Meny

Dette gjør sukker med kroppen din

Én måned uten sukker ble tøffere enn ventet for Sacha. Se video!
Sacha gikk én måned uten sukker, E-stoffer, konserveringsmidler og alkohol.

Nederlenderne i Lifehunters TV har tidligere gjennomført flere sosiale eksperimenter på bekostning av andre, men nå har de funnet frem en litt mer seriøs side og gjort et skikkelig helseeksperiment.

Se hvordan det gikk i videoen øverst i artikkelen.

Sacha Harland gikk én måned uten sukker, E-stoffer, konserveringsmidler og alkohol. Det vil si at alt han spiste og drakk var grønnsaker, rent kjøtt og mye vann og jus.

Se også: Mat­kri­ti­ker om McDo­nald's-burger: - Som eksklusiv vin!

Normal mann i 20-årene

Før Sacha begynte gikk han til en idrettslege for å teste kroppen.

– Nå skal jeg ta blodtrykket ditt, ta en EKG, flere blodprøver og teste formen din med en utholdenhetstest, forklarer Jessica Gal mens Sacha puster og peser på en sykkel.

Utgangspunktet til Sacha er en vanlig mann i 20-årene i ganske god form, men med et noe høyt kolestrolnivå. Derfor er det en spent nederlender som begynner den første dagen uten sukker.

– Jeg lurer på om jeg kommer å merke noen forskjell i det hele tatt, undrer han i det han knasker i seg første bolle med salat.

Les også: Urinprøve - dette kan den fortelle deg

Tung start

Å kutte ut sukker så brått som Sacha gjorde merkes godt på kroppen. De første ukene ble så tøffe for nederlenderen at han oppsøkte en ernæringsfysiolog for å forsikre seg om at kroppen responderte riktig.

– Det som skjer nå er at sukkeret du har igjen i kroppen krever de vitaminene du har, og det gjør det trøtt og grinete, forklarer Marlou Bosma, før hun forsikrer Sacha om at alt blir bedre når alt sukkeret har forlatt kroppen.

I løpet av én måned kommer det mange situasjoner der det er vanskelig å få tak i mat som passer inn i dette eksperimentet, som for eksempel på kino. Der kjæresten kjøper popcorn, øl og godteri, må Sacha nøye seg med en flaske vann.

Det hjelper ikke at sukkermangelen gjør ham så grinete.

Sjekk disse tallene: Så mye sukker er det i leskedrikkene

Plutselig og overraskende vending

Morgenen på dag 25 våkner Sacha og føler seg mer uthvilt enn noen gang.

– Dette er den første morgenen hvor jeg ikke har hatt lyst på noe søtt til frokost.

Det tok sin tid, men nå merker Sacha at eksperimentet har fungert. Han har mer energi til overs og spiser sunt uten å grine på nesa.

Tilbake hos idrettslegen er han svært spent på resultatene, og de er svært positive. Fire kilo er vekk, blodsukkeret har sunket, blodtrykket er mye lavere og kolestrolnivået har sunket med åtte prosent.

– Oi, jeg trodde ikke det skulle være så stor forskjell etter bare én måned, utbryter Sacha, men den største forskjellen merker han nok på eget energinivå.

Men kommer han til å fortsette den strenge dietten?

– Nei, ikke på den samme måten. Nå har jeg fått muligheten til å starte friskt og kommer til å spise sunt, men samtidig kose meg med en sjokolade eller en øl nå og da, smiler han.

Les også: – Det finnes ingen kur for bakrus

Hvordan spise sunt?

Ifølge ernæringsfysiologen nederlenderne har snakket med er det ganske lett å holde seg til et sunt kosthold.

– Det er bare viktig å vite hva man bør spise mye av og hva man bør unngå, sier Bosma.

Hun ramser opp grønnsaker, frukt, fiberrikt brød og ikke minst umettet fett som matvarene du bør variere mellom.

– Mange tror det er farlig å spise fett når man skal spise sunt, men umettet fett er viktig for hjertet. Så det er bare å spise olivenolje, fet fisk og nøtter, men hold deg unna altfor mye alkohol.

Se også: Slik blir bacon sunt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus