Hvordan få myk hud:

Husk dette med en gang du har dusjet

HUSK DETTE: Du bør smøre deg rimelig kjapt etter du har dusjet, men gjør du det raskt nok? Foto: Ane Solstad Sønnesyn
HUSK DETTE: Du bør smøre deg rimelig kjapt etter du har dusjet, men gjør du det raskt nok? Foto: Ane Solstad Sønnesyn

Hvis ikke kan du risikere tørr, irritert, flassete hud og eksem.

Ti tips for myk hud i vinter:

  1. Bruk luftfukter både hjemme og på arbeidsplassen for å kompensere for fuktighetstap i omgivelsene.
  2. Unngå sterke vaskepreparater og også såpe. Bruk milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer.
  3. Bruk lunkent vann, ikke glovarmt – det vil få fuktigheten til å prelle av huden din.
  4. Bruk en fuktighetsspray så ofte som mulig, spesielt om du sitter mye foran PC-skjermer.
  5. Bruk fuktighetskrem, helst en rikere variant, som påføres helst mens huden er fuktig. Se etter barrierekremer som inneholder organisk silikon.
  6. Velg en god leppepomade uten mineraloljer.
  7. Beskytt huden når du er ute, og bruk votter, skjerf og lue for å beskytte huden.
  8. Bruk UV-beskyttelse også om vinteren.
  9. Barbering svekker også hudens barrierefunksjon, så unngå barbering om morgenen før du skal ut i kulda.
  10. Vær nøye når du velger eksfoliant. Finn en som er tilpasset din hud, eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda.


(Kilde: Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific)

Har du hørt om treminuttersregelen?

Den går ut på at du bør smøre deg med fuktighetskrem innen tre minutter etter at du har slått av dusjen.

Faktisk spiller det så stor rolle for huden din at du bør gå tilbake i dusjen og skylle deg en gang til om du ikke rekker det. Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, forklarer hvorfor.

– Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til. Hvis ikke kan du risikere tørr, irritert, flassete hud og eksem, sier hun til Klikk Mote.

Les også: – Lite visste jeg hvilket helvete som ventet

For varmt vann

Ingrid Presttun Eide, som er utdannet hudpleier, og daglig leder og faglærer ved Art Complexion, stemmer i.

– Mange dusjer i for varmt vann og bruker for sterk såpe. Såpen og det varme vannet fjerner fettstoffene i huden vår slik at huden ikke klarer å holde på sin egen fukt. Da hjelper det å smøre seg med bodylotion rett etter at du har skrudd av dusjen, sier hun til Klikk Mote.

Årsaken til viktigheten av treminuttersregelen er logisk.

– Om du smører huden rett etter du har dusjet hjelper du huden å holde på fukten fra vannet. Bodylotion vil fungere som en okklusiv hinne slik at fukten ikke fordamper fra huden, sier Eide.

En fuktig og varm hud er også mer mottagelig for at de pleiende ingrediensene i kremen skal trenge dypere ned i huden.

I tillegg åpnes porene når vi dusjer, og en god fuktighetskrem like etter vannet er slått av vil være med på lukke disse porene igjen. På den måten fordamper ikke fuktigheten like lett fra huden.

– Kort fortalt vil huden absorbere fuktighetskremen lettere når den er fuktig. Det betyr at viktige fuktighetsstoffer fra kremen vil gå ned i huden og hjelpe hudens egen barrierefunksjon, sier Stokke.

– Når huden er helt tørr, vil de fleste fuktighetsstoffene bli liggende på hudoverflaten og ikke kunne gjøre like stor nytte.

Les også: - Jeg barberer meg ikke. Og jeg skammer meg heller ikke

VIKTIG: Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til! Foto: Colourbox.com
VIKTIG: Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til! Foto: Colourbox.com

Nå er det ekstra viktig

Spesielt nå i den kalde årstiden bør du ha ekstra fokus på å ta vare på huden din og opprettholde fuktighet.

– Om vinteren mister huden mye lettere sin naturlige fuktighet. Prosessen kalles gjerne transeepidermalt vanntap (TWL), fordi hudens fuktighet går tapt til de tørrere og kaldere omgivelsene. Slik etterlates huden bokstavelig talt uttørket, stram, flassende og irritert, sier Stokke.

Dette vil gjøre huden mindre fleksibel, og små sprekker i hudbarrieren oppstår lettere.

– Etter et par uker uten rikelig tilføring av fuktighet vil du i et mikroskop kunne se små sprekker i huden. Disse sprekkene vil føre til at fremmede stoffer, for eksempel bakterier, lettere kan trenge inn i huden og forårsake sensitivitet, forteller hudterapeuten.

Tørr vinterhud vil altså skape en vond sirkel. I tillegg til disse sprekkene, vil kontinuerlig ubalanse av hudens fuktighet føre til raskere aldring for huden.

– Bindevevet svekkes samtidig som fibrene kryssbindes og blir tykkere og mindre elastiske. Resultatet blir da at rynker og linjer trer frem i huden, sier Stokke.

Les også: Jonathan (14) tåler ikke hudkontakt

Artikkelen fortsetter etter bildet

IKKE VENT: Venter du med å smøre deg til huden er helt tørr, vil fuktighetskremen ha større vanskeligheter med å trenge inn i huden med sine pleiende stoffer. Foto: Colourbox.com
IKKE VENT: Venter du med å smøre deg til huden er helt tørr, vil fuktighetskremen ha større vanskeligheter med å trenge inn i huden med sine pleiende stoffer. Foto: Colourbox.com

Med rutinen kan du unngå eksem

Ved å ikke smøre deg med bodylotion rett etter dusjen vil huden bli irritert, fordi fjerner du hudens naturlige barrierefunksjon ved bruk av mye såpe og lignende, kan du oppleve at huden blir tørr og flasser.

– Om du har eksem er det ekstra viktig å smøre huden jevnlig for å holde fuktbalansen vedlike. Eksem blusser mye lettere opp ved tørr hud, sier Eide.

Stokke forteller at eksem er et økende problem, og stadig flere nordmenn sliter med eksem i vinterhalvåret.

– Dette skyldes det tørre inneklimaet, og at vinterhuden pakkes inn i varme, tette klær som gnisser mot kroppen.

– En barrierebeskyttende og fuktighetsgivende bodylotion som tas på rett etter dusj eller bad vil forebygge og behandle en tørr og irritert hud, sier hun.

Men husk at skal fuktighetskremen ha en virkning på huden, bør du eksfoliere først.

– Det er helt nødvendig å fjerne avfallsstoffer, forurensing, talg og makeuprester som ligger utenpå. Det vil være helt bortkastet å bruke mye penger på en effektiv fuktighetskrem dersom du ikke renser huden din regelmessig, sier Stokke.

Les også: Ville du ha pusset tennene med svart tannkrem?

I tillegg vil eksfolieringen av huden gjøre det lettere for kremen å bygge opp hudens barrierefunksjon, og den pleiende kremen vil enklere trekke inn i huden.

I tillegg til peeling holder Eide en knapp på bruk av olje.

– Bruk gjerne en god dusjolje og unngå for all del å bruke en for sterk såpe. Jeg er også fan av å bruke noen dråper olje i bodylotionen for ekstra fuktighet, råder hun.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:46 Mahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei
Siste nytt
00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:46SportMahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18VerdenPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus