Stille­sit­ting og helse:

– Stå for hjertet og beveg deg for midjen

– STÅ FOR HJERTET: En ny australsk studie antyder at det å bytte ut to stillesittende timer med to timer stående per dag, vil være bra for hjertet. – Vi trenger mer forskning, men dette er viktig foreløpig dokumentasjon, sier forskeren som ledet studien. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– STÅ FOR HJERTET: En ny australsk studie antyder at det å bytte ut to stillesittende timer med to timer stående per dag, vil være bra for hjertet. – Vi trenger mer forskning, men dette er viktig foreløpig dokumentasjon, sier forskeren som ledet studien. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det å stå et par timer om dagen i stedet for å sitte kan forbedre blodsukker, kolesterol- og fettinnhold i blodet, ifølge ny forskning.

At det å sitte for mye stille ikke er bra for helsa, har blitt stadig tydeligere de senere årene. Og da Helsedirektoratet i 2014 lanserte nye anbefalinger for fysisk aktivitet, inkluderte de en anbefaling om at barn, unge, voksne og eldre bør redusere stillesitting i hverdagen.

Funnene i en ny australsk studie som er publisert i tidsskriftet European Heart Journal tyder på at selv små endringer kan ha god effekt.

Studien med 782 deltagere i alderen 36-80 år, viste at det å bytte ut et par timer sitting med ståing daglig var knyttet til bedre blodsukker, lavere fettinnhold i blodet og bedre kolesterolnivåer.

– Selv om studien ikke kan vise at det å sitte mindre forårsaker de positive endringene i disse helsemarkørene, så stemmer sammenhengen overens med det man allerede vet om fordelene ved å ha en ikke-stillesittende livsstil, sier forsker Genevieve Healy, ved The University of Queensland, som ledet studien, i en pressemelding.

Les også: – Stillesitting tærer på eldres helse, selv om de trener

– Bra for hjertet og stoffskiftet

Deltagerne som alle var med i studien Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle, ble utstyrt med et instrument som målte hvor lenge de sov, hvor mye de satt på baken og hvor mye tid de tilbrakte på bena, enten stillestående eller i bevegelse. Målingen foregikk i syv døgn. Deretter brukte forskerne en statistisk teknikk for å beregne den potensielle helseeffekten det vil ha å erstatte stillesitting med ståing eller å være i bevegelse.

Beregningene viste også at det å erstatte to timer stillesitting med å være i bevegelse, vil ha en positiv effekt på både BMI og midjemål. Forskerne fant ikke den samme effekten av å stå to timer ekstra fremfor å sitte.

Healy erkjenner at man trenger flere og større studier for å bekrefte funnene.

– Disse funnene gir viktig foreløpig dokumentasjon på at det å øke tiden man står eller går til fordel for å sitte, vil være bra for hjertet og stoffskiftet til mange mennesker, sier Healy i meldingen og fortsetter:

– Reis deg opp for hjertet ditt og beveg deg for midjen din.

British Heart Foundation sier studien bidrar til den stadig økende mengden av dokumentasjon på at en stillesittende livsstil er skadelig.

– Vi vet at folk som sitter mye stille har vist seg å ha høyere risiko for diabetes og hjertesykdom, sier hjertesykepleier Juliet Ward i British Heart Foundation til Daily Mail.

Også en dansk studie fra 2010 fant at mye stillesitting er dårlig for hjertet.

– Det er farlig for helsa å sitte for mye

Tidligere i sommer kom en internasjonal ekspertgruppe med en anbefaling om å stå eller gå minst to og helst fire timer av arbeidsdagen. Da uttalte avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet at hvis det lar seg gjennomføre, så er det bra. Men om det ikke er mulig, så vil all økt aktivitet være bra.

– Stillesitting er en helserisiko. Det var derfor vi i fjor for første gang fikk det inn i anbefalingen å redusere stillesitting i hverdagen. Det er farlig for helsa å sitte for mye, sa Linhave til ABC Nyheter.

Forsker og seksjonsleder Sigmund Alfred Anderssen ved Norges idrettshøgskole som var med å utforme de norske anbefalingene, var skeptisk til et så konkret råd på bakgrunn av den kunnskapen man har i dag, men sa at folk neppe vil ta skade av å følge anbefalingen.

– Det alle imidlertid er enige om er at å bevege seg mer, det er lurt for alle, uttalte professoren til ABC Nyheter.

Les hele saken: – Stå og gå minst to timer i løpet av arbeidsdagen

Personvernpolicy