- Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid

Det er lege Berit Nordstrand som råder oss til å spise bær hver eneste dag, gjerne til hvert eneste måltid.
Det er lege Berit Nordstrand som råder oss til å spise bær hver eneste dag, gjerne til hvert eneste måltid. Foto: Colourbox.com

Stor oversikt over bærenes supersunne egenskaper.

Det er lege Berit Nordstrand som råder oss til å spise bær hver eneste dag, gjerne til hvert eneste måltid.

Det er bærenes polyfenoler som gjør oss så godt. De seiler under mange navn, som for eksempel flavonoider, stilbener, tanniner og fenolsyrer.

- Bær kan ha omkring 15 ganger mer helsebringende tanniner enn frukt. Rips, bjørnebær og blåbær viser bemerkelsesverdig høyt innhold av fenoler, flavonoider og antocyaniner, forteller Nordstrand til Norsk Ukeblad.

Ville bær bra

- Innholdet av de helsebringende stoffene i bærene varierer med både bærsort, jordsmonn, lagring, modenhet og klima. Antioksidantkraften i fullmodne bær kan være 50 prosent sterkere enn i delvis modne bær, sier Nordstrand.

Hun forklarer at det er fordi slike polyfenoler utvikles i bær for å beskytte dem mot solskade, uttørring og angrep fra mikroorganismer i naturen. Jo tøffere forhold bæret har vokst opp under, dess rikere utvalg av plantestoffer som også kan beskytte deg mot sykdom.

- Ville bær er derfor gjerne både rikere på smak og helsekraft enn bær som er beskyttet ved sprøyting og beriket med kunstgjødsel, forteller legen.

Betennelsesdempende

I tyttebær og blåbær finnes et stoff som kalles resvetarol.

Det har betydelige helsebringende egenskaper i form av å være anti-inflammatorisk og ha antiallergen og anti-aldringseffekt.

- I tillegg er de særdeles gode til å beskytte genene mot kreft, sier Nordstrand.

De sterke fargene på bærene skyldes i hovedsak polyfenoler kalt antocyaniner. Antocyaniner finner du også i skallet på frukt som epler, pærer og plommer, mens fruktkjøttet ikke bidrar med de samme kraftige fargestoffene, forklarer doktor Nordstrand.

Beskytter cellene

Bær er stappfulle av gode antioksidanter. Og effekten av dem er ikke til å kimse av.

- Kraftige antioksidanter i bær slokker «gnister» fra forbrenningen din, fra sigarettrøyk og forurensning. Og det trengs, for kroppens eget antioksidantforsvar hanskes ikke med det moderne menneskets livsførsel alene. Sterkt bearbeidet mat, mye sukker, lite aktivitet og forurensning er utfordringer steinaldermannen ikke kjente til. Våre gener er 85 000 generasjoner gamle og trenger stadig mer næringsrik mat for å kunne holde tritt med det moderne menneskets livsførsel, sier Nordstrand.

Da kommer bærene godt med i kampen mot et stadig sterkere «gnistregn» av skadelige, frie radikaler fra forbrenningen.

- Spiser du fargerike bær, demper du «gnistregnet» inne i cellene dine, så «gnistene» ikke skader celledeler og gener og forårsaker diffuse helseplager og sykdom, forklarer doktor Nordstrand.

Varmebehandling ikke bra for vitaminene

Kjersti Aaby er dr. scient ved Nofima i Ås. Hun har doktorgrad på hva som skjer med jordbær når de prosesseres og lagres. Forskeren forteller at varmebehandling av de fleste bær tar livet av mange av vitaminene, men mye avhenger av lagringen etterpå.

- C-vitamin, som er den sterkeste antioksidanten vi har i bær, forsvinner først. Polyfenolene blir også brutt ned, men de nye forbindelsene som dannes, kan også være gode antioksidanter, så dette er ganske komplisert. Vi vet ikke fult ut hvordan disse stoffene virker i kroppen. Til tross for iherdig forskning, har vi ikke fullt ut klart å avdekke alle bærenes hemmeligheter, sier Aaby.

Dyrkingen påvirker også

Hvordan vi dyrker frukt og bær i dag, har også noe å si for vitamininnholdet. Doktor Fedon Lindberg hevder for eksempel at utarmingen av jorden, og den altfor tidlige høstingen av appelsinen, har gjort at den ikke lenger er den vitaminbomben den var for 40 år siden.

- Forskning viser at jerninnholdet i appelsinen også har sunket med nesten 70 prosent de siste 50 årene, ifølge doktor Fedon Lindberg.

Økologisk eller ikke?

- Økologisk mat er ikke nødvendigvis alltid mer næringsrik enn konvensjonell mat, men veldig ofte er den det, sier doktor Fedon Lindberg.

Han mener vi bør få øynene opp for kvalitet og næringsinnhold i maten vi spiser.

Det er stor forskjell på hvor mye sprøytemiddelrester man får i seg fra bær, frukt og grønnsaker som er dyrket på vanlig måte, både fra produkt til produkt og fra land til land.

- Generelt finner vi færrest rester i norske produkter. Men fortsatt finnes det slike rester i mer enn halvparten av konvensjonelle norske produkter, mens man finner slike rester i 1,5 prosent av norske, økologiske landbruksprodukter. Litt mer i dem som er dyrket i EU-land, og enda mer i det som er dyrket i resten av verden. Det kan være lurt å begrense mengden man får i seg av slike sprøytemidler, sier han.

Som regel sunnere

Lindberg hevder at økologisk frukt ikke alltid inneholder mer vitaminer og mineraler enn de som er dyrket på tradisjonelt vis med kunstgjødsel, blant annet, men ofte gjør de det. Dette avhenger blant annet av jordsmonn og solforhold der de dyrkes.

Derimot inneholder økologisk mat generelt færre giftstoffer, og er derfor også snillere mot miljøet.

Når det gjelder antioksidanter, produserer økologisk dyrkede produkter gjerne mer av disse fordi de vokser saktere og derfor må kjempe mer for å overleve.

Så mye hver dag

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. De anbefaler at grønnsaker og frukt inngår i alle dagens måltider. Én porsjon tilsvarer 100 gram. Du kan bruke friske, hermetiske, frosne eller varmebehandlet frukt og bær.

Oversikt over bærenes egenskaper:

Multer: Viddas gull er også gull for kroppen. Her får du E- og C-vitamin og kostfiber. Multene inneholder en del folat, som er et vannløslig B-vitamin som er viktig for celledeling og dannelse av proteiner. De kan også by på en del kostfiber, som er bra for fordøyelsen. I tillegg hjelper kostfiber på metthetsfølelsen som kan gjøre det lettere å holde vekten. E-vitamin hjelper immunforsvaret, og det antas dessuten at det beskytter mot kreft og hjerte- og karsykdom.

Solbær: Jo mørkere, jo bedre. Når de er nesten sorte, tyder det på at de er stappfulle av antioksidanter. De har også masser av C-vitaminer, som hindrer de skadelige, frie radikale fra å boltre seg.

Hagtorn: Kalles også tindved og er det vi kan kalle et superbær. Det er lite brukt i Norge, det er litt surt og spesielt på smak, men det er fantastisk sunt. Det inneholder masse C-vitamin og E-vitamin, samt karotenoider og polyfenoler.

Blåbær: Her får du masse antocyaniner, som kan forebygge kreft og redusere betennelsesnivået i kroppen. De kan forebygge og til og med bremse utviklingen av aldersbetingede øye- og hjertesykdom. Blåbær er på ti-på-topp-listen over de mest antioksidantrike matvarene vi har.

Artikkelen fortsetter under bildet

I blåbær får du masse antocyaniner, som kan forebygge kreft og redusere betennelsesnivået i kroppen. Foto: Colourbox.com
I blåbær får du masse antocyaniner, som kan forebygge kreft og redusere betennelsesnivået i kroppen. Foto: Colourbox.com


Kirsebær: Vær så god og forsyn deg, for dette er én av de 15 mest antioksidantrike matvarene vi har! Mange av de gode antioksidantene får du fra rødfargen, og de kan forebygge kreft og hjertesykdom fordi de forhindrer skade på celler, kroppsvev og arvestoffer. Kirsebær har også en betennelsesdempende egenskap.

Jordbær: Dette er den tredje mest antioksidantrike matvaren vi har! Her er det masse av de gode fenolene. Men hvis vi sammenligner dagens bær med dem vi fikk servert i 1940, så har de mistet 110 prosent av sitt kalsiuminnhold, ifølge Fedon Lindberg.

Tyttebær: Her er det flust med E-vitaminer, men også mange av de andre gode antioksidantene. Tyttebæret skal være like bra som tranebær når det gjelder å kurere og forebygge urinveisinfeksjoner.

Rips: Finnes i tre forskjellige farger; rød, hvit og gul. Det er et av de mest hardføre bærene vi har. Rips er en god kilde til C-vitamin og andre antioksidanter. Bærene er også en god kilde til kostfiber, som er godt for fordøyelsen og tarmen.

Bjørnebær: De ser ut som forvokste bringebær, men har kraftigere smak og er litt mer syrlige. Polyfenoler funnet i mørke bær kan redusere kognitivt forfall i alderdommen, ifølge forskere ved Human Nutrition Research Center i Boston. Det vil si at vi holder hjernen skjerpet slik at sammensatte funksjoner som hukommelse, struktur, planlegging og andre forhold som er med på å styre hvordan vi forstår, tenker og handler i hverdagen er på plass. Ved kognitivt forfall fungerer vi ikke slik vi selv og omgivelsene forventer. Bjørnebær er også rike på fiber. Én kopp inneholder nesten alle de 25 grammene du trenger daglig.

Bringebær: Den deilige rødfargen forteller at her er det masser av fenoler. Fenoler kan forebygge kreft og hjertesykdom. Ville bringebær har litt høyere antioksidantinnhold enn hagebær.

(Kilder: www.frukt.no, www.bama.no, Berit Nordstrand/klikk.no, www.forskningsradet.no, Live Life, www.wikipedia.no, www.snl.no)

Les også:

Vi har sunnhetstestet 31 grovbrød fra butikk.

- Mørk sjokolade regnes som en grønnsak, mener lege

Én ting du må gjøre for at smoothien skal bli ufarlig

Visste du at:

.. de bærene du finner i frysedisken, er nesten like sunne som dem du plukker selv? Bær tåler nemlig godt å bli fryst.

… både bringebær og multer er planter i rosefamilien?

… forsøk viser at bær renser blod for fettstoffer?

… siden 1950-årene har mer enn 3500 menneskeskapte kjemikalier funnet veien til maten vår? Mange av disse er antinæringsstoffer, det vil si at de hemmer opptak og omsetning av livsviktige næringsstoffer.

… jern er det mest vanlige mineralet i jordoverflaten, men at forekomsten blir stadig mindre på grunn av våre moderne dyrkingsmetoder?

… du kan plukke blåbærblader når blåbærriset blomstrer, tørke dem og trekke te av dem? Det skal være supert mot fordøyelsesbesvær og diaré.

… i Japan kaller de blåbær for «the vision fruit» fordi studier har vist at det skal bedre nattsynet? Det skyldes den rike forekomsten av antocyaniner.

Kilder: Berit Nordstrand, www.forskningsrådet.no, Inger Martiniussen, Bioforsk Nord, www.drlindbergs.no og LiveLife) Berit Nordstrand, lege Kjersti Aaby, forsker Fedon Lindberg, lege.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»
Siste nytt
17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus