Meny

Gentester kan redde liv - men vil du egentlig vite?

GENTESTING: - Det kan også være en belastning å leve med vissheten om at man vil få en sykdom, eller har sterkt økt risiko for dette. Her må hver og en avgjøre hva som er det riktige for en selv, sier en av legene vi har snakket med.
GENTESTING: - Det kan også være en belastning å leve med vissheten om at man vil få en sykdom, eller har sterkt økt risiko for dette. Her må hver og en avgjøre hva som er det riktige for en selv, sier en av legene vi har snakket med. Foto: Colourbox.com

Her får du både fordelene og ulempene.

Én liten bloddråpe, og du kan få svar på om det er stor fare for at du kan få alvorlige sykdommer som kreft.

Gentester kan redde liv - men vil du egentlig vite?

- Viktig der man kan forebygge eller forhindre

Gentesting er på full fart inn over oss. Det som bare for et par år siden kostet flerfoldige tusen kroner, koster nå bare noen hundrelapper. Du kan bestille tester på nett eller kjøpe på apotek.

Samtidig tilbyr stadig flere private legesentre gentester til sine pasienter. Men det er omstridt.

- Genetiske tester er først og fremst viktig i de tilfellene der man kan gjøre noe for å forebygge eller forhindre sykdom. Ett eksempel på dette er familiær hyperkolesterolemi, altså arvelig høyt kolesterol . Hvis man får påvist denne tilstanden i en gentest, vil man settes på kolesterolsenkende behandling tidlig, og dermed redusere risikoen for fremtidig hjertesykdom.

Det sier allmennlege Birgitte Øie ved Centrum Fastlegegruppe AS til Norsk Ukeblad.

- Et annet eksempel er arvelig økt risiko for brystkreft. Hvis dette påvises, vil man bli fulgt opp med hyppige mammografiundersøkelser. Slik sett er det å ta en gentest å ta ansvar for egen helse, sier doktor Øie.

Kan bli en belastning

Hun sier at hvis man har en alvorlig, arvelig tilstand i familien, kan det for noen være en belastning ikke å vite om man selv vil bli syk. Da kan man få bedre livskvalitet hvis man tester seg og får vite at man ikke står i faresonen.

- Men det kan også være en belastning å leve med vissheten om at man vil få en sykdom, eller har sterkt økt risiko for dette. Her må hver og en avgjøre hva som er det riktige for en selv, sier Øie.

Hun mener man bør få genetisk veiledning for å få så mye informasjon som mulig om den aktuelle sykdommen, behandlingsmuligheter, mulighet for forebygging, risikoen for at man fører sykdommen videre og så videre, og så ta en avgjørelse basert på dette.

Hun poengterer også at det er viktig å være klar over at en gentest kan vise at man har en lett økt risiko for visse sykdommer.

- Det er ikke alltid lett å vurdere hvor stor betydning dette har. Hvorvidt en spesiell genvariant vil føre til sykdom avhenger for mange sykdommer også av miljøfaktorer, sier legen.

Oppdaget alvorlig sykdom

- Det er ikke skummelt å vite, mener doktor Georg Stang, leder for Preventia Medisinske Senter i Oslo.

En gentest avslørte at han har en blodsykdom. Uten testen kunne doktoren risikert å bli alvorlig syk.

- I løpet av 5 til 10 år kommer vi til å genteste alle nyfødte barn, det tror jeg. På den måten vil man for eksempel vite at den skjønne lille har forhøyet risiko for å utvikle høyt kolesterol , diabetes , kreft i tykktarm, leddgikt, forskjellige typer brystkreft, eller hva det måtte være. Ved å vite kan man ta sine forholdsregler helt fra starten av, og på den måten forebygge sykdom, sier Stang.

Han har jobbet mange år som allmennlege, vært fastlege, bedriftslege og jobbet med forebyggende helse. Han mener det er en svakhet ved dagens primærhelsetjeneste at legene kun har tid til å behandle pasientene når problemene har oppstått – og allerede har skapt store problemer. Georg Stang hevder at helsevesenet må tenke annerledes.

- Vi må begynne i den andre enden, og ta tak før helseproblemene har oppstått, sier han.

Fikk vite om arvelig defekt

Derfor tilbyr han sine klienter en omfattende helsesjekk som varer 3,5 time, der gentesting inngår som tilleggstilbud til kartleggingen.

- Vi samarbeider tett med Medcan Clinic i Canada, og der ble jeg selv testet. Da fikk jeg vite at jeg har hemokromatose; en arvelig defekt i jernomsetningen som betyr at jeg har altfor høy blodprosent.

Kroppen klarer ikke å kvitte seg med jernet, så det legger seg i lever, hjerte og nyrer og kan på sikt føre til alvorlig sykdom. Kanskje hadde jeg endt med lever- eller nyresvikt og transplantasjon? Nå tapper jeg blod jevnlig, og holder sykdommen i sjakk på den måten.

Stang hadde vært lege i 30 år da han oppdaget dette.

- Og jeg hadde ingen symptomer. Når symptomene melder seg, kan sykdommen ha utviklet seg så mye at den kunne ha gjort skade på indre organer.

Han kommer selv til å teste egne barn når det blir aktuelt.

- Selvfølgelig skal de få vite at de har en disposisjon for forhøyet kolesterol , leddgikt, eller hemokromatose. Det er ikke skummelt, sier doktor Stang.

Skeptisk

Han forteller at legen gjennom bioteknologiloven er forpliktet å drive aktiv rådgivning før, under og etter testen er tatt.

- Det er veldig bra at loven regulerer det. Men de som bestiller tester over nett, kan for det første bestille Alzheimer-test, som norske privatpraktiserende leger ikke har lov til å teste. For det andre er den informasjonen man får, i mange tilfeller svært vanskelig å forstå. Jeg er for at bioteknologiloven sikrer god oppfølging av pasientene, men jeg blir litt matt med tanke på at netthandelen ikke omfattes av det samme lovverket. Jeg mistenker at noen av testene du får på nett, er så som så. Men det finnes også mange skikkelige tester som gjennomføres av seriøse laboratorier.

Legen er ikke enig i at testing kan føre til at vi sykeliggjør oss selv.

- Overhodet ikke. Forskning viser at god informasjon og rådgivning gir pasientene mindre angst og uro enn før de lot seg teste. Det dreier seg om å våkne og ta ansvar for egen helse. Din helse er ditt ansvar. Min påstand er at visshet motiverer til handling, sier Stang.

- Tenk deg godt om

- Hvis du får vite at du har genetisk disposisjon for en uhelbredelig sykdom, kan det forringe livskvaliteten dramatisk, sier Rita von der Fehr, leder for Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO), Bioingeniørfaglig institutt.

En undersøkelse NITO foretok nylig, viste at folk, og spesielt de unge, er åpne for å genteste seg.

- Mitt råd er at man må tenke seg godt om før man tar en gentest, sier von der Fehr.

- Hvis du tenker på å ta en gentest, bør du ta kontakt med en genetisk veileder først for å få vite hva dette kan gi svar på, og at du er klar til å håndtere de svarene testen måtte gi.

Hun poengterer også at du bør få profesjonell genetisk veiledning når testen foreligger.

- Det kan være temmelig tøft å leve med svarene testen gir. Slike tester kan skape mye unødig bekymring. Jo visst kan de bidra til å forebygge enkelte sykdommer, og spare den offentlige helsetjenesten noe med det. Men det er ingen ting mot den brannslokkingen når konsekvensene av testresultatene gir utslag, mener hun.

Vil ikke si at du får sykdommen

Hun gjør også oppmerksom på at det er viktig å være klar over at en gentest sier noe om hva slags sykdom du kan få, ikke at du får den. Hun ber deg også tenke over det faktum at du deler gener med dem du har fått dem av, og dem du har gitt dem videre til.

- Sett at du får vite at du er disponert for alvorlig hjertesykdom. Skal du overføre frykten for alvorlig sykdom til barna dine? Og hva med dine friske og spreke foreldre på 70 år? Hva vil det gjøre for deres livskvalitet å vite at en alvorlig hjertesykdom ligger og lurer? Å ta en gentest er et stort ansvar, som også åpner for store, etiske dilemmaer, påpeker von der Fehr.

Men det er et annet aspekt ved denne industrien hun også vil rette fokus på:

- Hvor blir det av informasjonen om dine gener når du bestiller tester på nettet? Her finnes det ingen lover og retningslinjer. Dette kan lett komme ut av kontroll og misbrukes. Nå har vi fått en presisering om at loven sier at vi ikke kan genteste andre personer, men vi trenger et lovverk som regulerer dette enda bedre, sier Rita von der Fehr.

Les også:

- Ofte opptrer hudsykdommen symmetrisk på begge sider av ansiktet

- Jeg våknet en dag, og var lam

375 blodgivere har reddet Wenches liv


Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk.no

Gentesting:

Dette er gentesting:

Når du foretar en gentest, undersøkes arvestoffene (DNA) for å avdekke hvilke genvarianter du har. Et gen finnes normalt i flere varianter i befolkningen, og det er kun noen få genvarianter som gir sykdom eller økt risiko for sykdom.

I Norge er gentesting på sykehus forbeholdt dem som anses å ha høy genetisk risiko.

Her kan du teste deg:

Gentester for følgende får du på Boots-apotekene, Vitus og sykehusapotekene:

Bakteriell vaginose og candida

Genprofil for fettopptak og BMI

Hud- og fotsopp

Neglesopp

Laktoseintoleranse

Klassifisering av muskelegenskaper

Testene tas for eksempel ved at du stryker en bomullspinne mot innsiden av kinnene, eller at du skraper av litt hud i et prøveglass. De koster fra 200 til 400 kroner.

Gentester på Internett:

På nettet finnes det et utall av tilbud, og det kan være vanskelig å orientere seg.

deCODEme, Buccal og 23andMe er tre av flere firmaer som tilbyr tester over nettet. De hevder å kunne gi deg svar på om du er disponert for en rekke sykdommer. På nettet finnes også farskapstester.

Prisene varierer fra 500 kroner til flere tusen kroner.

Helsedirektoratet om salg av tester:

Bioteknologiloven har regler for såkalte prediktive gentester, det vil si en genetisk undersøkelse som gir informasjon om risiko for fremtidig sykdom. Når helsetjenesten utfører slike tester, krever bioteknologiloven at den som rekvirerer testen, altså legen og legesenteret, har godkjenning for dette, og at den som blir undersøkt, får genetisk veiledning både før testen blir tatt og når resultatene er klare.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Religionsforsker: – Søkt problemstilling03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia
Siste nytt
16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeReligionsforsker: – Søkt problemstilling03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus