Søvnapné:

Gir økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag

SØVNAPNÉ: Ifølge Helseleksikonet.no er det viktig å behandle søvnapné fordi det blant annet gir økt risiko for hjerte- og karsykommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
SØVNAPNÉ: Ifølge Helseleksikonet.no er det viktig å behandle søvnapné fordi det blant annet gir økt risiko for hjerte- og karsykommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Derfor må du finne ut om du har søvnapné.

Uten at du er klar over det, kan det være du med jevne mellomrom slutter å puste mens du sover.

Om pustestansene er av en viss varighet og hyppighet, kalles det søvnapné.

To typer søvnapné

Ifølge Helseleksikonet.no , finnes det to typer søvnapné. Sentral søvnapné er den mest sjeldne typen, og man finner den oftest hos personer som har gjennomgått hjerneslag eller som har kronisk hjertesvikt. Den andre typen, obstruktiv søvnapné, er derimot relativt vanlig.

Symptomer på søvnapné er:

Hvorfor bør søvnapné behandles?

Ifølge Helseleksikonet.no er det viktig å behandle søvnapné fordi det gir økt risiko for hjerte-karsykommer som hjerteinfarkt og hjerneslag . Høyt blodtrykk er også et problem ved søvnapné. En annen viktig grunn til å følge behandling er den høyere forekomsten av ulykker i trafikk og arbeid som personer med søvnapné opplever.

Kartlegging viktig

– For å behandle et søvnproblem er det viktig med en grundig kartlegging. Jeg gjør alltid en klinisk undersøkelse, forklarer lege Ingrid Kolstad Skarheim til Norsk Ukeblad. Skarheim er tidligere overlege ved øre- nese hals avdelingen på sykehuset i Fredrikstad. Søvn er hennes hjertesak, og nå jobber hun ved Somni Søvnsenter.

Vær obs:

Snorking er et stort og underbehandlet problem.

Kvinner i og etter overgangsalderen skal være ekstra oppmerksomme. Vi vet ikke eksakt årsaken, men fastheten i bløtvevet i svelget minker, som lettere kan gjøre at luftveiene klapper sammen, og det kan føre til redusert søvnkvalitet, forteller lege Ingrid Kolstad Skarheim.

Skarheim ser på tungens størrelse og form, om du har høy eller lav ganebue, om neseskilleveggen er skjev, samt størrelsen på mandlene. I noen tilfeller er det aktuelt å behandle noe kirurgisk.

Søvnregistrering for å avdekke søvnapné

– Uansett er det viktig med en søvnregistrering. Da sover pasienten én natt med et bånd rundt brystkassen og en klype på fingeren. Da får vi en god oversikt over sovemønsteret og oksygenmetningen i blodet, sier Skarheim.

Registreringen vil vise antall pustestopp, hvor dyp søvn du har, og om du har sentralapné, det vil si at hjernen ikke sier ifra at du skal trekke pusten. Det er en farlig tilstand og er assosiert med tidlig død, hjertesvikt, høyt blodtrykk og diabetes.

– Hvis du har moderat til alvorlig apné, vil vi anbefale en CPAP-maskin. Den får du på blå resept, men det er noe ventetid. Mild til moderat søvnapné behandles med søvnskinne, som må lages og tilpasses hos en spesialutdannet tannlege, sier Ingrid Kolstad Skarheim.

Søvnskinne mot moderat søvnapné

Snorkeskinnen hjelper for dem med mild til moderat søvnapné.

Å være en snorker, er en lite ærefull lidelse. Det er forbundet med skam, noe som gjør at terskelen for å søke hjelp blir unødvendig høy, sier tannlege Anders Dyrbing til Norsk Ukeblad.

Han har spesialutdannelse i odontologisk søvnmedisin og driver en tannklinikk i Fredrikstad. I tillegg har han startet den landsomfattende søvnklinikken Somni.

Ifølge ham kan løsningen for noen være en spesialtilpasset skinne til å ha i munnen.

– Jeg var faktisk min første snorkeskinnepasient, forteller han.

Han var bare 25 år gammel da han, som en av de første i landet, fikk spesiallaget skinnen som justerer ørlite på underkjeven slik at luftveiene holdes frie hele natten, og man får sove godt.

Tannlegen forteller at skinnen tilpasses med 0,01 millimeters nøyaktighet for at den skal sitte perfekt.

En tannlegebehandling med spesialtilpasset skinne koster drøyt 10.000 kroner.

Les mer om søvnapné i Helseleksikonet.no

Les også:

Ti ting som ødelegger for nattesøvnen

Ta søvntesten nå

Lisbeth (43) sov seg gjennom de første 30 årene av sitt liv

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy