– Gen kan gi kvinner økt risiko for hjertesykdom

<p>Tidlig forskning antyder at en versjon av genet BCAR1 kan knyttes til økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Kvinner bør uansett tenke mer på livsstil enn gener og ta grep for å forebygge hjertesykdom, mener forskerne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Tidlig forskning antyder at en versjon av genet BCAR1 kan knyttes til økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Kvinner bør uansett tenke mer på livsstil enn gener og ta grep for å forebygge hjertesykdom, mener forskerne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En internasjonal studie antyder at kvinner med en spesiell variant av et gen er mer utsatt for hjerteinfarkt og slag.

Genet som forskere ved University College London i England har identifisert, som en mulig risikofaktor for hjertesykdom hos kvinner, kalles BCAR1.

Genet er involvert i en rekke prosesser i kroppen som påvirkes av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, skriver British Heart Foundation i en pressemelding.

I studien som onsdag ble publisert i tidsskriftet Circulation: Cardiovascular genetics, fant forskerne at kvinner som hadde en spesiell versjon av dette genet, hadde større risiko for å få hjerteinfarkt og slag. Menn som hadde samme variant av genet, så ikke ut til å ha økt risiko, skriver BBC.

Forskerne understreker at forskningen er på et tidlig stadium og at flere studier er nødvendig for eventuelt å bekrefte funnet. Kvinner bør uansett tenke mer på livsstil enn gener, og ta grep for å forebygge hjertesykdom, mener de.

Les også: Diffuse plager kan være hjertesykdom

Én av tre kvinner

Forskerne tok utgangspunkt i en gruppe gener som tidligere har blitt knyttet til en økt risiko for sykdom i pulsårene (arteriene). De studerte data fra nesten 4000 menn og kvinner fra ulike europeiske land som var fulgt i fem år. De sammenlignet genene deres, tykkelsen på arteriene og så på eventuell pulsåresykdom.

To versjoner av BCAR1 ble undersøkt: AA og GG. Forskerne mener GG-versjonen kan gi økt risiko for hjertesykdom i kombinasjon med naturlig høye østrogennivåer hos kvinner, sammenlignet med AA-versjonen.

Om lag en tredjedel av kvinnene i studien hadde GG-versjonen av BCAR1-genet. Disse fant forskerne at hadde en økt risiko (6,1 prosent) for hjertesykdom i løpet av de fem årene studien undersøkte, sammenlignet med AA-versjonen (2,5 prosent).

Les også: Hjerteinfarkt kan ligne på influensa

– Tenk livsstil, ikke gener

Hovedforfatter av studien, Freya Boardman-Pretty ved University College London, sier til BBC at man lenge har visst at det finnes risikofaktorer for hjertesykdom som er ulike for kvinner og menn.

– Hvis vi kan bekrefte at dette genet er involvert, og forstå nøyaktig hvordan det fører til økt risiko for hjertesykdom hos kvinner, kan det brukes til å utvikle nye medisiner i fremtiden, sier hun til BBC.

Boardman-Pretty legger til at kvinner må tenke på livsstil heller enn gener, og tenke på hva de kan gjøre for å forebygge hjertesykdom. Dette støtter British Heart Foundation (BHF), som har bidratt med finansiering av forskningen.

– Det er viktig at hjertesykdom sees som noe som kan ramme hvem som helst, uavhengig av kjønn og alle bør ta grep for å forhindre slik sykdom. Kvinner kan redusere risikoen for hjertesykdom ved ikke å røyke, trene regelmessig og ha et sunt kosthold, sier doktor Shannon Amoils fra BHF i pressemeldingen.

Les også: – Kutt ned på sukker for å forebygge hjerte- og karsykdom

Personvernpolicy