Fem ting du kan gjøre for å slippe unna influensaen

INFLUENSA: Når du får influensa, må du regne med å bli slått helt ut noen dager. Illustrasjonsfoto: Colourbox
INFLUENSA: Når du får influensa, må du regne med å bli slått helt ut noen dager. Illustrasjonsfoto: Colourbox

I gjennomsnitt får hver av oss en skikkelig influensa hvert 10-20 år.

Fakta om influensa

Influensavaksine anbefales

Alle fra og med 65 år

Beboere i omsorgsbolig og på sykehjem

Gravide etter 12. svangerskapsuke samt gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko

Helsepersonell som har pasientkontakt

Barn og voksne som har

Diabetes mellitus type 1 og type 2

Kroniske luftveissykdommer

Kronisk hjerte- og karsykdom

Kronisk nyresvikt
Kronisk leversvikt

Kronisk nevrologisk sykdom eller skade

Nedsatt infeksjonsforsvar

Betydelig fedme (BMI over 40)

Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

Kilde: FHI

Dette kan gjøres for å unngå smitte

Bruk papirlommetørkle når du hoster eller nyser

Vask hendene etter at du har hostet eller nyst

Host eller nys i albuen dersom du ikke har papirlommetørkle

Ikke omgi deg med andre personer hvis du selv er smittet

Ta spesielt hensyn til personer som er ekstra sårbare for influensa

Kilde: FHI

Symptomer på influensa

Hodepine

Muskelsmerter

Feber

Leddsmerter

Utmattetethet

Tørrhoste

Kilde: Overlege Sveinung Sørbye

- Det er umulig å forutse hvordan neste sesong med influensa blir. Vi vet bare hvordan tidligere sesonger har vært, og generelt vil gjerne en mild sesong etterfølges av en hardere influensa, sier overlege Sveinung Sørbye ved klinisk patologi, Universitetssykeshuset i Nord-Norge.

Sist sesong var ifølge Sørbye middels hard og varte lenge, så det er vanskelig å vite om sesongen vi har i vente blir hardere eller mildere.

Seks til åtte uker

Det å spå når sesongen kommer er heller ikke mulig.

- I de fleste foregående sesongene har man imidlertid sett at antallet influensasyke begynner å stige en gang mellom midten av november og jul, sier Karine Nordstrand.

Hun er lege ved Avdeling for infeksjonsovervåkning i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

De fleste utbruddene varer ifølge Nordstrand rundt seks til åtte uker, men noen ganger tar det lengre tid før man ser slutten på sesongen.

Store variasjoner

- Vi har altså heller ikke grunnlag for å si noe om hvor kraftig influensasesongen blir i år verken med tanke på alvorlighetsgrad av sykdommen eller hvor mange som blir syke. Dette avhenger blant annet av hvilken type eller hvilke typer influensavirus som vil dominere den kommende sesongen, sier Nordstrand.

Dette varierer fra år til år.

I tillegg kommer dette an på graden av allerede eksisterende beskyttelse i befolkningen mot det aktuelle viruset.

- Andre faktorer som har betydning er vaksinasjonsdekning samt sykdomsfremkallende egenskaper til selve viruset, sier Nordstrand.

Ukentlige rapporter

For at vi skal ha best mulig oversikt over influensasesongen, overvåker Folkehelseinstituttet forekomsten av influensavirus i Norge året rundt.

- I uke 41 starter også publikasjonen av ukesrapporter om influensaforekomsten på www.fhi.no, og denne rapporteringen foregår helt frem til uke 20, sier hun.

Hun legger til at man ikke kan spå når årets sesong når sin topp.

Dette varierer nemlig også fra år til år.

- Mens 2012-13-sesongen nådde toppen allerede rundt nyttår, kom toppen i fjorårets sesong så sent som i månedsskiftet februar mars, sier hun.

Hver vinter

At influensaen dukker opp mer eller mindre til samme tid hvert år, er trolig ikke tilfeldig.

- Hvert år ser man en økning i influensaforekomsten i løpet av vintersesongen, og dette gjelder både på den nordlige og sørlige halvkule. Dette har vært forsøkt forklart ut fra klimahypoteser, og hvor kjølig og tørr luften har vært, har blitt betraktet som hoveddrivkrefter bak de observerte sesongsvingningene, sier hun.

Vi vet at virus trives bedre i kald luft, og samtidig kan tørr luft føre til at slimhinnene våre blir mer mottagelige for infeksjoner.

- I tillegg er man tettere på hverandre om vinteren, noe som kan medføre økt smitte mellom folk. Noen fullgod forklaring på de regelmessige svingningene har vi likevel ikke, ettersom de også observerer sesongsvingninger i tropiske strøk, sier Nordstrand.

Vi blir sjelden syke

Heldigvis rammes vi ikke så ofte.

Vanligvis vil du kun registre at sesongen er her, men slippe unna sykdommen selv, og var du syk i fjor, er sjansene for at du holder deg frisk i år enda større.

- Årlig blir fem-til prosent av alle nordmenn syke av influensa, og en gjennomgått influensa reduserer risikoen for sykdom påfølgende år dersom nye influensavirus ligner på de gamle, sier Sørbye.

I gjennomsnitt får hver av oss en skikkelig influensa hvert 10-20 år.

- Men det er nok mange som gjennomgår en kraftig forkjølelse som tror de har hatt influensa. Det er også en del som gjennomgår influensa uten symptomer, så tallene er usikre, sier han.

Høy sykdomsfølelse

Får du influensa, må du regne med at allmenntilstanden blir såpass redusert at du foretrekker å holde sengen.

- Sykdommen varer typisk i en uke, gir høy feber og smerter i muskler og ledd, sier han.

Influensa har noen fellestrekk med forkjølelse , som for eksempel hoste , men ved forkjølelse er det vanligere å være snørrete, tett i nesen eller sår i halsen.

- Influensaen kommer gjerne brått og er verre og mer langvarig enn forkjølelse. Den har mer intense symptomer som feber , muskelsmerter , leddsmerter, hodepine, utmattethet og tørrhoste. Sykdommen gir vanligvis høy sykdomsfølelse i nærmere en uke, og deretter trenger man ytterligere en uke på å komme til hektene igjen, sier Sørbye.

Noen bør vaksineres

Med influensasesongen kommer også influensavaksinen, og selv om vaksinen ikke treffer like bra hvert år, er den viktig beskyttelse for dem som er i risikogruppen.

Her i landet anbefales omtrent 900 000 personer å ta den nøye sammensatte vaksinen.

- På den nordlige halvkulen rammer influensa bare i måneder som har bokstaven R i navnet, men på den sørlige halvkulen har de jo vinter når vi har sommer. Hvilke virus som inngår i influensavaksinen for 2015-16 ble derfor bestemt av hvilke virus som dominerte influensasesongen på den sørlige halvkule, sier Sørbye.

Ikke skadelig

- Vaksine anbefales dem som har økt risiko for alvorlig sykdom og død ved influensainfeksjon. Dette gjelder blant annet alle fra og med fylte 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide etter 12. svangerskapsuke og barn og voksne med kroniske sykdommer, sier Nordstrand.

Det betyr blant annet personer med diabetes , kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom , nevrologiske sykdommer og nedsatt immunforsvar.

- Folkehelseinstituttet anbefaler også vaksinasjon til helsepersonell og visse andre grupper, men da primært for å beskytte andre, sier hun.

Det er ikke skadelig for unge, friske mennesker å ta vaksinen, så man kan derfor vurdere vaksine dersom man lever tett innpå eller jobber sammen med mennesker i risikogruppene.

Les også:

- Jeg ønsket meg bare én ting; utlagt tarm

- Du skal kunne forvente at legen din ønsker å finne ut hva det feiler deg

Gentester kan redde liv - men vil du egentlig vite?

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:10 VM-bytte for Norge: Gigstad Fauske ut, Breistøl inn05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57 Vanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27 Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10 Mann siktet for drap i Kristiansand08:06 Nytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31 Sesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03 Norge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31 Starter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand
Siste nytt
05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:10SportVM-bytte for Norge: Gigstad Fauske ut, Breistøl inn05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06NorgeNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12NorgeVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03VerdenTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57NorgeVanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27PengerSp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10NorgeMann siktet for drap i Kristiansand08:06SportNytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31NorgeSesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03PolitikkNorge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31VerdenStarter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus