Norsk studie: Røyking øker faren for brystkreft

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tromsø (NTB): Koblingen mellom alkohol og brystkreft er kjent fra før. Nå viser en norsk studie at kvinne som røyker også har økt risiko for å utvikle brystkreft, selv om de ikke drikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tatt for oss et stort nok antall røykere som ikke drikker til at vi kan si at røyking alene også øker risikoen, sier professor Inger Torhild Gram til VG. Hun er professor i forebyggende medisin ved UIT Norges Arktiske Universitet og har ledet en studie som blir publisert torsdag. Sammen med seks andre forskere har hun analysert data fra nesten 85.000 kvinner i de amerikanske statene California og Hawaii mellom 1993 og 2010.

Forskerne fant at kvinner som røyker minst 20 pakker sigaretter årlig, og har gjort det i mer enn fem år før de får sitt første barn, har 35-40 prosent større risiko for brystkreft enn de som ikke røyker.

– Jeg var overrasket over at det var så lik risiko for brystkreft enten man drikker eller ikke. Det ser ut til at effekten av røyking er den samme uansett, sier Gram. Også tidligere har det vært påvist sammenheng mellom brystkreft og røyking, men det har vært for få deltakere som var avholds til å slå fast at alkohol ikke var årsaken til sykdommen.

Gram håper nå Verdens helseorganisasjon oppdaterer sin liste over røykerelaterte sykdommer og inkluderer brystkreft.