Trist etter sex

De færreste er klar over at dette skjer med kvinner etter sex

TRIST ETTER SEX: Fem prosent av kvinnene som ble spurt sa at de hadde hatt negative følelser «et par ganger» etter sex de siste fire ukene. Det mener sexolog Elsa Almås er et dramatisk funn.
TRIST ETTER SEX: Fem prosent av kvinnene som ble spurt sa at de hadde hatt negative følelser «et par ganger» etter sex de siste fire ukene. Det mener sexolog Elsa Almås er et dramatisk funn. Foto: Colourbox

Nesten halvparten av kvinner vil oppleve det i løpet av livet.

Har du noen gang følt deg nedfor etter sex?

En ny studie publisert i Journal of Sexual Medicine viser at nesten halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet.

Angst, sinne, tristhet og melankoli er alle eksempler på PCD, eller «post coital dysphoria», som nå er kartlagt.

Studien, som er utført av forskere ved psykologisk fakultet ved Queensland University of Technology, viser at nesten 46 prosent av kvinnene som deltok har opplevd disse symptomene i løpet av livet.

Funnene overrasker ikke sexolog Elsa Almås.

- Enkelte kvinner sier at de blir lei seg eller at de gråter veldig etter sex. Noen sier de får en sterk negativ følelse i seg uten at noe spesielt er galt, sier Almås.

Trist etter sex

Doktor Robert Schweitzer ledet forskningsteamet som har gjennomført den nye undersøkelsen. 195 kvinnelige, heterofile studenter svarte på et spørreskjema der de ble spurt om de hadde opplevd uforklarlig tristhet eller begynt å gråte etter å ha hatt sex (som de har samtykket til).

Robert Schweitzer og hans team ved Queensland University intervjuet 195 heterofile kvinner. Foto: Privat
Robert Schweitzer og hans team ved Queensland University intervjuet 195 heterofile kvinner. Foto: Privat

Fem prosent av kvinnene rapporterte at de hadde hatt slike følelser «et par ganger» de siste fire ukene.

- Det er kanskje det mest dramatiske funnet. Fire uker er lite tid og du rekker ikke ha så mange samleier i løpet av den tiden. Det tyder på at dette absolutt bør forskes mer på, sier sexolog Elsa Almås om studien.

For hvorfor det skjer, vet vi ikke ennå.

- Det er nok flere grunner, sier doktor Robert Schweitzer til Kvinneguiden.

- Ut fra det kvinnene forteller trigges følelsene av orgasmen, men det vet vi ikke helt sikkert ennå. Vår hypotese er at disse følelsene er symptomer på andre psykologiske problemer og vi jobber nå med å finne ut om dette har med intimitet og tilknytning å gjøre.

Blir plutselig trist

De negative følelsene kan dukke opp helt av seg selv. Etter at du har fått orgasme, og sannsynligvis forventer at du skal ha det temmelig greit, kan du plutselig føle deg trist.

En undersøkelse publisert i mai 2015 i tidsskriftet Evolutionary Behavioural Science bekrefter at negative følelser etter sex er vanligere enn tidligere antatt hos nordmenn også.

Schweitzer tror ikke det har så mye å si om du har vært i et fast forhold lenge eller om du har en «one night stand». Slike følelser kan dukke opp uansett.

- Det ser ut til at det er en svak kobling mellom å ha opplevd seksuelt misbruk tidligere og å få slike følelser. Men det kan også skyldes andre mekanismer, og sannsynligvis er det mer komplekst, sier han.

For å finne ut hvem som er i risikosonen, må det forskes mer. Likevel påpeker Almås at studien er et steg i riktig retning for å forstå hvordan vi fungerer i relasjoner.

- Studien føyer seg inn rekken av ny forskning knyttet til kvinnelig lyst og motivasjon. Der vi tidligere tenkte at lyst kun var kroppslig, ser vi nå at kognitive og miljømessige faktorer også spiller en stor rolle.

Mye som påvirker oss

Hun trekker også frem andre undersøkelser som har påvist forskjeller mellom kjønnene. I en studie som New York Times omtalte i 2009 ble kvinner og menn undersøkt i laboratorie mens de ble stimulert med erotisk film.

Sexolog Elsa Almås sier det er mange forskjellige forhold som påvirker følelser knyttet til sex. Foto: Privat
Sexolog Elsa Almås sier det er mange forskjellige forhold som påvirker følelser knyttet til sex. Foto: Privat

Deltakerne skulle beskrive når de følte seg opphisset, samtidig som de var koblet til maskiner som målte blodgjennomstrømning og lubrikasjon.

Her kom det frem at menn var mer koblet til kroppen sin: de følte seg kåte samtidig som fysikken tilsa at de var det.

Hos kvinnene var det ikke like tydelig samsvar. Selv om kroppen deres tilsa at de var kåte, sa de ikke nødvendigvis at de følte seg opphisset selv.

Dette kan også ha en kobling til den nye studien, mener Almås.

- Det er mange forskjellige forhold som påvirker følelser knyttet til sex. Noe er biologisk, noe er psykologisk og noe er kulturelt.

Det er likevel ikke urimelig at menn kan ha emosjonelle reaksjoner på sex, de også, mener hun. Foreløpig er det ikke gjort tilsvarende studier på PCD hos menn.

Men det kommer.

- Det virker som at det skjer like ofte hos menn som hos kvinner, sier Schweitzer.

Må ikke bety at noe er galt

Det å føle seg trist etter sex kan virke rart og uvant.

Almås oppforder til å bruke det som en mulighet til å utforske seg selv og finne ut om dette kan ha noe å gjøre med egen integritet. Spør deg selv om du har gått over en grense, rett og slett.

Enn så lenge er det heller ingen forskning som tilsier at det ligger dyptliggende problemer bak. Det skyldes heller ikke at du har et dårlig sexliv.

- Jeg tenker at det er veldig greit å sette ord på det du opplever. Deretter kan du berolige deg med at dette er en helt normal tilstand, og det behøver ikke å bety at noe er galt.

Vil du lese flere saker om kvinner og helse? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus