Fastelegen påvirker pasientenes sykefravær

Forskerne så på store pasientgrupper som noen ganger flyttes mellom leger, noe som for eksempel skjer når en fastlege går av med pensjon eller flytter. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Forskerne så på store pasientgrupper som noen ganger flyttes mellom leger, noe som for eksempel skjer når en fastlege går av med pensjon eller flytter. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Eirill Wiik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når større pasientgrupper bytter fastlege, endrer sykefraværet seg betydelig, viser en studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos pasientgruppene som fikk ny lege, endret sykefraværet seg fra en periode til en annen 25 prosent mer enn hos dem som ikke fikk ny lege, skriver Forskning.no.

– Fastleger har betydelig innflytelse på pasientenes sykefravær, sier Ole Røgeberg ved Frischsenteret.

Han er en av forskerne bak studien som viser hvordan antall sykmeldinger går opp eller ned dersom en stor gruppe pasienter sammen bytter fastlege.

Les også: – Likestilte menn har høyere sykefravær

Om legen kan påvirke pasientens sykefravær, er ofte oppe til diskusjon, ikke minst blant leger selv. Noen mener de nesten ikke har noe de skulle ha sagt når pasienter ber om sykmelding, mens andre mener de klart kan påvirke hvor ofte og hvor lenge pasienten sykmeldes.

For å komme nærmere et svar så forskerne på store pasientgrupper som noen ganger flyttes mellom leger, noe som for eksempel skjer når en fastlege går av med pensjon eller flytter.

Les også: – Barn gir ikke høyere sykefravær for kvinner