Meny

Ny forskningsanalyse:

Fant ingen negative helseeffekter av mettet fett

Helsemyndighetene anbefaler at vi kutter ned på mettet fett, som for eksempel smør er rikt på, til fordel for umettet fett. En ny studie fant ingen sammenheng mellom inntak av mettet fett og økt risiko for hjertesykdom og død. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
I en større gjennomgang av tidligere forskning fant forskerne ingen økt risiko for hjertesykdom eller død knyttet til inntak av mettet fett.

De senere årene har debatten rast rundt helseeffekten av å få i seg mettet fett.

De norske kostholdsrådene fra Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser inntaket av mettet fett til under ti prosent av det daglige energiinntaket.

«Det er overbevisende vitenskapelig dokumentasjon for at utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer kan redusere risikoen for hjerteinfarkt, samt at inntak av umettede transfettsyrer øker risikoen for hjerteinfarkt», skriver Helsedirektoratet i sine Næringsstoffanbefalinger.

Også WHO, EUs EFSA, samt britiske, danske, svenske og australske helsemyndigheter anbefaler et begrenset inntak av mettet fett. Men det har de senere årene kommet flere studier som utfordrer fundamentet for denne anbefalingen, skriver forskning.no.

En ny studie publisert i tidsskriftet BMJ onsdag, føyer seg inn i rekka.

De kanadiske forskerne ved McMaster University konkluderer med at mettet fett er ikke knyttet til økt risiko for død, hjertesykdom, slag eller diabetes type 2.

Studien der de har analysert resultatene fra en rekke tidligere studier, viser imidlertid en sammenheng mellom inntak av transfett og økt risiko for død og koronar hjertesykdom (hjertekramper og hjerteinfarkt), ifølge en pressemelding.

Mettet fett kommer hovedsakelig fra animalske produkter, slik som smør, melk, kjøtt, laks og eggeplommer, og noen planteprodukter som sjokolade og palmeolje. Transfett er stort sett laget industrielt fra planteoljer til bruk i for eksempel margarin, kjeks og annet snaks.

Forskerne, ledet av Russell de Souza, understreker at deres analyse ikke er et sikkert bevis for at mettet fett ikke er skadelig for hjertet, og at dette fettet kan ha andre negative helseeffekter enn de har undersøkt, skriver NewScientist.com.

Les også: – Magert kosthold forebygger ikke hjerteproblemer

– Frifinner ikke mettet fett

– Dette er en bra studie, sier Kjetil Retterstøl, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og medlem av Nasjonalt råd for ernæring, til forskning.no.

Han mener likevel ikke funnene frikjenner mettet fett som en negativ helsefaktor. For selv om studien i seg selv er god, har denne typen undersøkelser sine svakheter.

Det de kanadiske forskerne har analysert er en rekke observasjonsstudier som er gjort på sammenhengen mellom fett og sykdom. Altså har deltagerne blitt spurt om kosthold og livsstil, og så fulgt opp senere for å se om de er friske eller har fått noen sykdommer.

Slike studier kan påpeke sammenhenger mellom ulike faktorer i kostholdet og visse sykdommer, men kan ikke gi sikre svar om årsakssammenheng, skriver forskning.no

Les også: – Kutt ned på sukker for å forebygge hjerte- og karsykdom

– Mulig å finne studier som støtter det synet man har

Og selv om det etter hvert har kommet et knippe studier som peker mot «frikjennelse» av mettet fett og flere fagfolk har tatt til ordet for at man bør revurdere rådene om fett i kosten, har ikke Retterstøl endret standpunkt.

– Det er publisert rundt 1,8 millioner forskningsartikler om helseeffekten av fett, karbohydrater og proteiner. Blant dem er det mulig å finne mange studier som støtter det synet man har, sier han til forskning.no.

Han viser til at det også er politikk med i spillet, også når det gjelder offentlige kunnskapsoppsummeringer som legges til grunn for myndigheters kostholdsråd. For eksempel i USA får alle mulige instanser, som kjøttindustri og sukkerindustri, komme med innspill, forklarer professoren.

Han mener likevel man bør stole på at disse store oppsummeringene gir det beste svaret på hva den samlede forskningen sier om mettet fett og helse, og at om det en dag foreligger tilstrekkelig bevis for å endre anbefalingen, så vil det skje.

Les også: – Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus