Meny

Locked-in syndrom

- Lite visste jeg hvilket helvete som ventet

ANNE SOM HUN VAR: Dette bildet er tatt i 2005, før hun ble sperret inne i sin egen kropp. Foto: Privat
ANNE SOM HUN VAR: Dette bildet er tatt i 2005, før hun ble sperret inne i sin egen kropp. Foto: Privat

Anne er innesperret i sin egen kropp.

Fakta om hjerneslag

Hjerneslag skjer som oftest som et infarkt, dvs. at en blodpropp fortetter et blodkar og området ”nedstrøms” dermed ikke får nok blod og surstoff. I drøye 10 prosent er en blødning årsaken til et hjerneinfarkt.

Det er viktig å få behandling så fort som mulig. Ring 113 umiddelbart, og så skal pasienter hentes med blålys/helikopter. Det er ikke alltid lett å vite om det foreligger hjerneslag.

Man kan få flere hjerneslag, spesielt ved risikofaktorer som uregelmessig hjerteslag, høyt blodtrykk og sukkersyke.

Mellom null og tre pasienter får locked-in syndrom årlig. Rundt 20 pasienter lever med locked-in syndrom som følge av hjerneslag i Norge.

Kilde: Frank Becker

«I dag fikk jeg høre at jeg måtte oppføre meg og være imøtekommende og hyggelig. Jeg med mine problemer, uten tale og medisinert.»

Facebook-innlegg fra Anne Kimestad.

Da Anne var 43 år, fikk hun et dramatisk hjernestammeinfarkt. Siden den dagen lever hun sperret inne i sin egen kropp, med diagnosen Locked-in syndrom. Hun kan ikke snakke, derfor intervjuer Kvinneguiden henne på e-mail.

I DAG: Anne på tur i rullestolen tidligere i år. FOTO: Privat
I DAG: Anne på tur i rullestolen tidligere i år. FOTO: Privat

– Å samhandle med pleiere går ikke alltid like greit. Jeg blir frustrert, sint og lei meg, og de blir frustrerte. De prøver jo som regel bare å hjelpe. Men det er jævlig å ikke kunne ta igjen verbalt. Jeg må sitte der å ta imot. Da kan jeg bli så irritert at jeg gråter. Eller når jeg vil fortelle noe morsomt og får responsen: "Er hun ikke helt med?" sier Anne (50).

En person som har Locked-in syndrom er både våken og bevisst, men kan ikke respondere fordi hele kroppen er lammet. Ofte vil en pasient i denne tilstanden bare kunne kommunisere ved å blunke, eller bevege øynene opp og ned.

Komplett lammet fra halsen og ned

– Det spesielle med Locked-in syndrom er at de mentale ferdighetene ikke påvirkes, men pasienten er komplett lammet fra halsen og ned og kan ikke snakke eller svelge, sier Frank Becker, klinikkoverlege og hjerneforsker ved Sunnaas sykehus og Universitetet i Oslo. Becker er også faglig leder for Nasjonal behandlingstjeneste for rehabilitering ved locked-in syndrom.

BLID: Anne i 2008, før hjerneslaget som førte til locked-in syndrom. FOTO: Privat
BLID: Anne i 2008, før hjerneslaget som førte til locked-in syndrom. FOTO: Privat

Hjernestammen ligger mellom hjernen og ryggmargen. Gjennom hjernestammen går alle nervebaner fra hjernen som sender beskjeder nedover i kroppen. Hjernestammen er ikke større enn cirka en tommel, og nervebanene ligger tett. Derfor kan et lite hjerneslag på få millimeter, som kanskje knapt hadde merkes om det skjedde i storhjernen, gi veldig store konsekvenser.

Anne som hun var før hjerneslaget

Før den fatale lørdagsmorgenen den 29 mars 2008, var Anne en ressurssterk dame med mange jern i ilden. Hun var ei sporty tobarnsmor som jobbet på universitetet, elsket å ferdes i naturen og hadde stor omgangskrets.

– Lite visste jeg hva som var i vente, sier hun.

Anne hadde hatt hodepine i et par uker, men legen hadde sagt at det var stresshodepine og gitt henne noen piller. Annes to barn var på besøk hos faren sin denne lørdagsmorgenen, og hunden lå og sov.

Da hun reiste seg, forsvant plutselig alt blodet fra hodet, og hun gikk rett i gulvet. I ti dager ble hun holdt kunstig i live på Rikshospitalet i Oslo.

Anne bodde utenfor Kristiansand, og da den kritiske fasen var over, ble hun sendt til Kristiansand sykehus. Så bar det videre til Sunnaas Sykehus for videre opptrening.

Mistet alt

Annes barn, som fra før bodde 50 prosent hos faren, måtte flytte dit på heltid. Hjemmet måtte ryddes for utlån.

– I tillegg til det jeg mistet av fysiske evner, mistet jeg alt det som betydde noe for meg. Jeg mistet barn, jobb, venner. Alle hobbyene mine. Jeg mistet nesten forstanden!

Da jeg var på Sunnaas Sykehus lå jeg nesten bare å så ut av vinduet i sjokk. Jeg savnet barna så.

Døtrene var 10 og 14 år da det skjedde. Anne tror de var redd for henne den første tiden, for hun hostet og satte ting fast i halsen.

– Hals og svelg var lammet, så mat, drikke og luft var en utfording. Jeg måtte ha konstant oppsyn, for jeg kunne bli kvalt. Det var skummelt for alle å se på. Ikke minst for barna. Jeg gråt mye, var aggressiv, sint og svært utafor.

Syk, ikke dum

ANNE MED DØTRENE: Bildet er tatt på sykehuset like etter infarktet. FOTO: Privat
ANNE MED DØTRENE: Bildet er tatt på sykehuset like etter infarktet. FOTO: Privat

– Jeg er sikker på at enkelte fortsatt tror at jeg er hjernedød.

I begynnelsen kunne Anne bare åpne ett øye og blunket med det for å kommunisere. Brødrene hennes forstod at Anne ikke var hjernedød, men som den ene sa til henne: "Problemet ditt blir nok at du ser frisk ut."

– Jeg er sikker på at enkelte fortsatt tror at jeg er hjernedød, bemerker Anne tørt.

«Du må samarbeide! brøler sonehjelperen min inn i øret mitt. Hun er ildrød i toppen, og deiser meg att og fram mot vask og frem og tilbake som ei filledokke for å få på meg klær.»

Facebook-innlegg fra Anne Kimestad.

– Medisinsk hjelp og omsorg skal gis med verdighet og respekt. Slike situasjoner er ofte krevende for alle involverte, og alle bør bidra til at det blir så bra som mulig. Men det kan nok glippe litt for både den ene og den andre innimellom, sier klinikkoverlege og hjerneforsker Frank Becker.

Han har erfart at mennesker med store fysiske funksjonsnedsettelser ofte opplever at andre tror at de også har store mentale problemer. Da undervurderes det ofte hva vedkommende kan bestemme selv eller ha meninger om. Utdanningen av helsepersonell inneholder lite om locked-in syndrom, men de generelle etiske og faglige prinsippene gjelder like mye som for andre pasienter.

– Røff behandling, som Anne beskriver i Facebook-innlegget, er selvfølgelig fullstendig uakseptabelt, sier Becker.

Føles klaustrofobisk

Anne forteller at det føles som om hun har en sort sementklump i magen. Alle selvfølgeligheter, som å stelle håret, klø seg på leggen eller snu seg i senga. Det å ikke klare dette på egen hånd føles av og til så klaustrofobisk at hun ønsker å dø.

- Noen ganger tar det alle kreftene mine. Jeg bare gråter. Hvor ny kraft kommer fra, vet jeg ikke. Jeg er vant med å kjempe og har tro på at alt løser seg til slutt, men mange ganger kunne jeg ønske at jeg kunne gi noen en på tygga.

– Locked-in syndrom medfører store funksjonsnedsettelser, og det er vanlig at dette påvirker pasienten psykisk. Generelt er det å få en ny rolle og identitet etter en skade/sykdom en vesentlig del av rehabiliteringen, og vi mennesker lykkes i forskjellig grad med det. Dette avhenger noe av selve funksjonsnedsettelsen, men faktisk også i veldig stor grad av vår personlighet, vårt sosiale nettverk og våre erfaringer med å tåle motgang, bemerker Frank Becker.

Vanskelig å akseptere

GLAD I FRILUFTSLIV: Anne på Kjerag. FOTO: Privat
GLAD I FRILUFTSLIV: Anne på Kjerag. FOTO: Privat

I 2013 skrev Anne boken Jeg ga aldri opp.

– Jeg var så frustrert og sint på alt og alle at uante krefter kom frem. Jeg skrev den på pcen med én finger. Boka var ment som en slags oppvekker, for å si "Hallo, det er faktisk noen hjemme".

Anne har vanskelig for å akseptere at hun som før var en aktiv og sporty dame, nå er pleietrengende. Hun tror ingen kan forestille seg hvordan det er å sitte og si ting inne i seg, og bare ta imot.

– Det krever enormt mye og fører til mentale belastninger, jeg synes det burde være opplæring i helsesektoren både for dem som har mentale ting å streve med i tillegg til diagnosen, og for dem som pleier dem.

Håp om videre fremgang

Til tross for sitt handikap skriver Anne blogg og akkurat har fått et nytt bokmanus antatt. Hun har også startet Facebookgruppen "Det kan ikke være sånn" for å skape debatt om funksjonshemmedes rolle i samfunnet.

Hun har trent opp høyre arm til cirka 75 prosents funksjon, hun kan stå med hjelp og snakker noe. Hun sitter i en elektrisk rullestol og klarer i dag å skrive på pc og iPad med ei hånd.

Eldstedatteren Trine er blitt 21 år, og yngstedatteren Linne er snart 18. Anne er bedre, og de har god kontakt. Anne selv bor i en tilrettelagt kommunal bolig i samme bygd som før, men flytter snart til egen leilighet med utsikt til Otra.

Klinikkoverlege og hjerneforsker Frank Becker er svært interessert i rehabilitering av hjerneskader, hva som skjer i hjernen etter en skade og i hvordan trening og rehabilitering kan gjøre livet etter en hjerneskade så godt som mulig.

– Selv med veldig store funksjonsnedsettelser kan man ha et verdifullt og godt liv. Dette er viktig for meg og jeg vil gjerne bidra til at det blir så bra som mulig for pasientene. Vi blir også mer og mer klar over at det er mulig å bli bedre etter en hjerneskade i lang tid, mange år, og det er viktig at dette utnyttes til det beste for pasientene. Det er en tålmodighetsprøve, men om det er fremgang, er det generelt et godt tegn som gir håp om videre fremgang.

Trenger hjelp til å være aktiv

Annes bror Harald Kimestad, forteller til Kvinneguiden at Anne av og til er full av liv og pågangsmot, og av og til fryktelig nedfor. At hun blir sliten av å kjempe for å få ting til å fungere, men han mener også at Anne har et voldsomt potensial i sin motivasjon.

– Jeg er i en situasjon der jeg er avhengig av at folk både ser meg, forstår meg og har tid til meg. Jeg trenger hjelp til å være aktiv. At alt det praktiske rundt ivaretas. For eksempel trenger jeg hjelp til å komme ut i naturen, for meg henger det sammen med et fullverdig liv. Tidvis er jeg isolert og ensom, forteller Anne.

– Selvfølgelig er jeg bitter for at dette skjedde meg. Men jeg smiler og ler også. Jeg kan tenke at dette ikke går lenger, men så skjer det noe hyggelig, og jeg får håpet tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ANNES TO DØTRE I DAG: Linne og Trine har et godt forhold til moren sin.
ANNES TO DØTRE I DAG: Linne og Trine har et godt forhold til moren sin.

Lykkelig og øm i baken

FIN DAG: Anne på tur med en venninne i sommer.
FIN DAG: Anne på tur med en venninne i sommer.

Sommeren har vært fin. En reportasje om henne i Fedrelandsvennen ga enorm respons.

– Kjente og ukjente har gitt tilbakemeldinger om at jeg var tøff og at det var flott jeg sa fra om hvor ensom og isolert jeg følte meg i leiligheten min på Strai. Sommeren ga også en Sting-konsert, konsert i Ravnedalen, og en tur på Fiskebrygga. Og jeg var på min først tur på årevis, ved hjelp av en god venn. Til Mumletjønn, opp lysløypa på Strai. Jeg var lykkelig og øm i baken, og hadde god ro i hodet etter den turen, sier Anne. Fint vær var det også!

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:41 Person til sykehus etter rekkehusbrann i Bergen09:38 Viktor Hovland med sterk snuoperasjon09:37 Trump truer Iran med utslettelse09:22 Salah og Egypt vant åpningskampen i Afrikamesterskapet09:10 Staten tapte 198 millioner på investeringsselskapet Investinor i 201809:06 Røstbakken: Halvt norsk, helt australsk09:00 Omkamp om makten over Istanbul08:13 To til legevakt med knivskader i Tysfjord08:10 Nå gjør Odd sin fotballstadion om til et solkraftverk07:55 Mattilsynet fant avvik hos 150 svinebønder i Rogaland07:51 Ni fryktes omkommet i flystyrt på Hawaii07:00 Hjelmseth om mulig straffedrama: – Samholdet gir trygghet06:24 Solberg: – Vi har ikke vært gode nok til å selge vår politikk06:15 Energisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon05:58 Mann antatt omkommet etter å ha falt over bord fra passasjerferge05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:24 FN-topp ber Maduro løslate politiske motstandere05:07 Mann pågrepet for grov vold på Langøyene04:44 Regjeringen verner 29 skogområder04:17 Demonstranter i Hongkong avsluttet beleiringen av politistasjon03:51 Støre: – Vedum spiller på populistiske strenger03:15 Trump vil ha Mark Esper som ny forsvarsminister02:46 Nettavis: USA gjennomførte cyberangrep mot Iran02:20 14.000 togavganger innstilt på grunn av vedlikeholdsarbeid01:45 Venstre vil samarbeide med MDG i Oslo01:29 Huawei saksøker USA over beslaglagt teleutstyr00:27 Frp holdt utenfor da regjeringen jobbet med utenriksstrategi23:13 Kvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:56 Keepertabbe da England forsvant ut av U21-EM22:26 Kvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:14 Politiutrykning til Boris Johnsons hjem21:57 FNs høykommissær for menneskerettigheter etablerer kontor i Venezuela21:15 Livløs mann hentet opp av sjøen20:50 USA setter fem kinesiske teknologiselskaper på svarteliste20:17 Mann i 80-årene kjørte på politimann – fratatt førerkortet på stedet20:01 Politisk reklame: Bruker norske partier dine data?19:37 USA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd19:08 Høydebassenget i Askøy tømmes for vann18:58 Australias trener varsler endringer mot Norge18:37 Teknisk feil på Breviksbroa - Vegvesenet innfører trafikkregulering18:33 Diplomat: USA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd17:42 Fem menn dømt til 15 år hver for gjengvoldtekt17:35 Iran avviser å ha blitt varslet om angrep17:27 Dronningmøter på Slottet i sommer17:10 By betaler løsepenger etter data-kidnapping: – Ikke å anbefale17:07 – Jeg har aldri hatt noen grunn til å feire legningen min17:06 Titusener av tyske miljøaktivister kjemper mot tysk kullproduksjon16:27 Godt håp om «Caro»-spill mot Australia, men avgjørelsen tas lørdag16:16 Fem menn tiltalt etter stort amfetaminbeslag i Tromsø15:19 Oslo-politiet: 28 prosent økning i anmeldte voldstilfeller siden 200915:18 Fra august kan du se favorittseriene dine også i utlandet15:12 Tidligere Yara-sjef varsler søksmål15:10 Lotteritilsynet med advarsel til Sjakkforbundet14:54 Dødelig slankestoff beslaglagt i stor aksjon14:38 Iran viste frem den nedskutte dronen14:32 EU-toppene brukte bare noen minutter på brexit14:06 – Påkjenning for Abbasi-familien å komme tilbake14:05 Nytt fiskekvotesystem får både ris og ros13:33 Kina skjerper jakten på avhoppere fra Nord-Korea13:31 To fraktet til sykehus etter voldshendelse i Stavanger13:18 Vannkrise i indisk storby: – Vi kan bli fullstendig tilintetgjort13:05 Blir første bank som setter opp renta13:02 Flertall for damefotball på åpne kanaler12:54 Forsøkte å storme nasjonalforsamlingen i Georgia12:46 Den norske kirke kan få milliardverdier12:45 Beate Gangås ny politimester i Oslo12:37 Stortinget og Multiconsult enige om forlik11:44 – NRK-dokumentar er ikke representativ for næringen11:36 Indonesia: Minst 30 omkom i brann i fyrstikkfabrikk11:34 Frifant en av de tiltalte i Ensjø-drapssaken11:19 Overkommelig trekning for Norge i håndball-VM10:35 Haugesund-stjerne med positiv dopingprøve10:25 Flyselskaper vil ikke fly over Hormuz-stredet10:15 Bondeorganisasjonene forplikter seg til klimakutt10:15 Trump: – Stanset angrep mot Iran da jeg skjønte at mange kunne dø10:02 Regjeringen med ny handlingsplan for å bekjempe sult09:59 Bruden om førsteinntrykket av Thon: – Jeg synes han var fryktelig gammel09:41 Flere innvandrere stemte ved stortingsvalget i 201709:24 Makaveli Lindén skal gjennom psykiatrisk observasjon09:23 Ulv i hælene på sauer skutt i Østerdalen08:40 Forskere med varsko til menneskeheten08:30 Fernando Torres legger opp07:47 Norges stopperpar gleder seg til å stange Australias innlegg unna07:44 Nye demonstrasjoner i Hongkong07:11 Johaug: – Jeg har tatt mine kamper06:41 18-åring sammenlignes med LeBron James - i natt ble han valgt først i NBA-draften06:26 NYT: Trump beordret angrep mot iranske mål06:07 Forsvarssjefen: – Norge klarer ikke å innfri NATOs forventninger06:00 En av ti vurderer å binde renta06:00 50 år siden opprøret som startet den moderne LHBT-kampen06:00 Christian Sørum: Fra Kiwi til VM-favoritt05:54 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:31 Regjeringen vil la kirken bestemme dato for kirkevalg04:44 Mobbelov har endret skolenes praksis04:39 United Airlines stanser flyginger over Irans luftrom04:24 Frp-profil ut mot partiets festutgifter04:20 Japan overrasket med uavgjort mot Uruguay03:50 Omstridt republikaner stiller til valg på nytt i Alabama
Siste nytt
09:41NorgePerson til sykehus etter rekkehusbrann i Bergen09:38SportViktor Hovland med sterk snuoperasjon09:37VerdenTrump truer Iran med utslettelse09:22SportSalah og Egypt vant åpningskampen i Afrikamesterskapet09:10NorgeStaten tapte 198 millioner på investeringsselskapet Investinor i 201809:06SportRøstbakken: Halvt norsk, helt australsk09:00VerdenOmkamp om makten over Istanbul08:13NorgeTo til legevakt med knivskader i Tysfjord08:10PengerNå gjør Odd sin fotballstadion om til et solkraftverk07:55NorgeMattilsynet fant avvik hos 150 svinebønder i Rogaland07:51VerdenNi fryktes omkommet i flystyrt på Hawaii07:00SportHjelmseth om mulig straffedrama: – Samholdet gir trygghet06:24NorgeSolberg: – Vi har ikke vært gode nok til å selge vår politikk06:15VerdenEnergisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon05:58NorgeMann antatt omkommet etter å ha falt over bord fra passasjerferge05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenFN-topp ber Maduro løslate politiske motstandere05:07NorgeMann pågrepet for grov vold på Langøyene04:44NorgeRegjeringen verner 29 skogområder04:17VerdenDemonstranter i Hongkong avsluttet beleiringen av politistasjon03:51NorgeStøre: – Vedum spiller på populistiske strenger03:15VerdenTrump vil ha Mark Esper som ny forsvarsminister02:46VerdenNettavis: USA gjennomførte cyberangrep mot Iran02:20Norge14.000 togavganger innstilt på grunn av vedlikeholdsarbeid01:45NorgeVenstre vil samarbeide med MDG i Oslo01:29VerdenHuawei saksøker USA over beslaglagt teleutstyr00:27NorgeFrp holdt utenfor da regjeringen jobbet med utenriksstrategi23:13NorgeKvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:56SportKeepertabbe da England forsvant ut av U21-EM22:26NorgeKvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:14PolitikkPolitiutrykning til Boris Johnsons hjem21:57VerdenFNs høykommissær for menneskerettigheter etablerer kontor i Venezuela21:15NorgeLivløs mann hentet opp av sjøen20:50PengerUSA setter fem kinesiske teknologiselskaper på svarteliste20:17NorgeMann i 80-årene kjørte på politimann – fratatt førerkortet på stedet20:01PolitikkPolitisk reklame: Bruker norske partier dine data?19:37PolitikkUSA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd19:08NorgeHøydebassenget i Askøy tømmes for vann18:58SportAustralias trener varsler endringer mot Norge18:37BilTeknisk feil på Breviksbroa - Vegvesenet innfører trafikkregulering18:33VerdenDiplomat: USA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd17:42VerdenFem menn dømt til 15 år hver for gjengvoldtekt17:35VerdenIran avviser å ha blitt varslet om angrep17:27KulturDronningmøter på Slottet i sommer17:10VerdenBy betaler løsepenger etter data-kidnapping: – Ikke å anbefale17:07Livet– Jeg har aldri hatt noen grunn til å feire legningen min17:06VerdenTitusener av tyske miljøaktivister kjemper mot tysk kullproduksjon16:27SportGodt håp om «Caro»-spill mot Australia, men avgjørelsen tas lørdag16:16NorgeFem menn tiltalt etter stort amfetaminbeslag i Tromsø15:19NorgeOslo-politiet: 28 prosent økning i anmeldte voldstilfeller siden 200915:18KulturFra august kan du se favorittseriene dine også i utlandet15:12PengerTidligere Yara-sjef varsler søksmål15:10SportLotteritilsynet med advarsel til Sjakkforbundet14:54Helse og livsstilDødelig slankestoff beslaglagt i stor aksjon14:38VerdenIran viste frem den nedskutte dronen14:32PolitikkEU-toppene brukte bare noen minutter på brexit14:06Norge– Påkjenning for Abbasi-familien å komme tilbake14:05PengerNytt fiskekvotesystem får både ris og ros13:33VerdenKina skjerper jakten på avhoppere fra Nord-Korea13:31NorgeTo fraktet til sykehus etter voldshendelse i Stavanger13:18VerdenVannkrise i indisk storby: – Vi kan bli fullstendig tilintetgjort13:05PengerBlir første bank som setter opp renta13:02SportFlertall for damefotball på åpne kanaler12:54VerdenForsøkte å storme nasjonalforsamlingen i Georgia12:46NorgeDen norske kirke kan få milliardverdier12:45NorgeBeate Gangås ny politimester i Oslo12:37PolitikkStortinget og Multiconsult enige om forlik11:44Norge– NRK-dokumentar er ikke representativ for næringen11:36VerdenIndonesia: Minst 30 omkom i brann i fyrstikkfabrikk11:34NorgeFrifant en av de tiltalte i Ensjø-drapssaken11:19SportOverkommelig trekning for Norge i håndball-VM10:35SportHaugesund-stjerne med positiv dopingprøve10:25ReiseFlyselskaper vil ikke fly over Hormuz-stredet10:15NorgeBondeorganisasjonene forplikter seg til klimakutt10:15VerdenTrump: – Stanset angrep mot Iran da jeg skjønte at mange kunne dø10:02PolitikkRegjeringen med ny handlingsplan for å bekjempe sult09:59NorgeBruden om førsteinntrykket av Thon: – Jeg synes han var fryktelig gammel09:41PolitikkFlere innvandrere stemte ved stortingsvalget i 201709:24NorgeMakaveli Lindén skal gjennom psykiatrisk observasjon09:23NorgeUlv i hælene på sauer skutt i Østerdalen08:40VerdenForskere med varsko til menneskeheten08:30SportFernando Torres legger opp07:47SportNorges stopperpar gleder seg til å stange Australias innlegg unna07:44VerdenNye demonstrasjoner i Hongkong07:11SportJohaug: – Jeg har tatt mine kamper06:41Sport18-åring sammenlignes med LeBron James - i natt ble han valgt først i NBA-draften06:26VerdenNYT: Trump beordret angrep mot iranske mål06:07NorgeForsvarssjefen: – Norge klarer ikke å innfri NATOs forventninger06:00PengerEn av ti vurderer å binde renta06:00Verden50 år siden opprøret som startet den moderne LHBT-kampen06:00SportChristian Sørum: Fra Kiwi til VM-favoritt05:54NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeRegjeringen vil la kirken bestemme dato for kirkevalg04:44NorgeMobbelov har endret skolenes praksis04:39VerdenUnited Airlines stanser flyginger over Irans luftrom04:24PolitikkFrp-profil ut mot partiets festutgifter04:20SportJapan overrasket med uavgjort mot Uruguay03:50VerdenOmstridt republikaner stiller til valg på nytt i Alabama

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus