontinuerlig ubalanse av hudens fuktighet føre til raskere aldring for huden.

– Bindevevet svekkes samtidig som fibrene kryssbindes og blir tykkere og mindre elastiske. Resultatet blir da at rynker og linjer trer frem i huden, sier Stokke.

Les også: Jonathan (14) tåler ikke hudkontakt

Artikkelen fortsetter etter bildet

IKKE VENT: Venter du med å smøre deg til huden er helt tørr, vil fuktighetskremen ha større vanskeligheter med å trenge inn i huden med sine pleiende stoffer. Foto: Colourbox.com
IKKE VENT: Venter du med å smøre deg til huden er helt tørr, vil fuktighetskremen ha større vanskeligheter med å trenge inn i huden med sine pleiende stoffer. Foto: Colourbox.com

Med rutinen kan du unngå eksem

Ved å ikke smøre deg med bodylotion rett etter dusjen vil huden bli irritert, fordi fjerner du hudens naturlige barrierefunksjon ved bruk av mye såpe og lignende, kan du oppleve at huden blir tørr og flasser.

– Om du har eksem er det ekstra viktig å smøre huden jevnlig for å holde fuktbalansen vedlike. Eksem blusser mye lettere opp ved tørr hud, sier Eide.

Stokke forteller at eksem er et økende problem, og stadig flere nordmenn sliter med eksem i vinterhalvåret.

– Dette skyldes det tørre inneklimaet, og at vinterhuden pakkes inn i varme, tette klær som gnisser mot kroppen.

– En barrierebeskyttende og fuktighetsgivende bodylotion som tas på rett etter dusj eller bad vil forebygge og behandle en tørr og irritert hud, sier hun.

Men husk at skal fuktighetskremen ha en virkning på huden, bør du eksfoliere først.

– Det er helt nødvendig å fjerne avfallsstoffer, forurensing, talg og makeuprester som ligger utenpå. Det vil være helt bortkastet å bruke mye penger på en effektiv fuktighetskrem dersom du ikke renser huden din regelmessig, sier Stokke.

Les også: Ville du ha pusset tennene med svart tannkrem?

I tillegg vil eksfolieringen av huden gjøre det lettere for kremen å bygge opp hudens barrierefunksjon, og den pleiende kremen vil enklere trekke inn i huden.

I tillegg til peeling holder Eide en knapp på bruk av olje.

– Bruk gjerne en god dusjolje og unngå for all del å bruke en for sterk såpe. Jeg er også fan av å bruke noen dråper olje i bodylotionen for ekstra fuktighet, råder hun.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord
Siste nytt
16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus