Meny

Medisinske fremskritt:

Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

BEDRE BEHANDLING: Nå har behandlingen blitt så god at man nesten glemmer at astma er en alvorlig kronisk lungesykdom, og at denne sykdommen rammer stadig flere, sier Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Astma ble lenge ansett som en psykosomatisk tilstand, utløst av stress, og populær behandling var kaffe og urtesigaretter. – Vi har kommet langt, men må finne ut hvorfor stadig flere rammes, mener LHL og NAAF.

Mer om astma

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene.

Astma kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig morgen.

Mellom episoder med forverring kan pusten være normal.

Forekomsten av astma øker i Norge og andre vestlige land. Hvorfor er noe usikkert, men man regner med at det henger sammen med miljø og livsstil.

Man er derimot usikker på hvilke miljøfaktorer som har størst betydning for utvikling av nye sykdomstilfeller.

Hos personer som allerede har utviklet astma, er det en rekke miljøfaktorer som kan forverre tilstanden.

Antallet rapporterte astmatilfeller har økt spesielt hos barn de siste 20-30 årene.

25 prosent av barna i Norge har, eller har hatt, astma innen fylte 16 år. Til sammenligning har rundt 8 prosent av den voksne befolkningen i Norge astma.

Astma kan forverres i pollensesongen. Ubehandlet pollenallergi øker sjansene for å pådra seg astma.

Har du hatt astma som barn, kan det øke sjansen betraktelig for kols i voksen alder, særlig om du røyker.

Astma har vært kjent fra oldtiden, men er i dag blitt en folkesykdom som rammer flest i vestlige deler av verden.

I forbindelse med markering av 90-årsjubileet til det medisinske tidsskriftet Postgraduate Medical Journal, har professor Peter Barns, ved National Heart and Lung Institute, Imperial College London, laget en gjennomgang av astmabehandlingens historie.

Fra urtesigaretter til steroider

Her kommer det frem at astma først ble behandlet med urteekstrakter, blant annet fra snelleplanter, piggeple og belladonnaurt, som asmatikere kunne røyke som en slags sigarett, skriver Postgraduate Medical Journal i en pressemelding.

Innen 1850 var sterk, svart kaffe anbefalt for å behandle astmasymptomer.

– Bakgrunnen for at man brukte kaffe som behandling, er at koffein utvider luftveiene og blodårene, og problemet ved astma er at luftveiene blir trange og det blir vanskelig å få lufta ut og inn. Koffein hjalp ved at luftrørene åpnet seg, forklarer helsefagsjef Helle Grøttum i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke til ABC Nyheter.

Deretter ble binyreekstrakter brukt til å åpne luftrørene, og innen begynnelsen av 1920 fant man ut at et stoff som finnes naturlig i te, var like effektivt.

Også steroider, som skulle bli den neste viktige innen astmabehandling, var binyrene opphav til. Binyrene produserer stereoidhormonet kortisol, som ligner det syntetiske stoffet kortison.

– Etter hvert fikk man steroidbehandling. Pasientene fikk kortison i form av tabletter og sprøyter. Det hjalp ved at det åpnet de trange luftveiene og dempet betennelsen i lungene. Men behandlingen hadde veldig mye bivirkninger, sier Grøttum.

Les også: – Mer fiber i kosten kan gi mindre astmaplager

Gjennombrudd på 1980-tallet

Dette ble bedre da man fikk kortison som inhalasjonsmedisin. Når man pustet den inn, ga ikke behandlingen så mye bivirkninger på resten av kroppen, forklarer helsefagsjefen.

Helt frem til 1980-tallet, da man skjønte at kronisk betennelse var en viktig faktor, ble astma ansett som en psykosomatisk sykdom, som ble utløst av stress.

– Deretter har det kommet medisiner som man ikke trenger å ta så ofte, og som både virker ved at de åpner luftveiene og virker forebyggende. Mens man før måtte ta to forskjellige medisiner hver tredje eller fjerde time, kan man ta én medisin som gjør begge deler, en til to ganger om dagen. De er både lettere å ta, har færre bivirkninger og lenger virkning.

– Må finne måter å bremse utviklingen

– Astmabehandlingen har en lang og interessant historie. Fra psykosomatisk tilstand behandlet med te og kaffe, til anerkjent kronisk lungesykdom, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund til ABC Nyheter.

Selv om den medisinske utviklingen har ført til at behandlingen har gjort det mye lettere å leve med astma, er det viktig å huske på at det er en alvorlig sykdom, mener Gleditsch.

– Medisineringen er blitt så god at man nesten glemmer at astma er en alvorlig kronisk lungesykdom, og at denne sykdommen rammer stadig flere.

– 25 prosent av barna i Norge får astma innen de går ut av skolen. Det er svært alvorlig, og vi må fortsette forskningen for å finne nye måter å bremse denne uheldige økningen på, sier han.

Les også: Gir bruk av paracetamol økt risiko for astma?

– Jakter på årsaken

For å kunne bremse utviklingen, må man finne ut hvorfor stadig flere får astma. Dette er et viktig felt inne astmaforskningen i dag, forklarer Grøttum.

– Nå er man veldig på jakt etter årsakssammenhenger til at astmaforekomsten øker. Man ser blant annet på forurensing som en faktor. At vi er mye inne og lite utendørs, er en annen faktor man ser på. Unger i dag er inne 90 prosent av tiden, sier hun og fortsetter:

– Og hvordan påvirker andre livsstilsfaktorer, som bruk av paracetamol og antibiotika, prosessering av matvarer og bruk av hverdagskjemikalier i alt fra rengjøring til maling til klær og møbler, helsa vår?

– Det man vet er at forekomsten av astma er mye høyere i vestlige land enn ikke-vestlige land. Derfor ser man på disse parameterne.

– Men man har ikke kommet til noen sikre konklusjoner?

– Det forskes stadig på dette, men man har ikke funnet en årsak som er svaret på alt. Det er drømmen at man skal finne én årsak, så fjerner man den og løser problemet. Så enkelt er det ikke, svarer Grøttum.

Les også: Hurtigmat knyttes til astma hos barn

– Kunne bare stå i mål

Også når det gjelder livsstil og astma har det skjedd mye de siste tiårene, fordi man har fått økt kunnskap om hvordan astma virker i kroppen.

– Frem til 1970-1980-tallet trodde man at folk med astma måtte ta det med ro og ikke drive med idrett. I beste fall kunne de stå i mål på fotballaget. Men nå vet vi at fysisk aktivitet er bra. Hvis du er i god fysisk form så tåler du mer, sier Grøttum.

Hun legger til at man må ta noen forholdsregler, som for eksempel å sørge for å varme opp godt og kanskje ta medisiner før aktivitet, eller unngå å trene eller være aktiv ute når det er mye pollen i sesongen eller veldig kaldt.

– Man har kommet langt, fra å ha astmasigaretter som behandling, til at man vet sikkert at røykestopp eller det ikke å røyke er et av de viktigste tiltakene mot astmaplager, sier helsefagsjefen.

Les også: – Fedme, angst og depresjon øker risikoen for astma

– Tilrettelegger for best mulig liv

Hun sier at for alle kroniske sykdommer, enten det er astma, allergi eller hjerte- og lungesykdommer, så er LHL som pasientorganisasjon, opptatt av hvordan man kan leve med sykdommen.

– Det handler om å tilrettelegge så du kan leve best mulig, gjennom kosthold, fysisk aktivitet og ved å fjerne utløsende faktorer, som for eksempel dyrehår, hvis det er mulig.

To viktige områder er godt inneklima på skoler og i barnehager og at man må få ned luftforurensning i byene, forklarer hun.

– Dette er faktorer som er helseskadelige for alle, men de med astma, allergi, lunge- og hjertesykdom er de som blir syke først. Det betyr altså ikke at dårlig inneklima og uteluft er noe bedre for andre, men vi tåler mer før vi blir syke, sier helsefagsjef Helle Grøttum i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke til ABC Nyheter.

Les også: Katter kan gi økt risiko for astma

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen
Siste nytt
17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus