– Ekstrem kresenhet kan være tegn på psykiske plager hos småbarn

Mens kresenhet hos småbarn stort sett ikke gir grunn til bekymring, kan det i ekstreme tilfeller knyttes til psykiske plager, antyder en ny studie.

At småbarn er skeptiske til enkelte matvarer og særlig til ny mat, er ikke unormalt. Men hos en liten andel av barna kan kresenheten være knyttet til psykiske eller psykososiale utfordringer, ifølge ny amerikansk forskning.

I en studie som inkluderte 917 småbarn, fant forskerne at barn som hadde svært selektive matvaner, hadde mer enn dobbelt så stor sannsynlighet for også å ha problemer med depresjon eller sosial angst, sammenlignet med barn som hadde et variert kosthold. Bare tre prosent av barna falt inn i denne kategorien, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Moderat kresenhet, som forskerne fant hos om lag 18 prosent av barna, var knyttet til større sannsynlighet for å ha symptomer på depresjon, angst og ADHD enn barn med mer variert diett, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

– Ikke ettergivende foreldre og bortskjemte unger

Hovedforfatter av studien, Nancy Zucker, som er direktør ved senteret for spiseforstyrrelser ved Duke University, mener dette ikke handler om ettergivende foreldre eller bortskjemte unger.

– Dette er barn som er svært sensitive både overfor sitt indre og sine omgivelser – så ting lukter sterkere og de kan ha mer intense følelser, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: – Usunt kosthold kan gi psykiske plager hos barn

Ett av fem barn var kresne

Den ferske studien ble gjennomført ved at forskerne intervjuet foreldrene til 917 barn i alderen to til nesten seks år. Kresenhet var vanlig; rundt 20 prosent av foreldrene rapporterte at deres barn var kresne ofte eller hele tiden.

I gruppen med kresne barn var det 185 barn som var moderat kresne, mens 37 var så kresne at det var vanskelig for dem å spise sammen med andre.

Omtrent to år etter de første intervjuene, fulgte forskerne opp 188 av barna og foreldrene deres og fant ut at barna som hadde selektive matvaner, hadde større sannsynlighet for økte symptomer på angst enn dem som hadde variert kost, skriver Reuters.

Les også: Ikke tenk at loff med Nugatti er bedre enn ingenting

– Normalt med noe kresenhet

Forskerne bak studien erkjenner at det er en svakhet at studien baserer seg på hva foreldrene rapporterte om hvordan barna deres spiste og hva slags innstilling de hadde til mat.

Likevel mener psykologiforsker Helen Coulthard ved De Montfort University i Leicester, som ikke har vært involvert i studien, at resultatene bygger oppunder den dokumentasjonen som allerede eksisterer på at kresenhet kan knyttes til problemer med sanseintegrasjon hos barn.

Hun minner likevel om at det er normalt med noe kresenhet og advarer foreldre mot å bli svært bekymret for barnas matvaner.

– Vanligvis vil kresne barn gradvis utvide sitt repertoar av mat de aksepterer, særlig når de havner i sosiale situasjoner der kresenheten deres mislikes, sier Coulthard til Reuters.

Følg ABC Nyheter på Instagram - en annerledes nyhetskanal.

Personvernpolicy