Drapsdømt 15-åring får ikke nye sakkyndige

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på institusjonen Små Enheter i Asker.
Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på institusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

15-åringen som er dømt til forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund på institusjonen Små Enheter i Asker i fjor, får ikke nye sakkyndige når ankesaken kommer opp for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarer Cecilie Nakstad mener de sakkyndige var for skråsikre på at 15-åringen ikke var psykotisk, skriver Aftenposten. 15-åringen ble i juni dømt til ni års forvaring med en minstetid på seks år. Hun er den yngste som noensinne er dømt til forvaring, en avgjørelse hun anket på stedet. Dersom de sakkyndige hadde ment at jenta hadde en psykose, ville hun ikke blitt dømt til straff, men til behandling.

Nakstad mener det er svakheter ved de sakkyndiges vurdering. Borgarting lagmannsrett har derimot lagt seg på samme linje som påtalemyndigheten og mener det ikke er grunn til å oppnevne nye sakkyndige.

– Det er litt overraskende. Men vi skal klare å få belyst tilregnelighetsspørsmålet på en god måte likevel gjennom vitneførsel, sier Nakstad.

Dato for ankesaken er ikke fastsatt, men forsvareren har bedt om at den ikke berammes før tidlig i 2016.

15-åringen har erkjent at hun drepte Backlund på institusjonen i Vollen i Asker natt til 28. oktober i fjor, men mener drapet ikke var overlagt. (©NTB)