Meny

Du kan ha genital herpes uten å vite det

HYPPIG: Genital herpes er en vanlig kjønnsykdom. Opp mot 20 prosent av alle voksne har vært smittet med herpes på kjønnsorganene. Foto: Laurent Hamels
Har du først blitt smittet med genital herpes vil du ha viruset resten av livet. Og du kan være rammet uten at du vet det.

Herpes på kjønnsorgangene er en vanlig infeksjon. Men bare et fåtall av de smittede vet at de er rammet - og at de kan overføre sykdommen til sine partnere.

– Genital herpesinfeksjon er ofte uten symptomer og mange vet derfor ikke at de er smittet med infeksjonen, sier Hilde Kløvstad, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

I enkelte av tilfellene gir imidlertid infeksjonen utbrudd, med små smertefulle blærer og hevelse på kjønnsorganene og svie når man tisser.

Les også: Alt du bør vite om underlivssopp

Oppsøk lege

Du skal alltid gå til lege ved mistanke om genital herpes. Symptomene kan være små og svake, som for eksempel:

Svie eller kløe på kjønnsorganet eller ved endetarmsåpningen

Et lite sår.

Små rifter på forhuden, i skjedeinngangen, ved endetarmåpningen eller i huden mellom kjønnsorgan og endetarmsåpninga

Utflod fra urinrøret og i skjeden.

Kilde: Helse Bergen

– Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også utstrålende smerter, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår på penis, rundt skjedeåpningen eller i huden rundt kjønnsorganet, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

Sårene kan også komme rundt endetarmsåpningen. Blemmene sprekker ganske raskt, og ofte ser du kun sårene. Sårene gjør vanligvis svært vondt, og det kan være svie når du tisser, dersom urinen kommer borti et sår.

– Etter hvert får sårene skorpe. Til slutt gror sårene, og huden blir normal, uten arr. Mange får også plager som feber, hodepine og sykdomsfølelse den første gangen de har herpes.

Om lag halvparten av dem som har hatt disse symptomene, vil få nye herpesutbrudd senere.

– Primær genital herpesinfeksjon varer vanligvis to til fire uker, mens senere herpesutbrudd har ofte kortere varighet og et mildere sykdomsbilde, sier Kløvstad.

Les også: De vanligste feriesykdommene nordmenn får i utlandet

Smitter mest under utbrudd

Genital herpes smitter gjennom direkte slimhinnekontakt ved seksuell kontakt. Man er mest smittsom mens man har utbrudd av infeksjonen og dagene etter, men viruset kan også smitte mellom herpesutbrudd.

– For å få herpes må du først ha blitt smittet med et virus som kalles herpes simplex virus (eller HSV). Det finnes to varianter av viruset, som kan smitte til underlivet (HSV-1 og HSV-2). Dette kalles kjønnsherpes eller genital herpes. Virusene kan også smittes til munnen, og viruset kan da gi typiske «forkjølelsessår», sier Marius Johansen.

Fordi viruset kan smitte gjennom spytt, blir mange smittet som barn ved at de deler mat og drikke med foreldrene.

– Genital herpes er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene. Viruset smitter ved samleie, munnsex eller analsex. Kondom beskytter til en viss grad, men ved for eksempel samleie vil det allikevel være kontakt hud mot hud, selv om du bruker kondom, sier Johansen.

Les også: Disse kjønnssykdommene smitter ved oralsex

Start kjapt med tabletter

Infeksjonen gir livslang bærertilstand. Det finnes behandling som kan lindre plagene, men altså aldri fjerne viruset for godt.

– Ved første utbrudd anbefaler jeg å oppsøke lege og få utskrevet tabletter. Det er viktig å starte med disse så fort som mulig. Tablettene hemmer viruset og det går raskere i hvilefase, sier Johansen, som anbefaler alle som har hatt herpesutbrudd å ha slike tabeletter tilgjengelig i tilfelle tilbakefall.

– Ofte kan du merke kløe og prikkende følelse i huden før sårene kommer. Hvis du starter tidlig nok med tablettene kan du hindre at det danner seg sår.

Hvis sårene er veldig smertefulle kan du også kjøpe bedøvende salve reseptfritt på apoteket.

– Siden viruset gir livslang bærertilstand alle som vet de er rammet informere nye partnere om sin herpesinfeksjon, mener Kløvstad.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus