Hudsykdommer:

Hudsykdommene som kan være noe annet

FÅ HUDEN SJEKKET: For å unngå ubehagelige overraskelser, er det visse vanlige hudsykdommer du burde få sjekket nøyere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FÅ HUDEN SJEKKET: For å unngå ubehagelige overraskelser, er det visse vanlige hudsykdommer du burde få sjekket nøyere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dette prøver huden egentlig å fortelle deg.

- Ved mistanke om hudsykdommer, bør man alltid ta kontakt med lege eller hudlege for å få en diagnose.

Det sier hudterapeut og fagsjef Ann Kristin Stokke ved Skintific, som advarer mot å selvbehandle hudproblemer man ikke er helt sikker på hva egentlig er.

- Ved feilbehandling av enkelte hudsykdommer, kan man risikere å gjøre stor skade på huden og i de fleste tilfeller forverre problemet, sier hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter til Klikk Helse.

Det er lett å la din egen hud lure deg i enkelte tilfeller.

Hvis du tror du har akne , pigmentflekker eller rosacea, burde du derfor lese ekspertenes meninger og råd om hvilken hudlidelse du egentlig kan ha, og deretter oppsøke profesjonell hjelp for å få korrekt behandling av problemet.

Les også: Denne maten gir deg glødende hud

IKKE ROSECEA: Selv om de kan ligne, er seboreisk dermatitt noe ganske annet enn rosecea. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
IKKE ROSECEA: Selv om de kan ligne, er seboreisk dermatitt noe ganske annet enn rosecea. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Du tror du har rosacea ...

...men du har egentlig seboreisk dermatitt

- Rosacea er en vanlig, varig hudlidelse, med kronisk betennelse i huden i ansiktet. Symptomene er rødhet, flushing og betennelse, spesielt på kinn, nese, panne og hake. Det begynner ofte i alderen 30–50, og rammer flere kvinner enn menn, forklarer kosmetisk sykepleier Pia Cernic ved Akademiklinikken.

Hvis du tror du har rosacea, og tenker at du ikke ønsker å behandle det, kan det være lurt å revurdere.

Det kan nemlig være at du har sopp i huden som du reagerer på.

Kronisk eksem

- Seboreisk dermatitt er en relativt vanlig kronisk, inflammatorisk dermatitt, altså eksem, med karakteristisk fordeling mellom unge og voksne, forklarer hudterapeut og fagsjef Ann Kristin Stokke ved Skintific og fortsetter:

- Den likner rosacea, men kan også forveksles med atopisk dermatitt og sinkmangel hos barn og tinea faciei (soppinfeksjon), lupus og psoriasis hos voksne.

Hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter har gode råd når det kommer til å skille rosacea fra seboreisk dermatitt.

- Sopp gir vanligvis litt avbleket, lett rød hud gjerne med noe avflassing. Rosacea kjennetegnes av rød nese og kinn. Ofte med tydelige kar, grove porer og kviselignende forandringer. Noen kan også oppleve at nesen blir større, og ha en irritasjonsfølelse i øyne.

Ikke gjør saken verre

Behandlingen av rosacea og seboreisk dermatitt er ikke den samme, så pass for all del på at du ikke feilbehandler den sistnevnte.

- Det verste du kan gjøre med seboreisk dermatitt, er å overse det. Hvis hudsoppen ikke drepes, vil tilstanden fortsette å forverre seg, sier Stokke.

- Hvordan soppinfeksjoner behandles, avhenger av den spesifikke type infeksjon. Hudsopp-infeksjoner har god effekt med medisinske kremer som soppdrepende medikamenter og steroider, råder Cernic.

- Svovelkremer kan også hjelpe og i alvorlige tilfeller kan en A-vitaminsyre i kapselform brukes en periode, anbefaler Veer.

Les alt om hudsykdommer i Helseleksikonet.no

SER DU FORSKJELLEN?: Det er ikke rart man kan forveksle akne (øverst) til med perioral dermatit (nederst). © FOTO: Colourbox.com og Thinkstock.com
SER DU FORSKJELLEN?: Det er ikke rart man kan forveksle akne (øverst) til med perioral dermatit (nederst). © FOTO: Colourbox.com og Thinkstock.com

Du tror du har akne ...

...men du har egentlig perioral dermatitt

- Akne vulgaris (kviser) er dannelsen av komedoner, papler, pustler, noduler, og/eller cyster som følge av tilstopping og betennelse i hårsekk og den tilhørende talgkjertel, sier kosmetisk sykepleier Pia Cernic ved Akademiklinikken.

Videre forklarer Cernic at akne er den vanligste hudsykdommen, og rammer 80 prosent av befolkningen på et tidspunkt i livet.

Det er derfor ikke rart at man går ut ifra at et rødnuppete område i ansiktet, er nettopp akne.

Men sjansen for at du egentlig har en annen type hudbetennelse, er til stede.

- Perioral dermatitt rammer oftest kvinner (90 prosent) mellom 25-40. Ofte kan tilstanden forverres av normal kvinnelig syklus, soling, stress og kosmetikk, forklarer hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter, og fortsetter:

- Vanlige symptomer er irriterte, røde, kviselignende knuter i huden, gjerne rundt munn og nese, og tidvis øyne.

En fin måte å teste hvorvidt det er akne eller perioral dermatitt du har, er å studere plassering og tekstur.

- Perioral dermatitt kan ligne på akne, men starter typisk rundt munnen. I tillegg er fraværet av komedoner et tegn på at det er perorial dematitt og ikke akne, forklarer Cernic.

- Utseendemessig vises perioral dermatitt ofte som papler og pustler (kviseliknende utbrudd) på en rød og flassende hud, begrenset til området rundt munn og nese. Det er en klar sone rundt leppekanten, og pustler ved kinn opp mot nesevinger er vanlig, sier hudterapeut og fagsjef Ann Kristin Stokke ved Skintific.

Men årsakene til perioral dermatitt er mange, og urovekkende.

- En av de mest vanlige faktorer er forlenget bruk av steroidkremer og inhalert resept steroid-spray som benyttes i nesen og munnen. Overforbruk av kraftige ansikteskremer og fuktighetskremer kan være en annen årsak, opplyser Cernic.

Les også: Slik bremser du hudens aldring

Ikke gjør saken verre

- Vi ser ofte at mange kvinner har forsøkt en rekke behandlinger før de kommer til hudlege. Vi ser også at behandlinger med peeling, rens, dypfukter og kortisonkrem kan forverre tilstanden, opplyser Veer.

Her er det også spesielt viktig at du ikke behandler hudlidelsen på samme måten du kanskje ville behandlet kviser.

- Det er viktig ikke å klemme eller pirke på utbruddene, og vanlig fuktighetskrem kan også frarådes i behandlingsperioden, sier Stokke.

Cernic fraråder også å teste ut gamle kjerringråd.

- Et kjerringråd har vært å bruke tannpasta på kvisene for å tørke de ut. Det bør på det sterkeste unngås ved perioral dermatitt da det lett fører til forverring og har en gjenopptakende effekt.

- Den mest effektive behandlingen er antibiotika. Disse tas i samsvar med legen. Aktuelle antibakterielle kremer og lotions kan også anvendes for raskere lindring, legger Cernic til.

VÆR OBS: Graviditet og melasma henger ofte sammen, og da spesielt i solen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
VÆR OBS: Graviditet og melasma henger ofte sammen, og da spesielt i solen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Du tror du har pigmentflekker ...

...men du har egentlig hormonell melasma

De fleste har nok opplevd en pigmentflekk i en eller annen form om sommeren, ved at områder i ansikt eller på kroppen blir mørkere enn resten av hudtonen.

Men i motsetning til vanlige pigmentflekker som gradvis blir mørkere med årene, er det en annen hormonell type som oppfører seg litt annerledes.

Hormonell melasma

- Melasma er en pigmentflekk, bare at melasma gjerne kommer hos unge kvinner om våren eller sommeren. Ofte i kombinasjon med p-piller. Tilstanden kalles ofte stigma eller mask of pregnancy, forklarer hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter.

Og en fin måte å igjenkjenne melasma på, er å studere form og symmetri.

- Ofte opptrer melasma symmetrisk på begge sider av ansiktet. De fleste får det på kinn, broen på nesen, panne, hake og overleppe. Det kan også vises på andre deler av kroppen som får mye sol, slik som underarmer og nakke, selv om dette ikke er så vanlig, sier kosmetisk sykepleier Pia Cernic ved Akademiklinikken.

Hudterapeut og fagsjef Ann Kristin Stokke ved Skintific forklarer nærmere hvordan melasma oppstår i forbindelse med hormonelle endringer.

- Pigmenteringen utvikler seg langsomt og hvor mørk den blir varierer, men kommer tydeligere fram etter UV-eksponering. Opptrer oftest i andre og tredje trimester av svangerskapet, men kan også finnes hos kvinner som benytter orale prevensjonsmidler.

- Som regel så vil melasmaen gradvis forsvinne etter avsluttet svangerskap eller p-pille bruk.

Ikke gjør saken verre

Er det ett tidspunkt du skal være obs på melasma og pigmentflekker generelt, er det nå i sommerhalvåret.

- Ultrafiolett lys fra solen stimulerer melanocyttene. Faktisk kan bare en liten mengde soleksponering gjøre at melasma kommer tilbake etter at det har «falmet». Soling er den viktigste grunnen til at mange mennesker med melasma får det igjen og igjen, forklarer Cernic.

Den kosmetiske sykepleieren minner også om at hudpleieprodukter som irritere huden, kan forverre melasma.

- Behandling kan være en blekende krem som også inneholder kortison og en A-vitamin syre, råder Veer.

En sammenslåing av prevensjon og behandling, er nok den aller beste tilnærmningen.

- Minimal soleksponering, samt bredspektret UV-beskyttelse med minimum spf30 hver dag, er alfa omega. Pigmentblekende produkter og eksfoliering kan også hjelpe, råder Stokke og fortsetter:

- Medisinsk benyttes som regel ulike kombinasjoner av hydrokinon, tretinoin og azelainsyre, samt kjemiske peelinger.

Les også:

Stive muskler? Du kan ha fibromyalgi.

Nei, hvite flekker på neglene betyr nok ikke det du tror

Første symptom er prikking i huden

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag
Siste nytt
22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus