Forskere har funnet flere gener som øker risikoen for føflekkreft

<p>– Når vi vet hvilke gener som gir økt risiko, kan man kanskje utvikle medisiner som blokkerer genene, dersom de viser seg å være aktive i kreftsvulsten, sier professor Lars A. Akslen ved Universitetet i Bergen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– Når vi vet hvilke gener som gir økt risiko, kan man kanskje utvikle medisiner som blokkerer genene, dersom de viser seg å være aktive i kreftsvulsten, sier professor Lars A. Akslen ved Universitetet i Bergen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Håper bedre forståelse av biologien bak føflekkreft vil bety at man kan skreddersy behandlingen bedre i fremtiden.

Symptomer på føflekkreft:

Kan være en føflekk som:

Endrer form eller farge (spesielt til svart)

Vokser

Klør

Blør eller danner sår

Har asymmetrisk form

Har ujevn farge

Har uklar overgang til normal hud

Kilde: Kreftforeningen

I et forsøk på å komme nærmere en forståelse av hvem som har størst risiko for å utvikle den svært dødelige føflekkreften, malignt melanom, som stadig flere får, har et internasjonalt forskerteam sammenlignet gener fra føflekkreftpasienter med genene til friske mennesker, skriver Forskning.no.

Forskerne har samlet inn data fra 11 studier og til sammen undersøkt genene til nesten 16.000 pasienter fra Europa, USA og Australia. Genene deres er så sammenlignet med gener fra mer enn 26.000 friske personer. Også forskere fra Oslo og Bergen har bidratt med prøver fra norske pasienter.

Studien som er publisert i tidsskriftet Nature Genetics har avdekket fem nye genområder som gjør folk mer sårbare for denne kreftformen, skriver Forskning.no.

Les også: – Etter to måneder kjente jeg at kreften begynte å smuldre bort

Vil skreddersy behandlingen

Lars A. Akslen, professor og leder for Centre for Cancer Biomarkers ved Universitetet i Bergen, er en av forskerne som har bidratt til studien. Han håper bedre forståelse av biologien vil bety at man kan skreddersy behandlingen bedre i fremtiden.

Totalt kjenner forskerne nå 20 genområder, eller genmarkører, for føflekkreft.

Foreløpig vet ikke forskerne hvordan de fem nye genmarkørene øker risikoen eller om de er aktive i kreftsvulsten, men de er ikke knyttet til lys hud eller det å ha mange føflekker, som er klassiske risikofaktorer for kreftformen.

– Når vi vet hvilke gener som gir økt risiko, kan man kanskje utvikle medisiner som blokkerer genene, dersom de viser seg å være aktive i kreftsvulsten, sier Akslen til Forskning.no.

Han sier de regner med at det enda er mange risikogener som ikke er oppdaget.

Les også: Nordmenn går for sent til lege med føflekkreft

– Økt forståelse av hvordan sykdommen oppstår

Funnene fra studien gir også støtte for at de såkalte telomerene, som sitter på endene av kromosomene og regulerer celledelingen, er viktige. Hver gang en celle deles, blir disse endestykkene kortere. Når det ikke er mer igjen, dør cellen. Denne mekanismen hindrer dermed at cellene kan dele seg et ubegrenset antall ganger. Telomerene spiller derfor en rolle i kroppens aldringsprosess, og beskytter mot ukontrollert celledeling og kreft. Ved aktiv celledeling kan DNA-skader (mutasjoner) formere seg, og svulster kan utvikles.

Kreftcellene er spesialister på å forlenge telomerene, slik at de kan fortsette å dele seg. Forskerne bak den ferske studien fant flere genvarianter som henger sammen med forlengelse av telomerene.

– Det gir økt forståelse av hvordan sykdommen oppstår, sier professor Steinar Aamdal ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus til Forskning.no.

Han har ikke vært involvert i denne studien, men jobber med å utvikle en vaksine som kan oppdage og angripe celler som klarer å forlenge telomerene. Aamdal mener også studien er god fordi den er så stor og bekrefter en del tidligere funn.

Les også: – Im­mun­te­rapi vil få store kon­se­kven­ser for behand­lin­gen av kreft

Personvernpolicy