Fem ting du kan gjøre for å slippe unna influensaen

INFLUENSA: Når du får influensa, må du regne med å bli slått helt ut noen dager. Illustrasjonsfoto: Colourbox
INFLUENSA: Når du får influensa, må du regne med å bli slått helt ut noen dager. Illustrasjonsfoto: Colourbox

I gjennomsnitt får hver av oss en skikkelig influensa hvert 10-20 år.

Fakta om influensa

Influensavaksine anbefales

Alle fra og med 65 år

Beboere i omsorgsbolig og på sykehjem

Gravide etter 12. svangerskapsuke samt gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko

Helsepersonell som har pasientkontakt

Barn og voksne som har

Diabetes mellitus type 1 og type 2

Kroniske luftveissykdommer

Kronisk hjerte- og karsykdom

Kronisk nyresvikt
Kronisk leversvikt

Kronisk nevrologisk sykdom eller skade

Nedsatt infeksjonsforsvar

Betydelig fedme (BMI over 40)

Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

Kilde: FHI

Dette kan gjøres for å unngå smitte

Bruk papirlommetørkle når du hoster eller nyser

Vask hendene etter at du har hostet eller nyst

Host eller nys i albuen dersom du ikke har papirlommetørkle

Ikke omgi deg med andre personer hvis du selv er smittet

Ta spesielt hensyn til personer som er ekstra sårbare for influensa

Kilde: FHI

Symptomer på influensa

Hodepine

Muskelsmerter

Feber

Leddsmerter

Utmattetethet

Tørrhoste

Kilde: Overlege Sveinung Sørbye

- Det er umulig å forutse hvordan neste sesong med influensa blir. Vi vet bare hvordan tidligere sesonger har vært, og generelt vil gjerne en mild sesong etterfølges av en hardere influensa, sier overlege Sveinung Sørbye ved klinisk patologi, Universitetssykeshuset i Nord-Norge.

Sist sesong var ifølge Sørbye middels hard og varte lenge, så det er vanskelig å vite om sesongen vi har i vente blir hardere eller mildere.

Seks til åtte uker

Det å spå når sesongen kommer er heller ikke mulig.

- I de fleste foregående sesongene har man imidlertid sett at antallet influensasyke begynner å stige en gang mellom midten av november og jul, sier Karine Nordstrand.

Hun er lege ved Avdeling for infeksjonsovervåkning i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

De fleste utbruddene varer ifølge Nordstrand rundt seks til åtte uker, men noen ganger tar det lengre tid før man ser slutten på sesongen.

Store variasjoner

- Vi har altså heller ikke grunnlag for å si noe om hvor kraftig influensasesongen blir i år verken med tanke på alvorlighetsgrad av sykdommen eller hvor mange som blir syke. Dette avhenger blant annet av hvilken type eller hvilke typer influensavirus som vil dominere den kommende sesongen, sier Nordstrand.

Dette varierer fra år til år.

I tillegg kommer dette an på graden av allerede eksisterende beskyttelse i befolkningen mot det aktuelle viruset.

- Andre faktorer som har betydning er vaksinasjonsdekning samt sykdomsfremkallende egenskaper til selve viruset, sier Nordstrand.

Ukentlige rapporter

For at vi skal ha best mulig oversikt over influensasesongen, overvåker Folkehelseinstituttet forekomsten av influensavirus i Norge året rundt.

- I uke 41 starter også publikasjonen av ukesrapporter om influensaforekomsten på www.fhi.no, og denne rapporteringen foregår helt frem til uke 20, sier hun.

Hun legger til at man ikke kan spå når årets sesong når sin topp.

Dette varierer nemlig også fra år til år.

- Mens 2012-13-sesongen nådde toppen allerede rundt nyttår, kom toppen i fjorårets sesong så sent som i månedsskiftet februar mars, sier hun.

Hver vinter

At influensaen dukker opp mer eller mindre til samme tid hvert år, er trolig ikke tilfeldig.

- Hvert år ser man en økning i influensaforekomsten i løpet av vintersesongen, og dette gjelder både på den nordlige og sørlige halvkule. Dette har vært forsøkt forklart ut fra klimahypoteser, og hvor kjølig og tørr luften har vært, har blitt betraktet som hoveddrivkrefter bak de observerte sesongsvingningene, sier hun.

Vi vet at virus trives bedre i kald luft, og samtidig kan tørr luft føre til at slimhinnene våre blir mer mottagelige for infeksjoner.

- I tillegg er man tettere på hverandre om vinteren, noe som kan medføre økt smitte mellom folk. Noen fullgod forklaring på de regelmessige svingningene har vi likevel ikke, ettersom de også observerer sesongsvingninger i tropiske strøk, sier Nordstrand.

Vi blir sjelden syke

Heldigvis rammes vi ikke så ofte.

Vanligvis vil du kun registre at sesongen er her, men slippe unna sykdommen selv, og var du syk i fjor, er sjansene for at du holder deg frisk i år enda større.

- Årlig blir fem-til prosent av alle nordmenn syke av influensa, og en gjennomgått influensa reduserer risikoen for sykdom påfølgende år dersom nye influensavirus ligner på de gamle, sier Sørbye.

I gjennomsnitt får hver av oss en skikkelig influensa hvert 10-20 år.

- Men det er nok mange som gjennomgår en kraftig forkjølelse som tror de har hatt influensa. Det er også en del som gjennomgår influensa uten symptomer, så tallene er usikre, sier han.

Høy sykdomsfølelse

Får du influensa, må du regne med at allmenntilstanden blir såpass redusert at du foretrekker å holde sengen.

- Sykdommen varer typisk i en uke, gir høy feber og smerter i muskler og ledd, sier han.

Influensa har noen fellestrekk med forkjølelse , som for eksempel hoste , men ved forkjølelse er det vanligere å være snørrete, tett i nesen eller sår i halsen.

- Influensaen kommer gjerne brått og er verre og mer langvarig enn forkjølelse. Den har mer intense symptomer som feber , muskelsmerter , leddsmerter, hodepine, utmattethet og tørrhoste. Sykdommen gir vanligvis høy sykdomsfølelse i nærmere en uke, og deretter trenger man ytterligere en uke på å komme til hektene igjen, sier Sørbye.

Noen bør vaksineres

Med influensasesongen kommer også influensavaksinen, og selv om vaksinen ikke treffer like bra hvert år, er den viktig beskyttelse for dem som er i risikogruppen.

Her i landet anbefales omtrent 900 000 personer å ta den nøye sammensatte vaksinen.

- På den nordlige halvkulen rammer influensa bare i måneder som har bokstaven R i navnet, men på den sørlige halvkulen har de jo vinter når vi har sommer. Hvilke virus som inngår i influensavaksinen for 2015-16 ble derfor bestemt av hvilke virus som dominerte influensasesongen på den sørlige halvkule, sier Sørbye.

Ikke skadelig

- Vaksine anbefales dem som har økt risiko for alvorlig sykdom og død ved influensainfeksjon. Dette gjelder blant annet alle fra og med fylte 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide etter 12. svangerskapsuke og barn og voksne med kroniske sykdommer, sier Nordstrand.

Det betyr blant annet personer med diabetes , kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom , nevrologiske sykdommer og nedsatt immunforsvar.

- Folkehelseinstituttet anbefaler også vaksinasjon til helsepersonell og visse andre grupper, men da primært for å beskytte andre, sier hun.

Det er ikke skadelig for unge, friske mennesker å ta vaksinen, så man kan derfor vurdere vaksine dersom man lever tett innpå eller jobber sammen med mennesker i risikogruppene.

Les også:

- Jeg ønsket meg bare én ting; utlagt tarm

- Du skal kunne forvente at legen din ønsker å finne ut hva det feiler deg

Gentester kan redde liv - men vil du egentlig vite?

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer
Siste nytt
17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus