Meny

Kamilla var trett, hadde smerter i ledd og muskler, var sulten og svettet mye

AKROMEGALI: - Jeg har hatt mye vondt. Det er ikke så rart. Jeg vokste jo, og hadde trolig voksesmerter, i tillegg til betennelsen, sier Kamilla (36) til ukebladet Hjemmet. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

En godartet svulst på hjernen har gitt Kamilla sjelden sykdom.

I løpet av ti år var Kamilla Gulbrandsen (36) fra Drammen 13 ganger hos fastlegen.

Hun var så trett, så svett - og det verket i hele kroppen. Samtidig hovnet føttene og hendene opp - eller gjorde de det?

- Jeg syntes ikke jeg var stygg, men jeg sanset en endring som ikke var positiv. Når du pynter og sminker deg ekstra, føler du deg fin. Slik hadde jeg det ikke lenger. Jeg ble ikke finere, forteller Kamilla når hun skal forklare hvordan hun hadde det før sykdommen ble oppdaget.

Trett, og smerter i ledd og muskler

Helsen var heller ikke god.

Kamilla følte seg mer og mer sliten, leddene verket og hun var hoven. Det var tungt å jobbe i restaurantbransjen, som hun trivdes så godt i.

- Jeg begynte å jobbe like etter videregående. Jeg trivdes godt og fikk mer ansvar. Jeg ble barsjef, hovmester og restaurantsjef, etter hvert også daglig leder med personalansvar, men det var også mye natt- og helgejobbing. Og så var det denne trettheten. Den eneste forklaringen for meg var at jeg ikke maktet all kveldsjobbingen, forteller Kamilla til ukebladet Hjemmet.

- Det ble til at jeg sluttet og fant meg en «ni til fire»-jobb. Men det hjalp ikke, det heller, sier hun.

Fakta om godartet hjernesvulst:

Omkring 1000 mennesker blir rammet av en eller annen form for hjernesvulst årlig, og rundt 40 prosent av disse regnes som godartet. Hos voksne er de fleste svulstene lokalisert i storehjernen, og meningeom er den vanligste godartede hjernesvulsten. Hodepine og kvalme er to vanlige symptomer ved godartet hjernesvulst. Men symptomene varierer mye, avhengig av hvor i hjerne svulsten sitter.

Symptomer er: Hodepine , kvalme , oppkast, nedsatt bevissthet, synsforstyrrelser, epileptiske anfall, talevansker, slapphet og personliighetsforandring.

Kilde: Helseleksikonet.no

Ved siden av å være trett, hadde Kamilla smerter i ledd og muskler, hun var sulten og svettet mye, fikk kviser og hår på kroppen. Helt åpenbart mange og ubehagelige symptomer.

Legen tok noen blodprøver underveis, men han sa aldri at han trodde noe var galt. Flere av symptomene kunne hver for seg forklares også.

- For eksempel hadde jeg en stor ryggoperasjon da jeg var 14, og det ble forklaringen på at jeg hadde så vondt. Og det var det jo lett å godta.

13 besøk hos fastlegen

I løpet av 10 år besøkte Kamilla fastlegen 13 ganger uten at han kom frem til noe. Men plutselig en morgen i oktober 2008 klarte ikke Kamilla å skjære brød. Hun hadde mistet følelsen og styrken i hendene.

Nok en gang dro hun til legen og fikk beskjed om å ta to paracet.

- Da gikk jeg til en annen lege, sier hun.

Hos den nye legen ble Kamilla med én gang sendt til en nevrolog og en revmatolog. De fant avvik og at hun hadde store betennelser. Revmatologen satte henne på en mild form for cellegift. Det hjalp litt, men ikke mye.

Kamilla var fortvilet. Når hun sammenlignet seg med andre på egen alder, var det ikke vanskelig å se at hun ikke var som dem. Mens de gikk ut, hadde hobbyer, trente og reiste, orket ikke Kamilla å bruke energi på noe av dette. Til slutt orket hun ikke å jobbe heller.

- Jeg prøvde alt, naprapat, akupunktør, homeopat, fysioterapeut, til og med healer. Jeg ville så gjerne bli frisk.

Føttene hadd vokst

En dag hos revmatologen satt Kamilla i bare undertøyet på undersøkelsesbenken. Hun viste legen føttene sine. Det var som om det var ekstra puter under dem.

- Hun så på meg. «Har de vokst», spurte hun. Jeg nikket og svarte ja. Jeg så hun reagerte, og hun gikk bort til bokhyllen og begynte å lese. Det kom ikke en lyd. Selv var jeg mer nysgjerrig enn redd. Til slutt ba hun meg komme bort til pulten hennes.

«Ikke bli redd», sa hun da jeg hadde satt meg, «men jeg tror du har en svulst i hodet».

Kamilla må smile litt når hun tenker på det i dag.

- Det er klart jeg ble redd! Jeg hadde en svulst, og den var inne i hodet mitt! Skulle jeg dø? Jeg var som lammet. Kom jeg ikke til å bli eldre?

Ikke kreft

Men det var ikke kreft slik Kamilla hadde fått inntrykk av. Det var en godartet svulst, som hadde satt seg på hypofysen, og forårsaket en overproduksjon av veksthormoner. Det var grunnen til alle plagene hennes.

Sykdommen hadde også et navn: Akromegali. Den er svært sjelden, statistisk sett vil en fastlege bare møte en pasient med denne lidelsen én gang i livet. Derfor tar det, som i Kamillas tilfelle, ofte svært lang tid før man finner diagnosen.

Det som er mest iøynefallende med sykdommen, er at føtter, hender og kjeve sakte, men sikkert vokser. Men også indre organer som hjertet, vil vokse, og ubehandlet er det det som til slutt vil ta livet av pasienten.

- Men noen måtte da vel se at du ble annerledes?

- Nei, det skjedde så gradvis. Og hvem forandrer seg ikke i årene mellom 20 og 30?

Kamilla hadde gått opp tre skostørrelser, fra 39 til 42, og ringene passet heller ikke lenger.

IRREVERSIBELT: Kamillas hånd sammen med journalistens. Kamillas hender er store, men også hjertet og andre organer har vokst.

Men det forklarte hun, og legene, med at betennelse i leddene hadde fått henne til å hovne opp.

- Tenker med sorg på hvem jeg kunne vært

- I likhet med deg ser jeg meg i speilet hver dag. Det er ikke lett å se endringer når de er så små, og særlig ikke når de skjer over lang tid.

Kamilla og ble sammen med kjæresten Trond i 2007, tre år før hun fikk diagnosen.

- Jeg har jo aldri sett Kamilla frisk, men håper jeg får se det en dag. Det har til tider vært tøft, hun har slitt med å gjøre hverdagslige ting, som å handle mat på butikken. Jeg tror det er få som har skjønt hvor vanskelig det har vært for henne, og jeg synes det er godt gjort av henne å være så blid og i så godt humør selv om hun er mye syk. Det er sjelden Kamilla er sur, forteller Trond.

- Jeg tenker både med sorg og nysgjerrighet på hvem jeg kunne ha vært. Nå som jeg er kommet under behandling, er noe av veksten gått tilbake. Lepper og nese er blitt mindre, men mange av forandringene — de store hendene og føttene, for eksempel — kan jeg ikke gjøre noe med. De er som de er. Men nå blir de i alle fall ikke større, sier Kamilla.

- Alt i alt er jeg takknemlig for at det er en godartet svulst. Det kunne jo vært mye verre. Det kunne vært kreft, og jeg kunne ha vært død.

Kamilla har store hender, og en kraftig hake, fordi en svulst fikk hypofysen til å produsere for mye veksthormoner. Svulsten kom trolig en gang i slutten av tenårene, men ble ikke oppdaget før hun var 32 år.

Håper på et normalt liv

Sommeren 2011 ble Kamilla operert, og svulsten forsøkt fjernet. Men operasjonen var bare delvis vellykket. Ettersom Kamilla hadde gått med svulsten så lenge, hadde den fått rikelig med tid til å vokse seg stor. Den nærmet seg hovedpulsåren, og kirurgene kunne bare fjerne to tredjedeler. Året etter forsøkte de en ny operasjon, men heller ikke da fikk de tatt alt.

Neste trekk var stråling, og i februar 2013 dro hun til Bergen for å behandle svulsten med gammastråler. Men det tar to år for å vite hvor vellykket dette har vært. Så langt viser blodprøvene at det har gått bra, men hvor bra vet hun fortsatt ikke.

For Kamilla er det viktig å dele historien sin. Kan hun hjelpe noen slik at de får oppdaget akromegali tidlig, blir hun glad.

- Jeg tenker at om jeg som 20-åring hadde lest om en annen jente som var svett, trett og slapp, hvor ringene eller skoene ikke passet, hadde jeg kanskje skjønt hva som var galt. Da hadde svulsten min blitt oppdaget mens den enda var liten, sier hun.

- Jeg ønsker meg barn, men ikke nå, ettersom jeg går på veksthemmende medisin. Jeg er langt fra frisk, men jeg er blitt mye bedre, og det gjør meg glad. Det er ikke så mye jeg ikke kan gjøre, men nå kan jeg handle og gå på kino. Jeg håper jo å kunne jobbe igjen og klare meg selv, sier Kamilla.

- Drømmen min er å leve et så normalt liv som mulig.Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Valglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Tornado rammet motell i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata
Siste nytt
10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NorgeForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkValglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenTornado rammet motell i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus