Medisinske fremskritt:

Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

<p>BEDRE BEHANDLING: Nå har behandlingen blitt så god at man nesten glemmer at astma er en alvorlig kronisk lungesykdom, og at denne sykdommen rammer stadig flere, sier Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
BEDRE BEHANDLING: Nå har behandlingen blitt så god at man nesten glemmer at astma er en alvorlig kronisk lungesykdom, og at denne sykdommen rammer stadig flere, sier Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Astma ble lenge ansett som en psykosomatisk tilstand, utløst av stress, og populær behandling var kaffe og urtesigaretter. – Vi har kommet langt, men må finne ut hvorfor stadig flere rammes, mener LHL og NAAF.

Mer om astma

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene.

Astma kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig morgen.

Mellom episoder med forverring kan pusten være normal.

Forekomsten av astma øker i Norge og andre vestlige land. Hvorfor er noe usikkert, men man regner med at det henger sammen med miljø og livsstil.

Man er derimot usikker på hvilke miljøfaktorer som har størst betydning for utvikling av nye sykdomstilfeller.

Hos personer som allerede har utviklet astma, er det en rekke miljøfaktorer som kan forverre tilstanden.

Antallet rapporterte astmatilfeller har økt spesielt hos barn de siste 20-30 årene.

25 prosent av barna i Norge har, eller har hatt, astma innen fylte 16 år. Til sammenligning har rundt 8 prosent av den voksne befolkningen i Norge astma.

Astma kan forverres i pollensesongen. Ubehandlet pollenallergi øker sjansene for å pådra seg astma.

Har du hatt astma som barn, kan det øke sjansen betraktelig for kols i voksen alder, særlig om du røyker.

Astma har vært kjent fra oldtiden, men er i dag blitt en folkesykdom som rammer flest i vestlige deler av verden.

I forbindelse med markering av 90-årsjubileet til det medisinske tidsskriftet Postgraduate Medical Journal, har professor Peter Barns, ved National Heart and Lung Institute, Imperial College London, laget en gjennomgang av astmabehandlingens historie.

Fra urtesigaretter til steroider

Her kommer det frem at astma først ble behandlet med urteekstrakter, blant annet fra snelleplanter, piggeple og belladonnaurt, som asmatikere kunne røyke som en slags sigarett, skriver Postgraduate Medical Journal i en pressemelding.

Innen 1850 var sterk, svart kaffe anbefalt for å behandle astmasymptomer.

– Bakgrunnen for at man brukte kaffe som behandling, er at koffein utvider luftveiene og blodårene, og problemet ved astma er at luftveiene blir trange og det blir vanskelig å få lufta ut og inn. Koffein hjalp ved at luftrørene åpnet seg, forklarer helsefagsjef Helle Grøttum i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke til ABC Nyheter.

Deretter ble binyreekstrakter brukt til å åpne luftrørene, og innen begynnelsen av 1920 fant man ut at et stoff som finnes naturlig i te, var like effektivt.

Også steroider, som skulle bli den neste viktige innen astmabehandling, var binyrene opphav til. Binyrene produserer stereoidhormonet kortisol, som ligner det syntetiske stoffet kortison.

– Etter hvert fikk man steroidbehandling. Pasientene fikk kortison i form av tabletter og sprøyter. Det hjalp ved at det åpnet de trange luftveiene og dempet betennelsen i lungene. Men behandlingen hadde veldig mye bivirkninger, sier Grøttum.

Les også: – Mer fiber i kosten kan gi mindre astmaplager

Gjennombrudd på 1980-tallet

Dette ble bedre da man fikk kortison som inhalasjonsmedisin. Når man pustet den inn, ga ikke behandlingen så mye bivirkninger på resten av kroppen, forklarer helsefagsjefen.

Helt frem til 1980-tallet, da man skjønte at kronisk betennelse var en viktig faktor, ble astma ansett som en psykosomatisk sykdom, som ble utløst av stress.

– Deretter har det kommet medisiner som man ikke trenger å ta så ofte, og som både virker ved at de åpner luftveiene og virker forebyggende. Mens man før måtte ta to forskjellige medisiner hver tredje eller fjerde time, kan man ta én medisin som gjør begge deler, en til to ganger om dagen. De er både lettere å ta, har færre bivirkninger og lenger virkning.

– Må finne måter å bremse utviklingen

– Astmabehandlingen har en lang og interessant historie. Fra psykosomatisk tilstand behandlet med te og kaffe, til anerkjent kronisk lungesykdom, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund til ABC Nyheter.

Selv om den medisinske utviklingen har ført til at behandlingen har gjort det mye lettere å leve med astma, er det viktig å huske på at det er en alvorlig sykdom, mener Gleditsch.

– Medisineringen er blitt så god at man nesten glemmer at astma er en alvorlig kronisk lungesykdom, og at denne sykdommen rammer stadig flere.

– 25 prosent av barna i Norge får astma innen de går ut av skolen. Det er svært alvorlig, og vi må fortsette forskningen for å finne nye måter å bremse denne uheldige økningen på, sier han.

Les også: Gir bruk av paracetamol økt risiko for astma?

– Jakter på årsaken

For å kunne bremse utviklingen, må man finne ut hvorfor stadig flere får astma. Dette er et viktig felt inne astmaforskningen i dag, forklarer Grøttum.

– Nå er man veldig på jakt etter årsakssammenhenger til at astmaforekomsten øker. Man ser blant annet på forurensing som en faktor. At vi er mye inne og lite utendørs, er en annen faktor man ser på. Unger i dag er inne 90 prosent av tiden, sier hun og fortsetter:

– Og hvordan påvirker andre livsstilsfaktorer, som bruk av paracetamol og antibiotika, prosessering av matvarer og bruk av hverdagskjemikalier i alt fra rengjøring til maling til klær og møbler, helsa vår?

– Det man vet er at forekomsten av astma er mye høyere i vestlige land enn ikke-vestlige land. Derfor ser man på disse parameterne.

– Men man har ikke kommet til noen sikre konklusjoner?

– Det forskes stadig på dette, men man har ikke funnet en årsak som er svaret på alt. Det er drømmen at man skal finne én årsak, så fjerner man den og løser problemet. Så enkelt er det ikke, svarer Grøttum.

Les også: Hurtigmat knyttes til astma hos barn

– Kunne bare stå i mål

Også når det gjelder livsstil og astma har det skjedd mye de siste tiårene, fordi man har fått økt kunnskap om hvordan astma virker i kroppen.

– Frem til 1970-1980-tallet trodde man at folk med astma måtte ta det med ro og ikke drive med idrett. I beste fall kunne de stå i mål på fotballaget. Men nå vet vi at fysisk aktivitet er bra. Hvis du er i god fysisk form så tåler du mer, sier Grøttum.

Hun legger til at man må ta noen forholdsregler, som for eksempel å sørge for å varme opp godt og kanskje ta medisiner før aktivitet, eller unngå å trene eller være aktiv ute når det er mye pollen i sesongen eller veldig kaldt.

– Man har kommet langt, fra å ha astmasigaretter som behandling, til at man vet sikkert at røykestopp eller det ikke å røyke er et av de viktigste tiltakene mot astmaplager, sier helsefagsjefen.

Les også: – Fedme, angst og depresjon øker risikoen for astma

– Tilrettelegger for best mulig liv

Hun sier at for alle kroniske sykdommer, enten det er astma, allergi eller hjerte- og lungesykdommer, så er LHL som pasientorganisasjon, opptatt av hvordan man kan leve med sykdommen.

– Det handler om å tilrettelegge så du kan leve best mulig, gjennom kosthold, fysisk aktivitet og ved å fjerne utløsende faktorer, som for eksempel dyrehår, hvis det er mulig.

To viktige områder er godt inneklima på skoler og i barnehager og at man må få ned luftforurensning i byene, forklarer hun.

– Dette er faktorer som er helseskadelige for alle, men de med astma, allergi, lunge- og hjertesykdom er de som blir syke først. Det betyr altså ikke at dårlig inneklima og uteluft er noe bedre for andre, men vi tåler mer før vi blir syke, sier helsefagsjef Helle Grøttum i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke til ABC Nyheter.

Les også: Katter kan gi økt risiko for astma

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Mer ekstremvær rammer Australia08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Frp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene
Siste nytt
10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenMer ekstremvær rammer Australia08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkFrp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus